Wednesday , November 30 2022

Un an şi şase luni de închisoare pentru directorul delapidator de la BRD Gura Humorului

BRD gura humorului 16.02.2009 023 (8)

In regim de urgenţă Judecătoria humoreană l-a condamnat pe Dănuţ Răzniceanu în a treia zi de Paşte, cu circumstanţe atenuante dar obligându-l să plătească 7,5 milioane de lei, bani viraţi unor patroni de firme prin descoperiri de carduri ilegale u pedeapsa cu închisoarea nu este foarte mare fiindcă Răzniceanu are doi copii minori, nu are antecedente penale şi are studii superioare u mai trebuie să se reîntoarcă în ţară, pentru a suporta pedeapsa aplicată de instanţă şi să îşi valorifice bunurile pentru a plăti prejudiciul adus băncii 

Operativitate maximă la Judecătoria Gura Humorului – în dosarul fostului director al BRD, Dănuţ Răzniceanu, repus pe rol înainte de Paşte, prima condamnare a fost formulată în a treia zi a sărbătorilor pascale, acesta urmând să execute o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare, cu executare. Pentru că şi-a recunoscut vina printr-o declaraţie transmisă instanţei, cazul său a fost disjuns, judecătorii apreciind gestul şi pronunţând o condamnare în ceea ce îl priveşte, în data de 7 mai a.c., cu mai multe circumstanţe atenuante. S-a luat în calcul la pronunţare şi faptul că este tatăl a doi copii minori, că are studii superioare, nu a mai fost condamnat anterior.
Conform sentinţei date marţi, 7 mai 2013 de Judecătoria Gura Humorului, Dănuţ Răzniceanu, de 41 de ani, a fost condamnat la 1 an şi şase luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, interzicându-i-se totodată exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi a celui de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, pe durata executării pedepsei stabilite.
El a mai fost condamnat la pedeapsa închisorii de 7 luni, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la infracţiunea de efectuarea de retrageri de numerar şi transferuri de fonduri prin utilizarea neautorizată a oricăror date de identificare cu aceleaşi pedepse complementare.
O a treia pedeapsă la care a fost condamnat, este de de 1 an şi 4 luni de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de iniţierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup, în vederea săvârşirii de infracţiuni, cu sancţiunile complementare aferente.
Judecătorii au dispus contopirea pedepselor aplicate lui Dănuţ Răzniceanu, urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 1 an şi 6 luni închisoare, acestuia fiindu-i interzis exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi a celui de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, pe durata executării pedepsei rezultante aplicate.
Averea lui Răzniceanu, scoasă la vânzare
Judecătoria Gura Humorului a stabilit menţinerea sechestrului asigurator aplicat lui Dănuţ Răzniceanu încă din luna mai a anului trecut, de către DNA – Serviciul Teritorial Suceava până la concurenţa sumei de 7.525.422,59 lei, asupra bunurilor mobile proprietatea acestuia, conform adresei nr. 20887/26.03. 2012 a Primăriei comunei {cheia, judeţul Suceava, respectiv autoturismul marca CHEVROLET LACETTI KLAN, serie şasiu – L1NF19UJ7K641474, identificat cu nr. de înmatriculare SV 96 VLM şi a conturilor în lei şi valută a căror titular este Răzniceanu, deschise la BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE S.A., CREDIT EUROPE BANK S.A., Sucursala Suceava şi PRO CREDIT BANK S.A., Sucursala Iaşi.
Instanţa l-a mai obligat pe Dănuţ Răzniceanu la plata către stat a sumei de 5605 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat din care suma de 4.545 lei revine Ministerului Public, iar suma de 1060 lei revine Ministerului de Justiţie. Hotărârea instanţei din Gura Humorului poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare pentru inculpat şi de la pronunţare pentru procuror.
Foştii colegi de muncă, în continuare inculpaţi
Dacă pe numele lui Răzniceanu prima instanţă s-a pronunţat deja, foştii lui colegi îşi aşteaptă soarta, astăzi fiind programat la Judecătoria Gura Humorului primul termen de judecată, după repunerea pe rol a speţei.
Obiectiv de Suceava a arătat deja că dosarul fraudei de la BRD Gura Humorului produsă în principal de fostul şef al sucursalei bancare, Dănuţ Răzniceanu a fost repus pe rol la zece luni de la trimiterea în instanţă a rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava. ~n primă fază, Răzniceanu a fugit din ţară după ce a fost suspendat din funcţie şi i-a lăsat pe colaboratorii săi să plătească oalele sparte. După o vreme şi-a reevaluat atitudinea şi a decis ca, printr-un dccument notarial transmis din străinătate Judecătoriei Gura Humorului să îşi recunoască vina. ~n acest fel, dosarul în care el este acuzat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată, pentru un prejudiciu de 7,5 milioane de lei (75 de miliarde de lei vechi n.r.), şi-a reînceput cursul, primul termen, după înregistrarea acestuia pe data de 29 aprilie, fiind stabilit pentru 9 mai a.c..~n acest dosar, pe lângă componenta penală se va judeca şi latura civilă, care vizează recuperarea prejudiciului pe care echipa de la BRD Gura Humorului, condusă de Dănuţ Răzniceanu, prin intermediul mai multor firme din zonă, au prejudiciat sucursala bancară.
Procurorii DNA au stabilit, prin rechizitoriul întocmit, că în intervalul mai – decembrie 2008, Dănuţ Răzniceanu a acordat şi majorat succesiv pe 220 de descoperiri autorizate de cont, valoarea totală a celor 528 de astfel de operaţiuni bancare operate totalizând 7,5 milioane de lei pe convenţiile de salarii cu card ataşat încheiate cu mai multe firme. Este vorba despre SC Eurostrade Company SA Gura Humorului – 3,575 milioane de lei, SC Erdex Finance SRL Frasin – 406.000 lei, SC Forestis SRL Frasin – 1,171 milioane de lei, SC Bricogarden SRL Gura Humorului – 573.000 lei si SC Moldosim SRL Solca – 604.000 lei. Banii au fost viraţi fără să existe o cerere scrisă a titularului de cont, adeverinţa de salariu şi tabele cu salariaţii firmei la care aceştia erau angajaţi precum şi copii ale actelor de identitate ale acestora.
Dănuţ Răzniceanu a mai fost acuzat că în lunile septembrie şi octombrie 2008, a deschis un număr de 21 de conturi curente de salarii pentru mai multe persoane fizice, fără niciun fel de cerere autorizare scrisă şi fără documente obligatorii, acestea fiind de asemenea utilizate pentru acordarea sau majorarea unor credite de tip – descoperire de cont, folosite de către administratori ai unor societăţi precum cele mai sus menţionate. Obiectiv de Suceava a arătat de asemenea că există premisele ca, odată ce Răzniceanu şi-a recunoscut vina, chiar din străinătate, procesul în instanţă să se simplifice.
Rămâne de văzut dacă fostul director al sucursalei BRD Gura Humorului, odată condamnat, se va întoarce în ţară pentru a-şi ispăşi pedeapsa ori va fi necesară, dacă sentinţa dată pe numele lui va rămâne definitivă se va impune darea acestuia în urmărire internaţională. (Neculai RO{CA)

Vezi si

80 de cadre medicale veterinare au solicitat vaccinare antirabică, după semnalarea a patru cazuri de turbare în doar 10 zile

Patru cazuri de rabie la câini din gospodării au fost raportate, în perioada 15 – …