Sunday , April 28 2024

Flutur: ”Comportamentul medicilor și personalului din Spitalul Clinic Suceava trebuie să fie pe măsura dotărilor și a investițiilor”

Consens deplin la Consiliul Județean Suceava care, în ședința de îndată de vineri, 1 septembrie, convocată de președintele Gheorghe Flutur a votat, în unanimitate de voturi, transformarea actualului Spital Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava în Spital Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou”.

Din punctul de vedere al președintelui CJ Suceava, pe 1 septembrie se scrie o pagină de istorie importantă în cartea Spitalului Județean Suceava pentru că statutul de Spital Clinic – pentru care a mulțumit tuturor – înseamnă mult, înseamnă intrarea într-o nouă etapă cu provocările aferente. „Dacă dăm timpul în urmă, sunt 13 ani de când am preluat acest spital în coordonare și eu anunțam atunci intenția de a-l transforma în spital clinic. Să ajungem la acest moment a trebuit să facem investiții mari. Să schimbăm din temelii tot ce era acolo și asta s-a făcut cu sprijinul dumneavoastră, a consilierilor județeni, cu sprijinul medicilor, a echipelor de conducere. (…) Ministerul Sănătății mi-a dat acest ultim aviz de care aveam nevoie. Trebuie să înțelegem că din momentul acesta se schimbă tot ce înseamnă: proceduri legate de raporturi contractuale, legătura cu universitatea, apoi avem cele șapte secții care au conduceri cadre universitare, plus că este vorba despre încă două structuri”, a spus Gheorghe Flutur, adăugând că va trebui modificat raportul de muncă între Spital și Universitate până la 1 octombrie, când începe anul universitar.

În afară de activitatea propriu-zisă, SJU se va putea concentra mai mult și pe partea de cercetare și de învățământ. „Se deschide o șansă uriașă și pentru rezidenți la Suceava și pentru studenții care trebuie să facă practică. Facultatea de Medicină de aici încolo va avea un loc unde să-și desfășoare în mod oficial și calificat activitatea. Eu mulțumesc și Universității Ștefan cel Mare pentru efort, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației. De aici încolo cred că în esență câștigul este pentru pacient”, a spus Gheorghe Flutur.

Pornind de la faptul că în ultimii ani vin tot mai mulți pacienți și din alte județe la Suceava, unul din efectele care se va produce în perioada următoare ca urmare a modificării statutului de spital clinic este legat de o complexitate mai mare a intervențiilor, în sensul unei adresabilități pe o rază mai mare. „Și fără lipsă de modestie, după Iași Suceava devine prima unitate medicală clinică, ceea ce înseamnă un pas extrem de important pentru nordul țării și pentru județul Suceava”, a mai precizat Gheorghe Flutur.

Pe de o parte, statutul nou presupune investiții noi corelate și cu studenții/rezidenții care vor fi mai mulți de acum încolo. „Eu am cerut să analizeze dacă au nevoie de vestiare, de spații pentru studenți care vin să se schimbe pentru a face practică acolo. Deci avem niște responsabilități mari”, a spus Gheorghe Flutur.

Pe de altă parte, în ideea că promptitudinea, transparența și apropierea de pacienți va crește, președintele CJ Suceava a făcut o trimitere la investițiile făcute sau aflate în derulare, dar și la așteptările pe care le are. „Am aprobat fluide medicale, avem spitalul de oncologie, avem anveloparea, ATI pentru nou născuți, în total cred că avem proiecte de 130 – 140 de milioane de euro la Spitalul Județean Suceava. Iar comportamentul medicilor și a personalului medical sanitar trebuie să fie pe măsura dotărilor și a investițiilor”, a mai declarat șeful administrației județene și specificând că nu se îndoiește de buna credință și de profesionalismul lor, dar vrea în continuare ca spitalul sucevean să fie un exemplu pozitiv ca apropiere de oameni. (D.P.)

Vezi si

O mașină a luat foc pe centura Sucevei (FOTO, VIDEO)

Duminică, în jurul orei 10.30, un autoturism a luat foc pe  centura ocolitoare a municipiului …

One comment

  1. Din păcate educația și formarea personalului medical este precara mai ales a personalului mediu. Mulți care vin de acolo vin cu picioarele înainte. Investiți în oameni. Este o deosebire uriașă când te duci la Cluj sau Tg. Mureș.