Wednesday , May 8 2024

Sucevenii așteaptă și câte jumătate de an pentru investigații medicale imagistice gratuite în Ambulatoriul Spitalului Județean

Pentru o mamografie, pacientele trebuie să aștepte aproximativ patru luni iar pentru un RMN listele de așteptare se întind pe o perioadă de aproape șase luni. Laboaratorele de analize din județ au epuizat deja fondurile  pentru luna aceasta, listele de așteptare având deja programări pentru luna ianuarie a anului viitor.

Sucevenii nu prea mai pot beneficia de consultații gratuite în Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Județean, anul acesta, pentru că deja sunt ocupate locurile disponibile, în procent de peste 80%. S-a ajuns în această situație deoarece Casa de Asigurări de Sănătate decontează insuficiente consultații iar sucevenii par a fi mai bolnavi de la an la an. Aceștia au cu greu acces la investigațiile de înaltă performanță, cum ar fi computer tomograf și RMN. Banii decontați de stat pentru unitățile medicale care se află în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava se termină din primele zile ale lunii, iar în această situație bolnavii fie intră pe liste de așteptare, care se întind și pe câte jumătate de an, în unele cazuri, fie sunt nevoiți să scoată bani din buzunar, dacă vor să facă investigațiile la timp. Cu bilet de trimitere de la medicul de familie, sucevenii nu au șanse să facă un RMN mai repede de șase luni de zile, iar pentru o consultație gratuită la secțiile din cadrul Ambulatoriului de Specialitate din Spitalul Județean trebuie să aștepte câte trei-patru luni. La Cardiologie au de așteptat mai bine de patru luni. Aceeași sițuație se întâlnește și la departamentele de Ginecologie și Oftalmologie, în Ambulatoriul Spitalului Județean fiind lungi liste de așteptare. Pentru o mamografie, femeile sunt nevoite să aștepte aproximativ patru luni, iar pentru un control la Ambulatoriul de Neurologie, lista de așteptare se întinde pe două luni.

Realitatea tristă arată că pacienții care au nevoie de o investigație de mai mare finețe, dar care nu constituie o urgență pot figura până la șase luni pe lista de așteptare la Spitalul Județean de Urgență Suceava. Banii primiți în baza contractului cu CAS nu permit mai mult de 30 de investigații, în medie, lunar, iar pacienții vor avea nevoie să obțină un nou bilet de trimitere, pentru că acesta are valabilitate de trei luni. Bugetul alocat sectorului imagistică medicală se împarte, de altfel, între RMN, CT, radiologie și ecografie și se încearcă, până la recomandarea unei analize RMN, epuizarea celorlalte metode de diagnostic.

și laboratoarele de analize medicale din Suceava aflate în relații contractuale cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate au liste de așteptare până la începutul anului viitor. Pacienții cu bilet de trimitere de la medic, cu excepția gravidelor și a cazurilor care reprezintă urgențe, sunt programați pentru investigații de-abia peste câteva luni, din cauza numărului mare de solicitări și a lipsei banilor. În prezent, în municipiul Suceava, niciun laborator de investigații medicale nu mai are fonduri disponibile, până la sfârșitul anului.

Nu sunt totuși amânați, pacienții care au nevoie de aceste investigații pentru monitorizarea de către medicul curant a anumitor afecțiuni. ”În conformitate cu legislația în vigoare, pentru investigațiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, potrivit ghidurilor de practică medicală, aprobate prin ordin al ministrului Sănătății, necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare, precum și a pacienților diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, afecțiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate se suplimentează după încheierea lunii în care au fost acordate investigațiile paraclinice, prin acte adiționale. Efectuarea investigațiilor paraclinice necesare pacienților, în vederea monitorizării afecțiunilor prevăzute anterior, se realizează de către furnizorii de servicii medicale paraclinice, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării acestora. Pentru aceste investigații paraclinice furnizorii de servicii medicale paraclinice țin evidențe distincte. Biletele de trimitere pentru efectuarea investigațiilor medicale paraclinice în regim ambulatoriu, necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu COVID-19 după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare, potrivit ghidurilor de practică medicală, aprobate prin ordin al ministrului Sănătății, vor avea evidențiat faptul că investigațiile sunt recomandate pentru monitorizarea pacientului cu COVID-19”, a explicat directorul Anda Sălăgeanu, purtător de cuvânt în cadrul CAS Suceava. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Astăzi începe ultimul modul din acest an școlar, în care elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a au de susținut Evaluarea Națională

Miercuri, 8 mai, elevii și preșcolarii revin la cursuri, în modulul 5, ultimul din actualul …