Friday , April 26 2024

Tigani minori din Scheia au trecut de la furturi la tâlhării prin cimitire

politie


In data de 10 august 2014, la ora 11.32, o femeie de 50 de ani, din municipiul Suceava, a reclamat prin 112 faptul că în timp ce era în cimitirul bisericii Sfânta Vineri din localitate, un minor de etnie rromă i-a smuls de la gât lanţul din aur. Din cercetările poliţiştilor a reieşit faptul că în data de 10 august a.c., reclamanta a mers la cimitirul din cartierul George Enescu, la mormântul soţului, ocazie cu care, lângă gardul împrejmuitor, în pădure, a observat un copil care stătea ghemuit şi a mers către el. Minorul i-a cerut apă şi s-a apropiat de femeie încercând să-i distragă atenţia, moment în care i-a smuls de la gât lanţul din aur, după care a fugit în pădure, fiind urmat de alţi copii care se ascundeau în vegetaţia din apropiere. Din cercetările făcute de poliţişti a rezultat că sunt indicii temeinice că cel care a comis fapta face parte dintre minorii din familiile de rromi Oltean, Cuţitaru, Bozomală şi Rîpă din Scheia, care în ultima lună au mai comis două tâlhării prin smulgere de bijuterii de la femei vârstnice aflate în cimitirul respectiv, dar şi peste 20 de furturi. Cum aceştia sunt minori şi au vârste cuprinse între 13 şi 14 ani, poliţiştii nu au ce să le facă, pentru că conform prevederilor din Noul Cod Penal, copii până în 14 ani nu pot fi audiaţi în calitate de suspecţi de furt.
Zilnic, prin intermediul mass – mediei sau prin acţiuni în teren, poliţiştii desfăşoară activităţi de informare şi prevenire, având în vedere faptul că pe perioada de vară,conform unor analize realizate creşte numărul tâlhăriilor prin smulgerea de bijuterii şi bunuri. Acest tip de infracţionalitate prezintă ca particularitate faptul că majoritatea victimelor sunt femei. Din cele 67 de tâlhării reclamate în prima jumătate a acestui an, un număr de 22 (32,83 %) s-au comis prin smulgerea fie a telefoanelor mobile sau a lănţişoarelor de la gâtul victimelor, fie a poşetelor, genţilor, sacoşelor sau a chiar a portofelelor cu bani din mâinile acestora.
Tâlhăria comisă prin smulgere intră în categoria tâlhăriilor comise cu violenţă moderată. Din analiza datelor se observă o pondere mai mare a victimelor în rândul femeilor – 80% . Astfel, femeile au fost cel mai frecvent deposedate prin smulgere de telefonul mobil, lănţişoare sau genţi – fapt explicabil, dacă ne gândim că femeile poartă cel mai vizibil lănţişoare sau alte bijuterii, au poşete sau genţi pe umăr, iar telefoanele le poartă frecvent agăţate la gât cu şnur, în timp ce bărbaţii nu-şi ţin obiectele de valoare la vedere şi au o capacitate de reacţie mai mare pe care tâlharii specia-lizaţi în smulgere nu şi-o asumă. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Transport ilegal de lemn, depistat de polițiști la Crucea

Miercuri seara, la ora 19.40, pe drumul forestier Bârnărel, pe raza comunei Crucea, polițiștii au …