Tuesday , October 4 2022

Tribunalul Suceava a acceptat transformarea arestului preventiv în arest la domiciliu pentru casieriţa de la Primăria la Udeşti

 Marinela Borza rămâne însă în arest, cel puţin până când contestaţia prefigurată a procurorilor DNA va fi judecată la Curtea de Apel

savel la audier [800x600]


Tribunalul Suceava a admis ieri cererea formulată de Marilena Borza, casiera de la primăria Udeşti, arestată odată cu primarul Săvel Botezatu, pentru fraude cu subvenţii europene şi a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a arestului la domiciliu pentru o durată de 30 de zile, începând cu data rămânerii definitive a încheierii de ieri. De precizat că procurorii DNA pot contesta hotărârea Tribunalului, la Curtea de Apel.
Dacă va ieşi din centrul de reţinere al IPJ Suceava, pe durata măsurii arestului la domiciliu Marinela Borza trebuie să respecte următoarele obligaţii: să nu părăsească imobilul în care locuieşte fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura, să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, în funcţie de stadiul în care se află cauza, ori de câte ori este chemat; să nu comunice, pe nicio cale, direct sau indirect, cu inculpatul Săvel Viorel Botezatu, cu niciunul dintre angajaţii Primăriei comunei Udeşti, judeţul Suceava, cu niciunul dintre angajaţii APIA Suceava şi cu niciunul dintre membrii ACAUP Oadici Udeşti ori cu membri ai familiilor acestora. Se atrage atenţia inculpatei că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. Inculpata poate părăsi imobilul în care locuieşte pentru prezentarea în faţa organelor judiciare, la chemarea acestora. Sentinţa, cum am anticipat, poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare pentru inculpată şi pentru procurorii DNA.
Primarul comunei Udeşti Săvel Viorel Botezatu şi casiera Marinela Borza, au fost arestaţi în luna decembrie a anului trecut, fiind suspectaţi că au săvârşit infracţiuni de corupţie ce au avut ca obiect obţinerea nelegală din fondurile europene a aproximativ 12 miliarde de lei vechi pentru subvenţii acordate la suprafaţa de teren agricol administrată.
Săvel Botezatu este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de  influenţarea declaraţiilor; şantaj; tentativă la comiterea infracţiunii de „prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor” şi complicitate la această infracţiune. Săvel Viorel  Botezatu a fost acuzat de DNA că „prin ameninţare a încercat influenţarea depoziţiilor unor martori, pentru ca prin actele de control ce urmează întocmite de APIA să nu se constate neîndeplinirea condiţiilor de eligibilitate a dosarului de subvenţie depus de ACAUP OADICI Udeşti, împlicit să nu fie stabilite creanţe de recuperat, precum şi existenţa unor fapte de natură penală. A ameninţat şi contrâns conducerea APIA CJ Suceava şi pe angajatele instituţiei (direct şi prin intermediul unor factori politici), inclusiv cu demiterea din funcţie, ca să aprobe plata subvenţiilor din fonduri FEGA –Fondul European pentru Garantare în Agricultură, pentru imaşul comunal al comunei Udeşti, în campaniile 2010-2012, în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial pentru Consiliului Local Udeşti. A pus în executare intenţia de a obţine ilegal subvenţii de la bugetul cu documente fictive depuse la APIA Suceava, în campaniile 2010 şi 2011, în numele Consiliului Local Udeşti, în cuantum de 532.082,64 lei. Prin intermediul angajatei Ciutac Mariana, în numele Consiliului Local Udeşti, au fost prezentate la APIA Suceava, pentru campania 2012 documente şi declaraţii false care au avut ca rezultat obţinerea sumei de 315.314,37 lei din fonduri europene. Săvel Botezatu ar fi sprijinit-o pe Marinela Borza, casieră a primăriei Udeşti, să obţină nejustificat de la APIA Suceava, în campania 2013 şi în numele ACAUP Oadici Udeşti, suma de 416.782 lei provenită din fonduri europene, prin depunerea de documente fictive, sumă ce sub forma redevenţei a ajuns în contul Primăriei Udeşti a cărui ordonator de credite este chiar primarul comunei, Săvel Botezatu.
Marinela Borza, casiera Primăriei Udeşti şi preşedintă a Asociaţiei Crescătorilor Animalelor şi Utilizatorilor de Păşuni (ACAUP) OADICI Udeşti, a fost arestată şi cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor”; tentativă la comiterea infracţiunii de „prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor”; influenţarea declaraţiilor; sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri. S-a reţinut de către procurorii anticorupţie şi că Marinela Borza, prin ameninţare, a încercat influenţarea depoziţiilor unor martori, pentru ca prin actele de control ce întocmite de să nu se constate neîndeplinirea condiţiilor de eligibilitate a dosarului de subvenţie ACAUP OADICI Udeşti. Ca urmare, i-a determinat, în luna noiembrie 2014, pe fermieri din comuna Udeşti să semneze o declaraţie prin care dânsa era împuternicită să depună cerere de subvenţie în numele  ACAUP OADICI Udeşti şi membrii aceşteia îşi asumau responsabilitatea cerinţelor ce condiţionează acordarea subvenţiei,  pe care a depus-o apoi la APIA Suceava, banii aşteptaţi de la Bruxelles fiind în cuantum de aproximativ 7 miliarde de lei vechi. (Neculai ROSCA)

Vezi si

1,4 milioane de euro pentru modernizarea unui kilometru de drum județean în zona de munte

Nu mai puțin de cinci oferte au fost depuse la licitația organizată recent de Direcția …