Termica pretinde Primăriei Suceava 2,5 milioane de euro ca să acopere pierderile de pe reţele

reportersite
15 decembrie 2014, 8:12

termica [800x600]Calculate de la data de 9 noiembrie 2013, de când Termica nu a mai fost şi producătorul de energie termică, ci doar transportatorul şi distribuitorul acesteia în municipiul Suceava, şi până pe 31 octombrie 2014, pierderile pe care Termica le reclamă ar fi de aproape 10,6 milioane de lei 

SC Termica SA Suceava a notificart muni-cipalitatea cu privire la cuantumul pierderilor induse care, în opinia cvasi-falitei societăţi de termoficare, ar trebui acoperite de la bugetul local. Conform ultimei adrese transmise în acest sens şi care va fi prezentată la şedinţa Consiliului Local Suceava din 17 decembrie, doar pe luna octombrie 2014 pierderile induse ar fi de aproape 258 de mii de lei din care TVA ar fi de 50 de mii de lei. Calculate de la data de 9 noiembrie 2013, de când Termica nu a mai fost şi producătorul de energie termică, ci doar transportatorul şi distribuitorul acesteia în municipiul Suceava, şi până pe 31 octombrie 2014, pierderile induse pe care Termica le reclamă ar fi de aproape 10,6 milioane de lei, puţin peste două milioane de lei reprezentând TVA-ul datorat la bugetul de stat.
Precizăm că aceste pierderi aşa numit induse sunt, după cum au explicat cei de la Termica, rezultate din pierderile de pe reţele de termoficare ale oraşului şi care nu sunt incluse în tariful pentru serviciile de transport şi distribuţie al energiei termice. Din punctul de vedere al societăţii sucevene de termoficare, şi aceste pierderi trebuie să fie suportate de proprietar, adică de municipalitate, nu de societatea de termoficare.
Conform unor calcule realizate de Termica şi tri-mise Consiliului Local Suceava, pierderile totale de energie termică în reţelele de transport şi distribuţie ale municipiului Suceava sunt de 33,7% între 9 noiembrie 2013 – 31 octombrie 2014 şi de 34,7% în noiembrie. Adică, din 180.375 de gigacalorii furnizate de la gardul centralei, au ajuns la contoarele puse la branşamentul scărilor de bloc din oraş 119.582 de gigacalorii. Exprimate în bani, însemnă că Termica are pierderi de peste 7,05 milioane de lei. In categoria aşa numitelor pierderi admise, adică acoperite de preţul aprobat şi în acord cu plafoanele stabilite de lege, Termica include doar 40.641 de gigacalorii care ar însemna un procent de 22,53%, adică în jur de 4,7 milioane de lei. Prin urmare, pierderile care nu se regăsesc în tariful aprobat de Consiliul Local pentru furnizarea energiei termice sunt în sumă de 2,33 milioane lei, fără TVA. Această sumă este doar o parte din pierderile induse, la care se mai adaugă – după cum reiese din adresa celor de la Termica SA Suceava – pierderi în sumă de 6,2 milioane de lei, cauzate de neaprobarea tarifului avizat de ANRSC pentru suma de 159,44 lei gigacaloria, fără TVA. Astfel, totalul pierderilor de acoperit este de 8,54 de milioane de lei, diferenţa până aproape de 10,6 milioane de lei fiind TVA-ul aferent. (D.P.)