Tuesday , May 7 2024

Terorism à la Termica: ameninţă permanent că îngheaţă tot oraşul, nu-şi plăteşte furnizorii, iar angajaţii cer prime mai mari

Cu toate că societatea este într-o aşa-zisă reorganizare, angajaţii Termica cer în continuare să li se acorde sporuri şi prime, ba chiar vor ca acestea să fie majorate. Debitele societăţii Termica faţă de Bioenergy, producătorul de energie termică, au crescut cu aproape un million de lei doar într-o lună, ajungând acum la aproape 20 de milioane de lei. Nimeni din conducerea Termica nu are curajul să spună unde se duc cu adevărat banii colectaţi de la populaţie. Fiscul s-a opus unui nou contract colectiv de muncă, invocând multe aspecte în neregulă cu privire la drepturile salariale solicitate.

termica si bioenergy [800x600]


Societatea Termica SA Suceava continuă să aibă mari probleme în ceea ce priveşte plăţile către furnizori, chiar dacă este în reorganizare şi, cu toate problemele pe care le are, salariaţii de acolo doresc în continuare să li se acorde sporuri şi prime, ba chiar să fie majorate.
In ce priveşte situaţia financiară critică a societăţii Termica Sa suceava, datele provin de la conducerea societăţii bionergy Suceava SRL – producătorul de energie termică şi furnizorul unic către sc Termica SA Suceava. După cum a explicat Vasile Ilie, directorul societăţii Bioenergy Suceava SRL, datoriile societăţii Termica SA către Bioenergy Suceava SRL erau de 19,35 de milioane de lei la data de 31 ianuarie 2015. Asta în condiţiile în care, la data de 31 decembrie 2014, datoriile firmei care asigură distribuţia de apă caldă şi căldură în municipiul reşedinţă de judeţ către producătorul de energie termică erau de 18,445 milioane de lei, conform celor spuse de Vasile Ilie. “Cred că merită menţionat şi faptul că Primăria Suceava şi-a onorat obligaţiile convenite pentru luna ianuarie, dar problema este în continuare la Termica, societate care deşi în ianuarie 2015 a plătit poate cel mai bine până acum are în continuare probleme la încasare”, a declarat Vasile Ilie.
In ce priveşte situaţia legată de problemele salariale, se pot însă deduce foarte clar concluziile de la o recentă şedinţă care a avut loc pe data de 16 ianuarie cu privire la adunarea creditorilor. Procesul verbal al şedinţei a fost publicat, ulterior, în buletinul procedurilor de insolvenţă. De aici, este clar reflectată situaţia tensionată la nivelul salariaţilor şi în mod deosebit al sindicatelor cu privire la un nou contract colectiv de muncă pe unitate. Acesta nu a fost semnat nici până acum, motiv pentru care în cursul zilei de astăzi va avea loc o şedinţă a comisiei de dialog social, la Prefectură, cu privire la activitatea Termica SA Suceava – pe de o parte – dar şi cu privire la neînregistrarea contractului colectiv de muncă – de cealaltă parte.
După cum rezultă din sursa citată anterior, Administraţia Judeţeană a Financţelor Publice s-a opus în mod categoric unor revendicări salariale, prin urmare nu s-a putut încheia un contract colectiv de muncă. Pe de o parte, se crează presmisele unui conflict de muncă, dar de cealaltă parte se pun şi bazele unor dezbateri publice care se anunţă a fi intensă în mediul public, generată de situaţia societăţii în raport cu revendicările salariale.
Astfel, Administraţia Judeţană a Finanţelor Publice nu a fost de acord cu revendicările, solicitând justificarea legală în primul rând a acordării sporurilor şi primelor, în condiţiile în care SC Termica SA se află în procedură de reorganizare iar asta presupune restructurarea operaţională şi financiară a societăţii. Tot Fiscul a ridicat şi problema cuantumului sporturilor în raport cu limitele legale şi, în egală măsură, aspectul privitor la asigurarea salariilor şi plata obligaţiilor sociale în raport cu veniturile preconizate.
Facem precizarea că până acum doi ani, Termica era şi societate producătoare de energie electrică şi cei din producţie – vechiul CET pe huilă – aveau salarii mai mari în raport cu cei din transport şi distribuţia energie termice. De vreo doi ani de zile, mai exact de când s-a trecut CET-ul pe huilă în conservare, salariile din transportul şi distribuţia energiei termice au rămas mici în continuare, dar personalul care se ocupa, cel puţin pe hârtie, de conservarea CET-ului continuă să rămână mare.
Reamintim că deşi principalul creditor şi anume Unicom – furnizorul principal de cărbune pe vremea când CET-ul pe huil nu intraase în conservare – a obţinut aprobarea în instanţă pentru un plan de reorganizare, situaţia financiară a SC Termica SA Suceava nu s-a îmbunătăţit deloc. Astfel, la ora actuală, sunt cel puţin două procese deschise şi care, dacă măcar un caz ar fi aprobat de instanţă, ar putea băga în faliment societatea Termica. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Individ băgat în arest după ce, băut bine, a furat un excavator și s-a plimbat prin Dornișoara

Duminică, în jurul orei 13:35, Poliția municipiului Vatra Dornei a fost sesizată  prin  112 de …

5 comments

  1. Tineti la Suceava

    Conducatorii nostri au cu totul alte preocupari, nici cum gospodarirea eficienta si bunul mers a activitatii de transport şi distribuţie a energiei termice
    .Dar parca ce este luat in considere de ,,edilii” nostrii, ca oamenii sa le fie mai bine, sa aiba stictul necesar ț Grija lor este ca buzunarelele lor sa fi burdujite, incolo ,,lasa ca merge si asa”. Oare cind vor raspunde de teroarea pe care au instituit-o prin neimplicare si lipsa de profesionalism.

  2. Pentru edificarea celor ce citesc articolele din ziar :
    Activitatea de transport şi distribuţie a energiei termice în Municipiul Suceava în anul 2014 s-a desfăşurat în condiţiile înregistrării unor pierderi mari de energie termică, energie electrică şi apă, datorate in primul rand stării precare a sistemului de transport şi distribuţie, rezultat din lipsa investiţiilor si a lucrarilor de reparatii capitale.
    Toate propunerile de remediere ale acestei situatii facute in perioada 2008–2014, au fost refuzate fara motiv de primaria Suceava, desi in depozitul de materiale al SC Termica SA se afla in custodie conducte preizolate, materiale specifice acestui gen de lucrari, in valoare de peste 4,5 milioane lei.
    Nivelul de pierderi inregistrate pe sistemul de termoficare este confirmat de Bilanturile Energetice executate de ICEMENERG Bucuresti, avizate de ANRSC la nivelul anului 2010
    Obtinerea licentei nr. 2928/04.08.2014 pentru activitatea de transport şi distribuţie a energiei termice, impreuna cu recomandarea facuta de A.N.R.S.C., prin adresa nr. 217292/04.08.2014, de continuare a serviciului de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice de catre S.C. Termica S.A. Suceava si suspendarea a procedurii de licitatie, nu a fost luata in consideratie de Consiliul Local al municipiului Suceava care a hotărât continuarea derulării procedurii de licitatie prin negociere directă cu S.C. Thermonet S.R.L. Suceava
    Dupa un an de zile de negocieri oferta S.C. Thermonet S.R.L. Suceava a fost respinsa si s-a declarat inchisa procedura de licitatie fara desemnarea unui castigator, lucru care a fost anticipat de catre ANRSC.
    Nici in prezent nu se cunoaste cine va desfasura activitatea de operator pe sistemul de termoficare al orasului.
    Actuala stare de incertitudine a determinat executarea unor lucrari minime de intretinere si reparatii a sistemului de termoficare, avand in vedere nesiguranta lucratorilor, SC Termica de a mai continua prestarea acestui serviciu.
    In calitate de actionar unic si de autoritate a administratiei publice locale, cu atributiuni in aprobarea tarifelor practicate, Consiliul Local, fara a consulta documentatiile prezentate, a refuzat, in mod repetat si fara explicatii, sa aprobe tariful avizat la data de 06.12.2013 de autoritatea competenta ANRSC, de 159,44 lei/Gcal – fara TVA – tarif calculat pe baza Bilaturilor Energetice executate de ICEMENERG si avizate de ANRSC cu avizul nr. 3417239/ MLM/01.07.2010, predat autoritatii administraţiei publice locale cu adresa nr. 12179/ 09.12.2014.
    Contractul de Concesiune 33689/14.12.1999 prevede la Art. 25*3 “Concedentul (Primaria Suceava) se obliga sa asigure fondurile necesare pentru buna functionare a retelelor de termoficare, executarea reparatiilor capitale, a investitiilor precum si reabilitarea acestora din surse financiare proprii si atrase care se vor prevedea in Bugetele locale anuale ale C.L. a municipiului Suceava in baza programelor depuse de concesionar (SC Termica SA)”
    In baza acestei prevederi cu adresa nr.13423/22.12.2014 SC Termica SA a depus la primarie propunerea de lucrari de investiti si reparatii capitale necesare reabilitarii sistemului de termoficare, evaluand sumele necesare si solicitand includerea lor in Bugetul Primariei pe anul 2015.
    Bugetul Primariei pe anul 2015 a fost aprobat fara sa tina deloc cont de aceste solicitari,
    Tinand cont de starea extrem de precara a 2/3 din sistemul de transport si distributie, analizand concluziile desprinse din Bilanturile Energetice, avizate de ANRSC si prezentate in anexa adresei noastre catre primarie nr. 13423/22.12.2014, era absolut necesar prevederea in buget a unor sume asa cum au fost ele explicitate.Fara realizarea acestor lucrari de reparatii capitale pe sistemul de termoficare acesta nu mai poate functiona ca urmare a pierderilor mari, indiferent de operatorul de pe sistemul de transport, distributie si furnizare a energiei termice.
    Pentru perioada de iarna 2014 – 2015 apreciem ca nu este asigurata cantitatea necesara de material lemnos care sa permita functionarea in bune conditii a sistemului de termoficare. Ca urmare a acestui fapt pana la data actuala au fost inregistrate abateri importante de la diagrama de reglaj, concretizate in micsorarea temperaturii agentului termic furnizat. Micsorarea temperaturii pe turul sistemului de termoficare a condus la numeroase reclamatii ale consumatorilor, probleme de sanatate ale populatiei, refuzuri de plata si chiar debransari in perioada de iarna.
    Toate aceste abateri au fost comunicate atat furnizorului de energie termica cat si primariei municipiului Suceava, fiind abateri ce depasesc 18 grade C – 20 grade C fata de limita normala.Reducerea temperaturii pe turul sistemului de termoficare conduce la nemultumiri ale consumatorilor finali care isi achita cu regularitate facturile nefiind o masura care sa aiba repercursiuni asupra operatorului de pe sistem, asa cum ar dori furnizorul de energie termica. Este necesar ca furnizorul de energie termica sa nu mai foloseasca asemenea procedee deoarece SC Termica SA, neavand venituri realizate din alte surse nu poate sa asigura plati la nivelul livrarilor, iar masurile de reducere a temperaturii au efect si asupra consumatorilor buni platnici
    Daca in iarna 2014–2015 se vor mentine aceleasi conditii meteorologice ca anul trecut apreciem ca sfarsitul perioadei de incalzire, aprilie 2015, producatorul de energie termica va inregistra neincasari de peste 18.000.000 lei, fapt ce va conduce la blocajul economic al acestuia
    În perioada analizată, situaţia încasărilor şi a plăţilor efectuate de S.C. Termica S.A. se prezintă astfel: Facturat total : 254.000 Gcal
    Plati : Aprilie 2014 – 154.947 Gcal
    Energie Termica vanduta la consumatorii finali 159.424 Gcal (09.Nov.2013–31.12.2014)
    Deconturi de pierderi depuse la primaria Suceava : 12.000.000 lei

  3. Asa este, d-le Grigore.

  4. Cine are curajul sa se lupte cu termica De cind a venit mitica- bucurestenul la termica , este din ce in ce mai de nesuferit termica . Aceasta societate. n-a avut grija de furturile de tevi, dezgolirea lor de tabla insa au mereu pretentie la bani multi

  5. De mai bine de zece ani Primaria si Termica distrug sistemul de termoficare din Suceava, ba mai mult, i-au incurcat si pe cei de la Adrem sa investeasca intr-o centrala de distrus padurile si soselele si in final sa produca doar energie electrica pe lemne carate din 4 judete. Asa cum s-a procedat si in alte orase, Primaria ar trebui sa suporte contravaloarea unei centrale termice pentru fiecare apartament racordat la sistemul de termoficare centralizat si impreuna cu cei care au condus si mai conduc la Termica si la Adrem, sa-si ceara scuze pentru faptul ca sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din surse de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare construit cu mari eforturi, pe parcursul a zecilor de ani, cu fonduri publice.