Monday , March 18 2024

Un proiect lăudat de primarul Sucevei lipsește de pe aplicația CityApp, iar pe „Harta investițiilor” nu figurează ca fiind investiție a Primăriei

În unele privințe la Primăria Suceava încă „nu știe stânga ce face dreapta”. Şi nu este vorba de sensul originar, evanghelic și anume de „discreție”, ci de sensul atribuit în zilele noastre și care duce cu gândul la „dez­ordine” sau diverse sinonime ale acestui termen.

Cel mai bun exemplu este că o investiție cu care însuși primarul Ion Lungu s-a lăudat (și nu doar o dată) nu este reflectată „virtual” pe o altă investiție cu care primarul – și ca să dăm Cezarului ce este al Cezarului, mai ales viceprimarul s-a lăudat – și anume: beneficiile digitalizării și un site cu un aspect modern șamd.

Mai clar de atât: Podul Unirii – da, chiar acesta! – nu se află pe site-ul Primăriei.

City App Suceava- fără Podul Unirii

Cunoscătorii știu deopotrivă că în repetate rânduri primarul Ion Lungu a menționat printre realizările din mandatele sale Podul Unirii – de altfel singurul pod nou făcut în municipiul Suceava după Revoluție, cel de pe centura Sucevei fiind amplasat mai mult pe raza comunei Pătrăuți sau la limita acesteia cu Suceava – cum la fel știu că nu o dată s-a referit primarul la modernizarea site-ului.

Ba chiar multă vreme nu s-a putut opera în timp real anumite date (unul din cele mai bune exemple fiind prezentarea tardivă a certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construcție) tocmai fiindcă „se lucra la site”.

Cum este normal, pe site-ul unei instituții respectabile cum ar fi primăria unui municipiu reședință de județ este o rubrică sau un link către harta localității. Așa este și în cazul Sucevei. Ei bine, când un vizitator al site-ului dă un click pe „Harta Sucevei” tocmai noul pod lipsește. Panoramarea pe harta afișată prin aplicația CityApp – după cum rezultă chiar de pe site-ul Primăriei Suceava – prezintă o hartă destul de învechită a Sucevei și, prin urmare, oricât s-ar încerca și cu toată bunăvoința a se căuta noul pod, acesta nu se găsește niciunde.

Comédia nu se oprește aici. În mod normal, „Harta Sucevei” ar trebui să reflecte sau să corespundă cu „Harta investițiilor”. Ei bine, surpriză: nu corespunde. Este de remarcat că, totuși, harta respectivă este mai actualizată decât „Harta Sucevei” și măcar aici Podul Unirii apare în prelungirea străzii Mirăuților peste râu, intersectându-se cu strada Energeticianului.

Cu toate acestea, nici pe „Harta investițiilor” Podul Unirii nu apare ca fiind o investiție realizată de municipa­litate, nici în sine și nici ca parte a așa numitei rute alternative „Suceava – Botoșani”. Astfel, Podul Unirii apare pe hartă ca și când ar fi realizat în altă perioadă sau, în tot cazul, nu de către Primărie deoarece accesând site-ul Primăriei, dând un click pe „Harta investițiilor” și apoi un alt click la secțiunea „străzi, parcări” apar șase astfel de investiții, dar nu și podul respectiv. Posibila explicație din partea autorității cum că pe „Harta investițiilor” au fost menționate doar cele cu finanțare europeană nu ar fi pe atât de verosimilă, pe cât ar fi de puerilă. Mai ales că la alte secțiuni precum „Utilități” sau „Locuințe, servicii, dezvoltare publică” ori „Cultură, turism” apar și investiții care au fost realizate cu finanțare de la bugetul local.

Pe harta interactivă a investițiilor nu apare nicio investiție în categoria Învățământ

Însă poate cel mai bun exemplu că lucrurile cu „digitalizarea” nu stau nici pe departe bine este că atunci când se dă click pe secțiunea „învățământ” de la „Harta investițiilor” apare precizarea de tot râsul cum că „nu sunt investiții în această categorie”. Pe bune?! – se poate întreba orice sucevean decent – și atunci la ce bun atâtea laude (prezentări) ale investițiilor făcute an de an la școli cu fonduri de la bugetul local, fonduri atrase de la nivel guvernamental sau fonduri europene?! Pe cine să credem: primarul care prezintă periodic situații fel de fel sau „Harta investițiilor” de pe un site nou, modern pe care tot el și viceprimarul l-a lăudat, la un moment dat?! (Dan PRICOPE)

Vezi si

Lemn fără acte în valoare de aproape 80.000 de lei, confiscat de Garda Forestieră de la doi gateriști din Brodina

În perioada 11 – 15 martie 2024, Garda Forestieră Suceava a fost efectuat un control …