Un violator ucigaș care a agresat sexual o fetiță de 13 ani din Suceava, prins la Iași și arestat pentru 30 de zile

reportersite
03 august 2020, 7:25

In data de 10 iulie 2020, o fetiță de 13 ani din municipiul Suceava a fost abordată în fața blocului și convinsă de un bărbat să-l primească în casă ca să verifice instalația de apă. Ajuns în apartament, individul a agresat-o sexual pe copilă, amenințând-o cu moartea dacă se opune. Polițiștii au descoperit că este vorba despre un bărbat de 45 de ani, din județul Botoșani, cu mai multe condamnări pentru viol în Italia și Marea Britanie. El fusese extrădat din Italia pentru a-și ispăși pedeapsa în România și nu este clar de ce se afla acum în libertate. Joi, 30 iulie, bărbatul a fost prins într-o pensiune din Iași, vineri acesta fiind arestat pentru 30 de zile  

Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a anunțat, vineri 31 iulie 2020, că Irinel Havârneanu, de 45 de ani, din județul Botoșani, a fost arestat pentru 30 de zile, pentru „agresiune sexuală”, “coruperea sexuală a minorilor”  și “violare de domiciliu”.

Prin ordonanța din data de 10.07.2020 s-a dispus începerea urmării penale  “in rem”, cu privire la săvârșirea infracțiunii de „agresiune sexuală”, constând în aceea că în data de 10.07.2020, în timpul după-amiezii, o persoană minoră de sex feminin a fost abordată de către un bărbat necunoscut în fața blocului de domiciliu, situat în municipiul Suceava, care a convins-o să-l conducă la apartamentul unde locuia, sub pretextul de a ve­rifica instalația de apă. În interiorul apartamentului, bărbatul a agresat-o sexual pe minoră, amenințând-o cu moartea dacă se opune, după care a părăsit locuința.

Pe 23 iulie 2020, s-a dispus extinderea pentru care se efectuează urmărirea penală pentru săvârșirea a două noi infracțiuni, respectiv „coruperea sexuală a minorilor”  și „violare de domiciliu”.

În urma investigațiilor și cercetărilor efectuate de lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Poliției Municipiului Suceava – Biroul Investigații Criminale, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, autorul faptei a fost identificat  ca fiind Irinel Havârneanu, un barbat de 45 de ani din județul Botoșani.

El a fost prins joi, la o pensiune din Iași, pe numele acestuia fiind luată, la data de 30.07.2020, măsura preventivă a reținerii.

Prezenţa acestuia în municipiul Iaşi a fost monitorizată de poliţiştii din Suceava, care s-au aflat pe urmele lui în Botoşani, apoi în Bucureşti, şi ulterior în Iaşi. Pedofilul a fost identificat dupa ce s-a cazat la o pensiune, Arnis, situată  lângă Gara din Iasi. Acesta a stat o noapte în pensiune, fiind ridicat a doua zi dimineaţă de către poliţiştii din Suceava.

„A ajuns seara în Iaşi, s-a ca­zat; poliţiştii din Sucea­va ne-au cerut iniţial ajutorul, însă s-au descurcat singuri să-l prindă“, a declarat, pentru Ziarul de Iasi, Mihai Svalja, şef adjunct al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.

În data de 31.07.2020, acesta a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Suceava cu propunere de arestare preventivă, propunere însușită, pe numele inculpatului fiind emis mandatul de arestare preventivă pentru o durată de 30 de zile. Cercetările continuă, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt, a circumstanțelor de comitere a faptelor.

Irinel „Zeno” Havârneanu –  violuri in Italia, Marea Britanie și România

Acum câteva săptămâni, ziarulromanesc.net anunța că unul dintre cei mai periculoși infractori români a fost extrădat din Italia, în România, pentru a ispăși o pedeapsă de 10 ani de închisoare. Irinel Zeno Havârneanu fusese condamnat pentru viol, în Italia, la 11 ani și 10 luni, însă în România nu poate ispăși mai mult pedeapsa maximă prevăzută de codul penal românesc, adică 10 ani.

Dat în urmărire internațională în trei state, după mai multe infracțiuni, botoșăneanul s-a întors în țară pentru a ispăși ultima condamnare primită. El urma să fie transferat într-o unitate de detenție din pentru a executa 10 ani de închisoare pentru un viol comis în Italia. Transferul a fost operat la solicitarea autorităților judiciare italiene, care nu au dorit să plătească timp de un deceniu întreținerea în pușcărie a românului.

Havârneanu a fost dat în urmărire de autoritățile italiene după ce, în 11 noiembrie 2007, a violat o localnică în Cagliari. A fugit din Italia, iar Tribunalul din Cagliari l-a condamnat la 4.320 de  zile de închisoare pentru viol. Sentința a rămas definitivă pe 5 decembrie 2014, botoșăneanul fiind dat în urmărire internațională.

Din Italia, violatorul a fugit în Marea Britanie, unde a comis aceeași faptă, numai că victima a decedat. A fost capturat, arestat și condamnat la închisoare pe viață. Însă, în 2016, a fost eliberat condiționat, printr-un decret al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. A fost adus în România, fiind dat în urmărire internațională pentru trafic de persoane.

Din 2007 și până în februarie 2020, botoșăneanul, care a împlinit anul acesta 45 de ani, a figurat mai tot timpul în urmărire internațională. El a fost închis în trei state – Italia, Marea Britanie și România. Din toate condamnările primite, a executat deja două și i-au mai rămas 10 ani de închisoare pentru violul comis în Italia. Însă, odată cu acest transfer, Irinel Zeno Havârneanu a scăpat de aproape doi ani de pușcărie, scrie ziarulromanesc.net.

Deocamdată nu este clar de ce pe data de 10 iulie 2020 Havârneanu se afla liber prin Suceava, în loc să execute pedeapsa dată de autoritățile ita­liene. (O.S.)

reportersite