Sunday , May 5 2024

Testari medicale gratuite pentru depistarea hipertensiunii si a diabetului zaharat

 
Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupt\ ~mpotriva Hipertensiunii Arteriale, Direc]ia de S\n\tate Public\ Suceava va sus]ine p=n\ la sf=r[itul lunii acesteia campania “Opteaz\ pentru un stil de via]\ s\n\tos [i po]i avea o tensiune arterial\ normal\”. Activit\]ile de celebrare se vor desf\[ura sub sloganul “Un stil de via]\ s\n\tos-o tensiune arterial\ normal\”, av=nd colaboratori pe speciali[tii din cadrul Spitalului Jude]ean “Sf. Ioan cel Nou”, iar ca parteneri pe Sanofi [i {coala Postliceal\ Sanitar\ Christiana. Evenimentul are ca scop promovarea modelelor sanogene ale stilului de via]\, precum [i informarea sucevenilor cu privire la rela]ia dintre stilul de via]\ [i tensiunea arterial\.
C\t\lina Zorescu, directorul medical al DSP Suceava a spus c\ luni, 28 mai, sucevenii doritori `[i vor putea m\sura tensiunea arterial\, glicemia [i colesterolul `n incinta instiu]iei, unde se vor efectua teste rapide, de c\tre speciali[ti [i voluntari. Sunt excepta]i de la test\rile medicale gratuite sucevenii care au fost diagnostica]i cu diabet zaharat, deoarece aceste test\ri sunt incluse `n setul minim de analize [i sunt urm\ri]i frecvent. Deasemenea, sucevenii care vor veni la testare sunt ruga]i s\ nu m\n=nce nimic `nainte de efectuarea analizelor.
“Am ini]iat o activitate de informare, de prezentare a riscurilor hipertensiunii, care pot provoca afec]iuni foarte grave precum accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, dar [i alte boli cardiace, renale [i pentru diabetul zaharat”, a spus Adrian Popescu, purt\torul de cuv=nt al DSP.
Printre activit\]ile care se vor mai desf\[ura `n aceast\ perioad\ se reg\sesc deplasarea mobil\ a unei echipe mobile din cadrul DSP `n dou\ loca]ii din mediul rural pentru test\ri, afi[area de postere, distribuire de ghiduri de specialitate [i discu]ii interactive. Reprezentan]ii DSP au mai ad\ugat c\ inten]ioneaz\ ca aceste ac]iuni s\ se repete lunar, pentru depistarea precoce [i tratarea `n timp util a acestor boli.
N num\rul hipertensivilor suceveni, mai mare dec=t cel consemnat la DSP
“De[i datele arat\ c\ 10% din suceveni sufer\ de hipertensiune, `n realitate lucrurile stau altfel. Dac\ `n eviden]a Direc]iei de S\n\tate Public\ sunt 70.000 de hipertensivi, num\rul nu reflect\ realitatea, deoarece sunt mul]i care nu au fost diagnostica]i pentru c\ nu au consultat un medic. {i boala este de a[a natur\, nu este dureroas\, deasemenea [i diabetul, `nc=t face ca oamenii s\ nu fac\ un control”, a spus Mihai Cre]eanu, medicul [ef al sec]iei de Cardiologie, din cadrul Spitalului Jude]ean.
Doctorul a spus c\ principalul factor declan[ator al bolii l-ar constitui stresul de zi cu zi, put=nd fi `ns\ [i al]ii precum excesul de asre, greutatea corporal\ sau consumul de alcool.
N diabetul zaharat, printre bolile care ocup\ primul loc `n cadrul mortalit\]ii generale
O alt\ boal\ de care speciali[tii se declar\ `ngrijora]i este diabetul zaharat. Ramona Caziuc, medic la Spitalul Jude]ean, a spus c\ `n ultimul timp s-a constatat apari]ia diabetului [i `n r=ndul celor tineri. Astfel, la nivelul jude]ului se afl\ `n eviden]\ un num\r de 100 de copii cu aceast\ boal\. Spre deosebire de anii 2007-2008, c=nd s-a `nregistrat o explozie a cazurilor de diav=bet zaharat, acum diabetul are o cre[tere liniar\ constant\.
C\t\lina Zorescu, directorul adjunct medical al DSP Suceava a declarat c\ cele 101 cazuri depistate la copii, r\mase `n eviden]\, au v=rsta cuprins\ `ntre 0-14 ani, 15.978 de astfel de cazuri s-au `nregistrat la persoanele cu v=rsta `ntre 15-64 de ani [i un num\r de 5.624 la sucevenii cu, [i peste 65 de ani.
Din num\rul total al adul]ilor diagnostica]i cu diabet zaharat, de 21.062, 3.259 sunt dependen]i de insulin\. Ponderea cea mai mare a cazurilor de diabet zaharat a fost `n mediul urban, cu 11.477 de cazuri, `n mediul rural `nregistr=ndu-se 10.226 de cazuri.
N campania de prevenire a HTA [i a diabetului, sus]inut\ de elevii {colii Sanitare Christiana
Elevii de la {coala Postliceal\ Sanitar\ Christiana, au fost `ndruma]i de doctorul Ioan Iliescu s\ participe la monitorizarea bolnavilor, la “despuierea [i prelucrarea datelor”, sper=nd ca `n viitor aceste date s\ se coreleze cu anumite obiceiuri alimentare, pentru c\ modul de via]\ difer\ de la regiune la regiune `n jude].
Reamintim c\ anul trecut au decedat 4.668 de persoane `n urma afec]iunilor aparatului circulator, dintre care 447 au suferit de hipertensiune arterial\, iar 541 au f\cut infarct miocardic. Peste 800 de persoane au decedat `n spital, 3.709 la domiciliu, restul de 153 de persoane fiind `ncadrate la alte situa]ii. Reprezentan]ii DSP au sus]inut c\ `n anul 2011, din totalul deceselor provocate de boli ale aparatului circulator, hipertensiunea este cauza a 10% din decese.
La nivelul cabinetelor medicilor de familie s-au `nregistrat `n anul 2011 un num\r de 71.863 de cazuri de hipertensiune, cu 2.306 cazuri mai multe spre deosebire de anul 2010, c=nd s-au `nregistrat 71.863 cazuri. (Georgiana GROZA)
 
 
 

Vezi si

Un incendiu puternic pornit de la un cablu defect a afectat două locuinţe din Voroneţ (FOTO, VIDEO)

  Sâmbătă după-amiază, în jurul orei 15.00, un incendiu a izbucnit la  o gospodărie din …