Saturday , April 27 2024

Suntem tot mai bolnavi – din ce în ce mai mulți suceveni suferă de afecțiuni cronice

Aproape 35.000 de suceveni sunt diagnosticați cu cardiopatie ischemică.peste 25.000 de persoane figurează în evidențele medicilor specialiști cu diabet zaharat, iar aproape 18.000 de persoane suferă de tulburări mintale

 bolnav grav [800x600]


După cum reiese din ultima statistică emisă de Direcția de Sănătate Publică Suceava, sucevenii sunt din ce în ce mai bolnavi, numărul pacienților diagnosticați cu afecțiuni cronice fiind în creștere continuă. In statistica DSP se precizează că numărul persoanelor cu afecțiuni cronice grave, cum ar fi hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, cordul pulmonar cronic, bolile pulmonare cronice obstructive, cele cerebro-vasculare, insuficiența renală cronică, diabetul zaharat, tulburările mintale, cancerul sau tuberculoza au făcut mai multe victime în primele luni din acest an decât în aceeași perioadă din 2015, și mai multe de la o lună la alta. Singurele afecțiuni care au cunoscut o curbă descendentă, conform statisticilor, sunt ulcerul, ciroza și hepatita cronică, în timp ce numărul persoanelor care suferă de epilepsie s-a menținut la un nivel constant.
Astfel, în evidențele medicilor cardiologi sunt aproape 70.000 de persoane diagnosticate cu această afecțiune în timp ce numărul pacienților cu cardiopatie ischemică este de aproape 35.000, înregistrându-se astfel o curbă ascendentă față de cazurile înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut. O situație crescătoare se remarcă și la bolile cerebro-vasculare. La sfârșitul lunii mai a acestui an, în evidențele medicilor specialiști figurau 8.253 de pacienți cronici, numărul acestora fiind cu aproape 200 mai mare decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Numărul persoanelor cu diabet zaharat este, de asemenea, în creștere, de la 23.557 de cazuri înregistrate în perioada ianuarie-mai 2015, la 25.495 în același interval din 2016. Si cazurile de cancer sunt mai multe. In primele luni ale anului trecut erau aproape 8.000 de suceveni diagnosticați cu tumori maligne, pentru ca acum să fie 9.564 de persoane care suferă de cancer. Aceeași situație este valabilă și în cazul tuberculozei. In intervalul ianuarie-mai 2015, erau 412 cazuri, fiind 415, în același interval din 2016. O creștere se înregistrează și în ceea ce privește îmbolnăvirile prin insuficiență renală cronică, de la 2.228 de cazuri în primele luni ale anului trecut la 2.463 în acest an, în același interval.
Aproape 18.000 de suceveni suferă de tulburări mintale
In ultimii ani se constată o creștere alarmantă a numărului de bolnavi psihic la nivelul județului Suceava. Periodic medicii psihiatri trag semnale de alarmă în ceea ce privește evoluția bolilor psihice. Pe parcursul ultimilor ani, numărul cazurilor de afecțiuni psihice înregistrate în sistemul medical, aproape că s-a dublat. In realitate însă, numărul tulburărilor psihice este semnificativ mai mare și se întinde pe o paletă largă, de la sfera tulburărilor ușoare anxios-depresive, atacuri de panică, dependența de alcool și substanțe, la psihoze, boli endogene, de coloratură afectivă sau schizofrenie. Problema cea mai mare este că bolnavii psihic sunt abandonați de sistem și pot oricând produce tragedii. Aceștia devin extrem de violenți când nu urmează un tratament adecvat. Din cauza sărăciei și a stresului, aproape 18.000 de suceveni au ajuns să figureze în evidențele secțiilor de psihiatrie ale spitalelor din județ. Bolnavii de schizofrenie, de exemplu, dacă nu își mai iau tratamentul, devin foarte periculoși. Cei mai mulți sunt îngrijiți de familie, dar în multe cazuri rudele sunt depășite de situație. Există și cazuri în care rudele încasează ajutorul bănesc de la stat, fără să le mai pese de bolnavi, iar în lipsa medicamentelor, aceștia comit fapte de o violență extremă. Specialiștii susțin că, dintre cei aproape 18.000 de suceveni care suferă de diverse afecțiuni psihice, câteva sute se opun vehement medicamentelor. Dacă bolnavii psihic își iau tratamentul, totul este în regulă. Realitatea este însă dură, dacă ne gândim la toți acei pacienți liberi pe străzi care pot oricând să reprezinte un pericol.
O curbă ascendantă au mai cunoscut și bolile pulmonare cronice obstructive, în prezent fiind aproape 12.000 de pacienți diagnosticați cu această maladie. Conform datelor centralizate de DSP, o evoluție ascendantă a cunoscut și cordul pulmonar cronic, o boală cu care, în primele luni din acest an, au fost luați în evidență 1.092 de suceveni, față de 1.059 în aceeași perioadă a anului trecut.
Pe de altă parte, un trend ascendent a cunoscut și numărul persoanelor cu ulcer, de la aproape 9.000 de îmbolnăviri în primele luni ale anului trecut la 9.125 în perioada similară a anului în curs.
O situație descrescătoare se înregistrează la bolile ficatului – ciroze și hepatite cronice – afecțiuni cu care în ianuarie-mai 2015 au fost luați în evidență 9.655 de bolnavi, față 9.255 câți sunt în prezent. Numărul persoanelor care suferă de epilepsie s-a menținut la un nivel constant, și anume 2.690 de cazuri în ianuarie-mai 2015 și în același interval din 2016. (Cristina RUSTI)

Vezi si

 Un tânăr care a încercat să fure două bormașini din Leroy Merlin, prins de doi polițiști aflați în timpul liber

Vineri seara, la ora 19.02, Secția de Poliție Burdujeni a fost sesizată prin  112 de …