Tuesday , November 29 2022

Sute de oameni au participat la slujba de resfințire a  bisericii din lemn “Sfântul Dumitru” din Adâncata

Duminică, 30 octombrie, a fost  resfințită biserica din lemn “Sfântul Dumitru” din comuna Adâncata. Totodată, au fost sfințite și mai multe clopote ale bisericii și a fost pusă piatra de temelie a unei noi biserici din Adâncata, cu hramul “Izvorul Tămăduirii”.

Slujba de “sfințire mare” a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului și Preasfințitul Părinte, Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și  preotul paroh al bisericii, Mitu Pascal, care, cu acest prilej, a primit Crucea de „Econom Stavrofor” din partea Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților .

La evenimentul de la Adâncata au participat sute de oameni ai locului, mulți îmbrăcați în straie populare, primarul comunei, Viorel Cucu, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul Sucevei, Ion Lungu, deputatul PNL Ioan Balan, subsecretarul de stat la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, Doina Iacoban, precum și numeroși oameni din Suceava și satele învecinate cu Adâncata.

Biserica de lemn monument istoric din Adâncata, ridicată în secolul XVIII, a fost restaurată și conservată printr-un proiect european finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, cu o valoare totală de aproape 3,9 milioane de lei. Proiectul a presupus lucrări de consolidare, lucrări de arhitectură la interior și exterior, lucrări de instalații, amenajare peisagistică, drenuri și iluminat arhitectural. După finalizarea lucrărilor și prima slujbă de sfințire, slujbele în această parohie vor fi efectuate, din nou, în incinta bisericii de lemn. Lucrările de restaurare au fost executate de compania SC General Construct din Suceava.

După slujbă, PS Damaschin Dorneanul, a oferit mai multe distincții din partea ÎPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, primarul din Adâncata, Viorel Cucu, primind Ordinul Crucea „Sf. Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”,  omului de afaceri Viorel Nuțu fiindu-i înmânat  „Ordinul Sfântul Ierarh Iacob Putneanul”, iar  familiei Ioan și Doina Iacoban – Ordinul Crucea „Sf. Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a ținut să-l felicite pe primarul Viorel Cucu pentru implicare și pe Părintele Paroh Pascal Mitu pentru organizarea taberelor de creație și tradiție românească. “Consiliul Județean Suceava are un parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, încheiat în luna martie a acestui an, în vederea sprijinirii de proiecte de refacere de biserici și mănăstiri și includerea lor în circuitul turistic. Recent am semnat la București două proiecte în valoare de 1 milion de euro pentru restaurarea a două biserici din lemn din satul Colacu, comuna Fundul Moldovei și din Botoșana. Județul Suceava are 35 de biserici din lemn din care 17 sunt incluse în Ruta bisericilor de lemn din Bucovina, cea mai veche fiind la Putna (sec. XIV)”, a ținut să precizeze Gheorghe Flutur.

De asemenea, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava i-a felicitat pe toți cei care s-au implicat în restaurarea și salvarea acestui monument istoric. “Felicitări părintelui Paroh Mitu Pascal, parohul bisericii și domnului primar, Viorel Cucu, pentru implicarea în restaurarea bisericii monument istoric”, a transmis primarul Ion Lungu. (O.S.)

Vezi si

Premierul Nicolae Ciucă : La Mulți Ani, frumoasă Bucovină! La mulți ani, tuturor românilor bucovineni!

La 104 ani de la unirea Bucovinei cu Țara, premierul Nicolae Ciucă a transmis un …