Wednesday , February 21 2024

Tot mai mulți suceveni mor în fiecare lună din cauza blilor circulatorii și a cancerului

Aproape 1.300 de suceveni au decedat de la începutul acestui an

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Suceava, principala cauză a deceselor survenite în rândul sucevenilor o reprezintă în continuare bolile sistemului circulator. De la începutul acestui an, 1.298 de persoane au murit din cauza acestor afecțiuni. Cea mai gravă boală a inimii este hipertensiunea, cunoscută și sub numele de tensiune arterială crescută, care este o boală cronică caracterizată prin valori crescute ale presiunii arteriale, aceasta poate provoca atacul de cord sau insuficiența cardiacă. 128 de suceveni au pierdut lupta cu viața de la începutul anului, din cauza hipertensiunii arteriale. O altă formă de boală la fel de periculoasă este arteroscleroza, aceasta este o maladie cardiovasculară caracterizată de formarea la nivelul arterelor mijlocii și mari de depozite ateromatoase, plăgi de culoare galbenă, ce conțin colesterol, material lipidic și lipofage, această boală poate provoca infarct miocardic sau accident cerebral. Din cauza bolilor cerebro-vasculare, au murit din ianuarie, 227 de suceveni, iar din cauza infarctului miocardic au decedat aproape 250 de persoane. Din cauza diferitelor forme de cardiopatie ischemică, și-au pierdut viața de la începutul anului, peste 100 de persoane. A doua cauză a mortalității în rândul sucevenilor este cancerul. Un număr ridicat de decese îl prezintă și persoanele care au suferit de boli ale aparatului respirator, cea mai gravă formă a bolii o reprezintă astmul bronșic, care este o afecțiune inflamatorie cronică comună a căilor respiratorii caracterizată de crize de respirație, cu impresia de sufocare, acumularea de cantități mari de toxine în corp. În primele două luni ale acestui an, aproape 300 de persoane au murit din cauza cancerului, 118 de cazuri fiind din cauza cancerului de traheie, bronhii sau pulmon. Opt sucevence au pierdut lupta cu viața din cauza cancerului de col uterin iar 39 de suceveni au murit din cauza cancerului de stomac.

În aceeași perioadă, bolile ficatului, traumatismele, otrăvirile și afecțiunile pulmonare, urmate de bolile aparatului genito-urinar ocupă celelalte locuri din topul bolilor de care mor sucevenii, mai arată raportul Direcției de Sănătate Publică Suceava, care precizează că, în acest interval, peste 150 de suceveni au decedat.

Astfel, locul trei în statistica întocmită de DSP este ocupat de bolile aparatului respirator, cu peste 100 de decese. Printre afecțiunile respiratorii care au făcut cele mai multe victime în aceste luni, se numără pneumonia și bronhopneumopatia obstructivă cronică. Pe locul patru în topul bolilor care îi omoară pe suceveni se situează bolile digestive, printre care 35 au fost cauzate de ciroze și opt de hepatite cronice. Pe locul cinci în statistica Direcției de Sănătate Publică Suceava se află traumatismele și otrăvirile, cu aproape 50 de decese în total . Din totalul de decese înregistrate în județ în primele două luni ale anului, aproximativ 80% au fost înregistrate la persoanele de 65 de ani și peste. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Bărbat de 50 de ani din Nisipitu, băgat după gratii pentru că a omorât o cățea Husky cu o țapină

Luni, 19 februarie, un bărbat de 50 de ani din Nisispitu, comuna Ulma, a fost …