Friday , April 26 2024

Turnul Unirii de lângă Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Suceava a fost inaugurat

Un eveniment dedicat inaugurării Turnului Unirii a avut loc chiar de Ziua Bucovinei. Iar pentru organizarea sa și-au dat mâna Biserica și administrația, alături de o asociație de cinstire a cultului eroilor.

Astfel, Parohia „Nașterea Maicii Domnului” Suceava pe de o parte și Prefectura, Primăria și Consiliul Județean pe cealaltă parte, au organizat luni, 28 noiembrie, având alături Asociația Cultul Eroilor Suceava, evenimentul emoționat de inaugurare a monumentului dedicat cinstirii memoriei eroilor români care s-au jertfit în războiul de întregire națională.

Un public numeros a luat parte la evenimentul de la care, de altfel, oficialitățile nu au lipsit. În mod evident avem în vedere reprezentanții instituțiilor direct implicate – președintele CJ, Gheorghe Flutur, primarul Ion Lungu, prefectul Alexandru Moldovan – dar și din partea Guvernului au fost de față ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu și subsecretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene, Doina Iacoban. Nu au lipsit – cum de altfel au luat parte și la alte evenimente care au avut loc de Ziua Bucovinei – deputații Ioan Bălan, Angelica Fădor și Bogdan Gheorghiu, consilieri locali și județeni.

Fiind vorba de un monument edificat lângă biserica situată lângă Palatul de Justiție, prezența unor magistrați a fost cât se poate de naturală.

Ca de obicei la acest gen de eveniment, manifestarea a debutat cu serviciul religios oficiat de un sobor de preoți. Şi nici nu putea fi altfel având în vedere că tocmai Parohia „Nașterea Maicii Domnului” s-a implicat activ în acest demers. Soborul l-a avut în frunte pe PS Damaschin Dorneanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a oficiat un Te Deum pentru eroii neamului românesc. S-au depus apoi coroane tricolore la Turnul Unirii.

Alocuțiunile oficialităților prezente nu au lipsit. „Mulțumim domnului arhitect Olaș care a realizat proiectul și Înaltpreasfințitului părinte Calinic care atunci când am fost cu părintele Vârlan la el ne-a dat binecuvântarea pentru acest proiect. Primăria a fost de acord să intrăm în acest proiect devenind principalul finanțator. Acest turn face parte din complexul arhitectonic de la Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, alături de Muzeu și de grupul statuar al Brâncovenilor. Primăria Suceava a finanțat toate aceste obiective iar acum alocă bani pentru pictarea bisericii. Complexul arhitectonic va fi inclus în strategia de turism a municipiului Suceava. Trebuie să ne cinstim înaintașii așa cum se cuvine și să instruim generațiile care vin să respecte valorile și eroii”, a declarat Ion Lungu.

Este de menționat și faptul că preotul Viorel Vârlan a acordat diplome tuturor celor care au contribuit la edificarea acestui turn ce va dăinui de-a lungul vremii. De altfel, s-au acordat de diplome și medalii omagiale unui număr de 17 personalități care au avut contribuții esențiale atât la obținerea terenului pe care s-a construit monumentul, cât și la finanțarea acestuia. Un grup de copii de la Vicov a cântat mai multe cântece dedicate acestei zile deosebit de importante pentru Bucovina și bucovineni. (D.P.)

Vezi si

Transport ilegal de lemn, depistat de polițiști la Crucea

Miercuri seara, la ora 19.40, pe drumul forestier Bârnărel, pe raza comunei Crucea, polițiștii au …