Sunday , January 29 2023

Un bolnav s-a spânzurat la Spitalul de Psihiatrie din Siret

Un bărbat de 32 de ani, internat în urmă cu câteva zile la Spitalul de Psihiatrie din Siret, s-a spânzurat cu cearceaful de la pat de balustrada de la etajul unității medicale. El a fost descoperit de o asistenă în timp ce ceilalți bolnavi ai spitalului serveau masa de seară. Polițiștii, spitalul și DSP Suceava au deschis o anchetă în acest caz pentru a se descoperi cine se face vinovat de faptul că bolnavul nu a fost supravegheat

 spital siret

Un caz șocant s-a produs la Spitalul de Psihiatrie din Siret: un pacient internat la această unitate spitalicească a fost găsit spânzurat chiar în interiorul clădirii. Totul s-a produs în timp ce ceilalți pacienți serveau masa de seară.

La data de 19 iunie 2017, în jurul orei 19.45, Poliția orașului Siret a fost anunțată prin 112 despre faptul că Ovidiu L., de 32 de ani, din municipiul Suceava, a fost găsit spânzurat de o balustradă. In urma verificărilor făcute de polițiști a reieșit că în data de 15 iunie a.c., bărbatul a fost internat la Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret cu diagnosticul de „tulburare afectivă depresiv recurentă majoră în episod depresiv major sever cu tentativă autolitică agravat prin consum etilit”, fiind sub tratament.

In seara zilei de 19 iunie 2017, în jurul orei 19.40, asistenta de serviciu a revenit la nivelul superior al unității spitalicești după ce a însoțit bolnavii la masa de seară. Cu această ocazie l-a descoperit pe Ovidiu L., care era spânzurat cu cearceaful de pe patul său de balustrada scărilor ce fac accesul spre podul clădirii. La fața locului s-a deplasat un echipaj medical de urgență, care nu a mai putut decât să constate decesul bărbatului.

Polițiștii criminaliști au ajuns și ei la Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret, au făcut cercetări la locul faptei și cu ocazia examinării criminalistice a cadavrului nu au fost găsite urme vizibile de violență în afara celor specifice actului spânzurării. Trupul neînsuflețit a fost transportat la morga Spitalului Municipal Rădăuți în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cu exacitate a cauzei decesului.

„In acest caz a fost întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă. Polițiștii au dispus efectuarea unei necropsii, cercetările fiind continuate pentru stabilirea circumstanțelor exacte în care s-a produs nefericitul eveniment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava, comisarul de poliție Ionuț Epureanu.

Ieri după-amiază, primarul orașului Siret, Adrian Popoiu, încă nu fusese anunțat despre sinuciderea bărbatului internat la Spitalul de Psihiatrie din localitate. Contactat de reporterii „Obiectiv de Suceava”, acesta a precizat că nu a primit informații cu privire la acest incident, însă a spus că va lua legătura cu ­ma­nagerul unității medicale pentru a-i explica ce s-a întâmplat.

Managerul Spitalului de Psihiatrie Cronici Siret, Tiberiu Rotaru, a arătat că pacientul care s-a spânzurat în incinta unității spitalicești pe care o conduce a ­pro­fitat de faptul că toată lumea era la masă, reușind să se sustragă din sala de mese și să urce la etajul spitalului, unde și-a pus capăt zilelor.

„Pacienții internați în cadrul acestui spital sunt supravegheați, dar nu sunt păziți. Ingrijirea unui bolnav înseamnă supraveghere și îngrijire, nu înseamnă să îi ținem sub pază continuu. Pacientul era în timpul mesei, el s-a sustras de la masă și în timp ce toți bolnavii erau la masă supravegheați, îngrijiți, el a făcut ceea ce a făcut. Ancheta este în curs de desfășurare, verificările fiind făcute de noi în paralel cu Poliția, deci nu pot să vă spun mai mult decât ceea ce știu”, a declarat managerul Spitalului de Psihiatrie Cronici Siret, Tiberiu Rotaru.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a des­chis și ea o anchetă în acest sens, fiind făcute verificări pentru a se stabili cine se face vinovat de faptul că bolnavul lăsat nesupravegheat s-a spânzurat în incinta spitalului. In funcție de rezultatele anchetei, vor fi trași la răspundere vinovații și cel mai probabil vor fi administrate și unele sancțiuni administrative.

„Momentan sunt în concediu, dar de îndată  ce voi reveni la instituție voi solicita rezultatele anchetei interne pe care o face spitalul. Voi corobora cu rezultatele anchetei făcute de inspectorii DSP, urmând ca cei vinovați să fie trași la răspundere”, a declarat directorul general al DSP Suceava, Andrei Ianovici.

La fel ca și primarul Adrian Popoiu, nici prefectul județului Suceava, Mirela Adomnicăi, nu a fost informată despre faptul că un bolnav s-a spânzurat în incinta Spitalului de Psihiatrie din Siret.

„Vom solicita un raport cu privire la cele întâmplate la Spitalul de Psihiatrie din Siret, iar cei care vor fi găsiți vinovați vor trebui să răspundă”, a declarat prefectul Mirela Adomnicăi.

Trebuie menționat faptul că persoanele cu probleme psihice sunt internate în spitale de specialitate pentru a nu fi un pericol pentru ele însele și pentru cei din jur. Deși s-ar zice că un astfel de pacient ar fi în siguranță într-un spital de psihiatrie, se pare că lipsa ­suprave­gherii poate duce la asemenea tragedii. (Cristina RUSTI, Dănuț ZUZEAC)

 

Vezi si

Peste 4.000 de cereri de azil, înregistrate anul trecut la Centrul Regional de la Rădăuți. 3.086 de permise de ședere, acordate ucrainenilor refugiați

Peste 4.000 de cereri de azil au fost gestionate în anul 2022 de polițiștii de …