Saturday , May 8 2021

TNL Rădăuți și deputatul Dumitru Mihalescul organizează Donathlon – Ediția a III-a

TNL Rădăuți împreună cu deputatul PNL Dumitru Mihalescul organizează cea de-a 3-a ediție DONATHLON – acțiune în scop caritabil, după ce edițiile desfășurate anterior s-au desfășurat cu succes.

Donathlon Ediția a III-a va avea loc pe data de 7 august 2019, începând cu ora 08:00, la punctul de recoltare sânge din cadrul Spitalului Municipal Rădăuți.

În România, o persoană are nevoie de sânge la fiecare 3 secunde, în condițiile în care necesitatea de sânge este acoperită în medie, în proporție de 60% la nivelul întregii țări. În momentul de față, doar sub 2% din populația țării donează sânge, comparativ cu situația la nivel european unde, în medie, peste 10% din populație donează sânge . Conform unor studii, sângele unui donator poate salva până la 3 vieți . Pe lângă aceste 3 vieți salvate, campania “ Donathlon – Donează din inimă pentru o inimă “ urmărește să ofere un sprijin unui caz umanitar prin folosirea bonurilor de masă obținute în urma donării de sânge ^ donații în bani din partea grupului Organizația PNL Radauti, TNL Rădăuți și deputatului Dumitru Mihalescul.

“Cazul umanitar pe care urmărim să-l sprijine acțiunea este cel al domnului Ciprian Sfichi, fostul polițist al Serviciului pentru Acțiuni Speciale din IPJ Suceava, rănit grav într-o misiune în luna decembrie a anului 2017. Având în vedere perioada îndelungată de spitalizare care a presupus eforturi financiare extreme din partea familie, precum și faptul că are nevoie în continuare de tratamente speciale și însoțitor permanent, s-a decis ca la cea de-a III-a ediție de “Donathlon – Donează din inimă pentru o inimă“ să fie sprijinit! Vă încurajăm pe toți cei binevoitori, să vă alăturați campaniei noastre!”, se arată într-un comunicat transmis redacției.

Pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndepliniți următoarele condiții:

– Să aveți vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani!

– Greutate peste 50Kg!

– Puls regulat: 60 -100 bătăi/minut!

– Tensiunea arterială sistolică să fie între 100 și 180 mmHg!

– Să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale!

– Femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală!

– Să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării!

– Să nu fii sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine!

Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli:

– Hepatită (de orice tip),

– TBC,

– Sifilis,

– Malarie,

– Epilepsie si alte boli neurologice,

– Boli psihice,

– Bruceloză,

– Ulcer,

– Diabet zaharat,

– Boli de inimă,

– Boli de piele: psoriazis, vitiligo,

– Miopie forte peste (-) 6 dioptrii,

– Cancer.

Înainte de a dona:

Dimineața înainte de recoltare puteți consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puțin consistent, legume, fructe.

Nu fumați înainte și după donare cu o oră!

De asemenea, veniți la donare odihnit(ă) și nu după o noapte pierdută la serviciu sau în fața calculatorului !

Recomandări după donarea de sânge:

Repaus în sala de așteptare 15-30 minute (este foarte important repausul post donare pentru a evita lipotimia pe scări, pe holuri și rănirea donatorului);

Evitarea în următoarele 12 ore a efortului fizic intens, conducerea autovehiculelor, consumul de alcool, fumatul imediat.

Se recomandă multe lichide, iar regimul alimentar să fie bogat în proteine animale (ouă, carne).

Drepturile donatorilor:

După fiecare donare de sânge beneficiați de rezultatele analizelor de laborator: grup sanguin ABO și Rh, HLG (hemoleucograma) glicemie, Atg HBs, Ag/Ac HCV, Ag-Ac HIV1+2, Ac HTLV I+II, Ac –anti Treponema pallidum (bacteria care produce sifilis), ALT (transaminaza-enzima hepatica).

Vezi si

De sâmbătă, sucevenii se pot vaccina în parcarea Shopping City

Reprezentanții DSP au anunțat că vaccinarea se va efectua cu vaccin Pfizer BioNtech și vor …