Thursday , May 9 2024

Supermarket în Ițcani, pe terenul fostei firme de impregnat traverse din lemn, înființată de Mihai Necolaiciuc pentru fiul său, în anii 2000

necolaiciuc


Acum peste un deceniu, ziarul “Obiectiv de Su­ceava” arăta cum fostul director general al Com­paniei Naționațe a Căilor Ferate, Mihai Necolaiciuc (foto), l-a împroprietărit pe fiul său, Daniel Necolaiciuc, cu o firmă denumită în 2002 SC IMPREGNAT TRAVERSE DIN LEMN SA Bu­curești. Firma fiului lui Necolaiciuc a dat faliment prin 2008, dar ce este important în acest moment este că terenul pe care aceasta a funcționat a de­venit interesant pentru multinaționalele din domeniul comerțului. Terenul care era altcândva util pen­tru operațiuni de impregnare și uscare a traver­selor din lemn, considerate de Mihai Necolaiciuc ca o activitate de viitor pentru fiul său, este plasat în Ițcani, in apropierea pasarelei CFR, pare a fi mai interesant pentru a se construi un nou supermarket. Reprezentanții Primăriei Suceava au confirmat interesul unor companii comerciale pentru această zonă, dar și-au manifestat rezerva, în condițiile în care tranzacția ar fi făcută între doi agenți economici privați și abia după aceea vor fi solicitate avizele de urbanism și autorizațiile de construire de la Primărie.
Povestea veche cu impregnatul traverselor din lemn
Incă din anul 2009, “Obiectiv de Suceava” a scos în evidență  modul în care s-a constituit SC “Impregnat Traverse din Lemn”, societate condusă, în calitate de director, de către fiul fostului șef al Companiei Naționale de Căi Ferate, Mihai Necolaiciuc.
Societatea s-a înființat prin Hotărârea de Guvern nr. 706/2002 prind divizarea Companiei Naționale de Căi Ferate ca societate cu capital de stat. In luna august a anului 2003, Mihai Neco­laiciuc informa Administrația Finanțelor Publice a municipiului Suceava că “în cadrul procesului de privatizare, CNCF “CFR” SA, în calitate de acțio­nar unic, estimează lansarea ofertei de vânzare a pachetului de acțiuni de 100% din capitalul social pe care îl deține, în luna septembrie 2003”. In acest sens, Administrația Fiscală era atunci rugată să elibereze certificatul de obligații bugetare care să includă natura și cuantumul acestor obligații, precum și dacă acestea se regăsesc sau nu într-un grafic de eșalonare la plată.
In anul 2004, Structura de Administrare Fis­cală din cadrul DGFP Suceava a întreprins un control tematic la SC “Impregnat Traverse din Lemn” SA, prilej cu care s-au constatat abateri minore.
SC “Impregnat Traverse din Lemn” SA s-a descurcat binișor după privatizare, dacă nu ținem cont de acele programe de conformare pe linie de protecția mediului, pentru care a fost amendată, ori de folosirea muncii la negru, pentru care de asemenea a fost amendată de ITM. La sfârșitul anului 2003, societatea înregistra o cifră de afaceri de 64,4 miliarde de lei și un profit brut de 13,2 miliarde de lei. La sfîrșitul anului 2004, firma a obținut de asemenea rezultate îmbucurătoare, la o cifră de afaceri de 57,4 miliarde de lei obținând un profit de 12,09 miliarde de lei.
După aceea, însă, lucrurile nu au mai mers ca înainte, numai pe prima jumătate anului 2006 fiind înregistrată o pierdere de 5,5 miliarde de lei la o cifră de afaceri de 11,6 miliarde, acumulându-se astfel o datorie totală de 13,7 miliarde de lei. Am mai arătat la acel moment că societatea comercială “Impregnat Traverse din Lemn” SA Suceava, dezlipită în anul 2002 din trunchiul roditor pentru clanul Necolaiciuc al SN CFR, a fost mai întâi despuiată de tot ce ar fi putut să însemne balast în perspectiva privatizării ei ulterioare. Astfel, potrivit documentelor aflate încă în baza de date a Companiei Naționale de Căi Ferate, condusă la acea vreme de Mihai Necolaiciuc, capitalul social al SC “Impregnat Traverse din Lemn” a fost diminuat la aproape o treime, printr-o hotă­râre luată de Adunarea Generală a Acționarilor a Companiei Naționale CFR SA. După privatizarea acesteia, licitația fiind adjudecată de către SC SERV TRANS SA București, administrator la firma suceveană a fost numit fiul directorului general al SN CFR, Daniel Necolaiciuc.
Prin adresa nr. 6/2003 emisă de societatea su­ceveană de impregnat traverse, se solicita AGA și Consiliului de Administrație ale Companiei Na­țio­­nale de Căi Ferate reducerea capitalului social de la 29,62 miliarde de lei vechi la 11,419 mi­liarde. Diferența ar fi reprezentat-o valoarea materialului lemnos alb al CFR – traverse-  care nu au fost preluate în capital. Drept urmare, Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului a emis Hotărîrea nr. 31 din 4 august 2003 prin care își dă acordul pentru reducerea capitalului social inițial subscris, conform solicitării.
Ulterior, prin contractul de vânzare – cum­pă­rare cu numărul 1/4185/2003, Compania Națio­nală CFR SA a vândut către SC SERV TRANS SA București întregul pachet de acțiuni al SC “Im­pregnat Traverse din Lemn” SA Suceava, pentru 21,7 miliarde de lei. Ultimul pas făcut a fost numirea lui Daniel Necolaiciuc, începând cu data de 20.10.2005, în funcția de administrator al societății. Societatea condusă de Daniel Neco­lai­ciuc, fiul fostului director general al SNCFR Mihai Necolaiciuc, avea datorii, înainte de faliment de 2,7 miliarde de lei. A intrat în faliment, iar terenul este acum scos la vânzare de lichidatori.
Grupul de firme german din care fac parte rețelele de supermarketuri Kaufland și Lidl este interesat de achiziționarea terenului pe care a funcționat falimentara SC “Impregnat Traverse din Lemn” SA Suceava. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Bucovina Rădăuți a suferit prima înfrângere în play-off-ul Ligii a III-a

Bucovina Rădăuți a suferit prima înfrângere de la startul play-off-ului Ligii a III-a, după ce …