Thursday , February 9 2023

Tancul sovietic din Cernăuți a fost demontat

Un cunoscut activist public cernăuțean, Vasil Hasineț a făcut apel la primarul de Cernăuți, Roman Kliciuc să inițieze dezmembrarea unui monument sovietic din Cernăuți. Este vorba de tancul sovietic care a fost pus în onoarea așa zișilor eliberatori sovietici și pe care, probabil din rațiuni politice, autoritățăile nu l-au îndepărtat nici acum, deși URSS (alminteri mult hulit de către ultranaționaliștii ucraineni) a căzut cu 30 de ani în urmă. „Dragii noștri țigani cernăuțeni (aluzie cât se poate de evidentă la știrea care a făcut deliciul presei cu țiganii care au capturat un tanc rusesc – n.r.), de ce este încă aici acest animal de pluș sovietic, nu vă este rușine? 🙂 Și dacă vorbești serios, te rog, domnule primar al Cernăuțiului, Roman Kliciuc, trimite echipa de demolare. Acest lucru va întări spiritul de luptă”, a spus Vasil Hasineț, care este și preot.

Demersul acestuia nu a rămas fără ecou. Dincolo de glumițele cum că țiganii fac deja treaba asta cu alte tancuri rusești sau încurajări, cu câteva ore în urmă a fost luată clar decizia și au fost trimiși oameni la muncă în acest sens. Cu tot cu utilajele necesare. E drept că nu erau țigani, ci angajați de la o firmă de specialitate, trimisă de primarul Roman Kliciuc.

Atât pe contul de facebook al preotului, cât și în media și social-media cernăuțeană au apărut imagini relevante în acest sens. Echipamentele, antreprenorii și oficializarea deciziei ca atare au fost făcute pentru ca astfel de acțiuni să nu fie considerate jaf sau vandalizare. Se spune că acest tanc a fost primul care a intrat în oraș în 1944 – desigur, narativul sovietic continuat de ucraineni este cel de „a-l elibera de invadatorii naziști” – și a stat acolo 78 de ani. Cel mai probabil, monumentul în sine nu va fi distrus, ci va fi demontat și o decizie cu privire la ceea ce va fi făcut cu acesta se va lua după finalizarea războiului cu Rusia. (D.P.)

 

 

 

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …