Friday , April 26 2024

Sute de copii nevaccinați împotriva rujeolei, după ce DSP a epuizat dozele ROR încă de la sfârșitul anului trecut

Medicii de familie au început să se confrunte cu tot mai multe cazuri de rujeolă. Județul nostru a ocupat în ultimii ani locurile “fruntașe” din țară în ceea ce pri­vește numărul cazurilor nou diagnosticate de rujeolă

Sute de copii cu vârsta de un an și cinci ani nu au putut fi vaccinați de la începutul anului cu vaccinul împotriva rujeolei deoarece Direcția de Sănătate Publică Suceava a epuizat toate dozele de vaccin ROR, încă din luna decembrie 2020. ”Am solicitat la Ministerul Sănătății refacerea stocului de vaccin dar nu am primit încă nimic”, a explicat Gabriela Băncilă, purtătoare de cuvânt în cadrul DSP Suceava.

Se pare că pandemia cauzată de noul coronavirus a captat cu totul atenția, iar între timp, celelalte virusuri circulă ca și înainte. Rujeola are, anual, două episoade de epidemie în România: primăvara și toamna, iar medicii de familie au început să se confrunte cu un număr ridicat de cazrui. Situația este și mai îngrijorătoare pentru că aceștia nu mai au nicio doză de vaccin iar în ultimii ani, județul nostru a fost mereu pe primele locuri din țară, în cee ace privește numărul de cazuri nou diagnosticate de rujeolă.

Vaccinul ROR oferă protecție împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului iar vârsta recomandată pentru administrarea acestui vaccine este de 12 luni, când se administrează prima doză, respective cinci ani, pentru a doua doză. Acest vaccin conține variante de viruși vii de rujeolă, rubeolă și oreion și funcționează prin a provoca sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi împotriva acestor trei boli.

Chiar dacă la nivelul județului nostru nu au fost raportate decese sau complicații ale bolii, în ultima perioadă, situația este una alarmantă deoarece rata de vaccinare este de aproximativ 70%, Ministerul Sănătății propunând o rată de 95%. Copiii neimunizați pot cauza focare epidemice. Intrarea în colectivitate poate fi condiționată de vaccinurile pe care le-a făcut copilul, iar măsura se aplică atât în școli, cât și în grădinițe, unde copilul ar putea răspândi rujeolă sau rubeolă. Părinții care refuză vaccinarea își asumă responsabilitatea pentru o eventuală îmbolnăvire a copilului, în schimb, în colectivitate sunt expuși la risc toți copiii.

Reamintim că la începutul anului trecut, când încă se raporta situația cazurilor de rujeolă, la nivelul județului nostru au fost declarate șapte focare comunitare, în zonele rurale din Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului și Rădăuți, fiind aproape 300 de cazuri de rujeolă confirmate serologic.

Rujeola este o boală respiratorie severă, produsă de un virus, foarte contagioasă și uneori mortală. Rujeola debutează ca o răceală banală cu febră mare, secreții nazale, ochi înroșiți și erupție măruntă. Aceasta începe pe pielea feței și a capului și se extinde apoi pe restul corpului. Starea generală a bolnavului este profund alterată. Complicațiile rujeolei sunt frecvente și grave. Unul din patru copii ajunge la spital din cauza gravității bolii, unul din 1.000 de cazuri prezintă inflamație a creierului, ce poate duce la deteriorarea funcției lui și unul sau două cazuri din 1.000 se pot solda cu deces, în ciuda celor mai bune îngrijiri medicale. O persoană bolnavă poate infecta nouă din zece persoane cu care intră în contact. Riscul este major pentru copiii mai mici de nouă luni, care nu pot fi vaccinați și care, dacă se îmbolnăvesc, pot avea forme grave ale afecțiunii. O categorie vulnerabilă o reprezintă și femeile însărcinate, care riscă avort sau naștere prematură în situația în care nu au protecție prin boală anterioară sau prin vaccinare. și fătul poate fi afectat de virus. Cele mai afectate categorii sunt bebelușii și copiii cu vârsta de până la cinci ani, în rândul cărora au fost înregistrate și cele mai multe decese. Cazuri de rujeolă, soldate inclusiv cu decese, s-au înregistrat și la adulți. In aceste cazuri, decesele au intervenit, în general, pe fondul complicațiilor la persoane care sufereau și de alte afecțiuni. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …