Monday , May 13 2024

Traficul rutier, blocat în Suceava de transportatorii din județ

70 de șoferi cu autovehicule de transport marfă de mare tonaj și autovehicule destinate transportului de persoane au desfășurat, sâmbătă, un protest spontan în municipiul Suceava și Scheia, paralizând practic traficul rutier. Participanții s-au deplasat cu viteză redusă, creând ambuteiaje în intersecții importante din oraș. Transportatorii rutieri au demarat o grevă japoneză și vor circula o oră pe zi cu 30 km/h oriunde se află în România până când primele RCA vor fi reduse 

 protest transportatori 1


Sâmbătă, 20 august 2016, în intervalul orar 11.30 – 14.30, pe raza municipiului Suceava și a comunei Scheia s-a desfășurat o manifestare spontană de protest, la care au participat un număr de aproximativ 70 de persoane cu autovehicule de transport marfă de mare tonaj și autovehicule destinate transportului de persoane. Protestul s-a desfășurat pe fondul creșterii prețurilor asigurărilor obligatorii de răspundere civilă (RCA).
Participanții s-au deplasat cu viteză redusă pe itinerariile Bulevardul Sofia Vicoveanca, Bulevardul 1 Decembrie 1918, Bulevardul Calea Obcinilor, Bu­le­vardul Academician Vasile Grecu, strada Aviatorului, DN 17 – retur și Bulevardul Calea Unirii, strada Traian Vuia, strada Cernăuți, DC 74 – retur. Din cauza vitezei reduse cu care s-au deplasat autovehiculele respective, ocupând ambele benzi de circulație, s-au creat ambuteiaje în intersecțiile Bu­levard Sofia Vicoveanca cu Bulevard 1 Decembrie 1918, Bu­levard 1 Decem­brie cu Bulevard Calea Obcinilor,  Bulevard Calea Obcinilor cu Bulevard George Enescu, DC 74 cu strada Cernăuți.
Agenții din cadrul Biroului Rutier și Biroului Ordine Publică ale Poliției mu­nicipiului Suceava, Serviciului Ru­tier și Poliției Locale Suceava au intervenit pentru fluidizarea traficului în intersecții și pentru monitorizarea participanților la protest. Acțiunea s-a des­fășurat fără incidente deo­sebite.
Trei participanți au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare de 500 lei și suspendarea exercitării dreptului de a conduce auto­vehicule pe drumurile pu­blice pentru 30 de zile, pentru nerespectarea dispozi­țiilor polițiștilor rutieri aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu.
Transportatorii rutieri au demarat o grevă japoneză și vor circula zilnic o oră cu 30 km/h oriunde se află în Ro­mânia până când primele RCA vor fi reduse la valorile maximale conforme cu datele cuprinse în raportul întocmit anul acesta, pentru perioada 2013 – 2015.protest 2
Totodatã, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) îi invită pe transportatorii rutieri care participă la greva japoneză să-și pună în parbrizul autovehiculelor o pancartă A4 cu mesajul „Protest RCA – Merg o oră pe zi cu 30 km/h – Vreau să trăiesc”.
Pe lângă această grevă japoneză, UNTRR împreună cu celelalte asociații patronale din transporturile rutiere vor organiza la data de 15 septembrie 2016 un protest la nivel național.
„Majoritatea operatorilor de transport sunt aduși la faliment, după ce tarifele de primă pentru transportul comercial de marfă și persoane s-au majorat cu peste 300% față de anul precedent și cu peste 500% față de anul 2014. Astfel, o polițã RCA pentru un autotractor – clasa B0 a ajuns în acest moment la prețul de 22.000 lei pe an, față de 4.000 lei în 2014”, se arată într-un comunicat de presă al UNTRR.
­UNTRR atrage atenția Guvernului, Parlamentului și Președinției României că tarifele pentru camioane la clasa B0 s-au dublat, ajungând la peste 22.000 de lei pe an.
UNTRR acuză firmele de asigurare că nu sunt interesate de reducerea riscurilor, ci vor doar să pună pe spa­tele transportatorilor rutieri ineficiența lor, având costuri de administrare extrem de mari, deduse în special din încasările RCA.
„Practic, piața asigurărilor a ajuns un <<vest sălbatic>>, unde fiecare firmă de asigurare își stabilește tarifele fără a lua în calcul riscurile și sustenabilitatea, iar ASF este în stare doar să trimită asigurătorii în faliment”, se mai arată în comunicatul UNTRR.
Patronatele din transporturile ru­tiere cer de urgență Guvernului să in­tervină prin Legea concurenței nr. 21/1996, care la articolul 4, alineatul 3 prevede soluția de emitere a unei Hotărâri pentru blocarea tarifelor de primă RCA pentru o perioadă de minimum nouă luni, timp în care Guvernul poate dispune măsuri urgente pentru reechilibrarea pieței. (D.Z.)

Vezi si

Șofer din Vicov, beat cui de dimineață, prins de radar conducând cu 123 km/h prin localitate și depășind pe linie continuă

Duminică dimineață, în jurul orei 09:41, pe str. Ștefan cel Mare în localitatea Bivolăria – …

4 comments

  1. Trebuie blocat transportu de marfa total.doar asa se poate rezolva ceva.si inca ceva nu doar transportatorii sunt afectati ci toata populatia care mananca ,se imbraca ,merge cu taxi,cu transportu in comun,in 2013 pentru un cap tractor era de 1800 ron pe 6 luni .acuma 22000.

  2. Auzi la el, camioane autonome, asta nu se va intampla nici peste 100 de ani. Intrebare, ti-ai lasa copii sa mearga in excursie cu un autocar fara sofer??

  3. Genius, sper sa ramai un boschetar pe strazi, fara bani, mancare, toale, si alte cele necesare unui trai decent, ce stii tu despre transport rutier marfuri si persoane? Taci dracului din gura….

  4. Sunteți niște incapabili dacă doar atâta v-a dus mintea.
    Cu ce vă ajută că blocați traficul pentru niște oameni care NU au nimic de-a face cu creșterea RCA-ului camioanelor voastre?
    Dacă ați fi bărbați, ați bloca de exemplu căile de acces spre ASF, sau ați circula cu 30 la oră pe valea Oltului în weekend, când pleacă sau când se întoarce Iohannis din satul natal. Sau în jurul guvernului. Dar nu, sunteți doar niște fricoși care nu lasă oamenii să-și vadă de treburile lor. Sper să fiți înlocuiți de camioane autonome în câțiva ani, așa cum se întrezărește cu testele făcute de Volvo. Și atunci o să dați din buze, camionul se va conduce singur, iar voi va trebui să vă găsiți alt motiv de protest. Prin care, bineînțeles, să încurcați tot activitatea oamenilor obișnuiți.