Monday , April 29 2024

Suceava, inclusă în Centrul Național de Competență pentru orașele inteligente și neutre climatic

Un Centru Național de Competență pentru dezvoltarea orașelor climatice neutre și inteligente – NetZeroCities – a fost constituit la nivel național, iar Municipiul Suceava a fost inclus, dat fiind faptul că orașul nostru face parte din cele „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”.

Câteva informații despre NetZeroCities și ultimele evoluții care au fost la Suceava a spus chiar primarul Ion Lungu la conferința de presă de miercuri, 22 noiembrie. Facem precizarea că din NetZeroCities – un proiect cu fonduri europene – fac parte între altele Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Universitatea Tehnică București, Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, dar și companiile Orange și Bosch precum și coordonatorii proiectelor componente ale centrului. Iar acestea au avut o întâlnire chiar la sediul Primăriei Municipiului Suceava a avut loc o întâlnire, în cadrul căreia au fost abordate principalele direcții de acțiune ale proiectului NetZeroCities – Centrul Național de Competențe și soluțiile pentru dezvoltarea orașelor inteligente și neutre climatic – Guvernanță, Energie, Clădiri rezidențiale, Mobilitate.

A fost o întâlnire la care au participat 48 de persoane, oameni foarte bine pregătiți în domeniul lor de activitate. Vreau să spun din capul locului că îi mulțumesc prorectorului Mihai Dimian care a venit cu această delegație la Primăria Suceava. A fost o discuție foarte constructivă legată de proiectele municipalității pe care noi le avem depuse la Bruxelles la Comisia Europeană. Le-am depus în luna septembrie, ni s-au cerut unele clarificări, lucrăm la ele și sperăm să putem semna acel contract climatic-city”, a spus Ion Lungu.

Printre altele, s-a stabilit încheierea unor parteneriate între mediul universitar și cel privat pentru depunerea cererilor de finanțare a unor proiecte pilot finanțate în cadrul proiectului Horizon Europe. De asemenea, se are în vedere colaborarea cu municipiul Suceava pentru implementarea de către experții în domenii precum transport, eficiență energetică, clădiri inteligente, digitalizare, mobilitate urbană a proiectelor finanțate pe fonduri nerambursabile. „Concret s-a hotărât înființarea unei aplicații de tip „tablou de date” care să permită autorităților publice locale obținerea de date în timp real, referitoare la stadiul proiectelor de investiții, monitorizare, trafic, monitorizare calitate aer, zone de conflict în trafic, disfuncționalități utilități publice, evaluare și monitorizare decizii locale ale Primăriei”, a declarat primarul Ion Lungu. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Trei mențiuni pentru elevii suceveni, la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română, clasele IX- XII, a fost organizată de Inspectoratul …