Thursday , May 16 2024

Suceava are o noua statie de epurare

Ieri s-au recep]ionat lucr\rile realizate `n cadrul proiectului ISPA – componenta de epurare – `n baza c\ruia vechea sta]ie de epurare a fost `nlocuit\ cu una nou\ u investi]ia total\ se ridic\ la 13,7 milioane de euro, p=n\ `n prezent fiind finalizat\ linia apei, cea a n\molului urm=nd a se definitiva `n decurs de dou\-trei luni
u “Avem, din acest moment, o sta]ie modern\ de tratare-epurare, o sta]ie care corespunde din punctul de vedere al normelor europene. Am lucrat `n aceast\ zon\ [i cunosc foarte bine cum ar\ta `nainte toat\ aceast\ sta]ie de epurare [i da]i-mi voie s\ v\ spun c\, ast\zi, este practic o bijuterie aceast\ sta]ie, evident cu condi]ia de a fi finalizate lucr\rile de acces, sistematizare vertical\”, a declarat primarul de Suceava, Ion Lungu t
Municipiul Suceava are o nou\ sta]ie de epurare. Prin proiectul european ISPA, derulat `n Suceava `ncep=nd din 2008, s-au f\cut lucr\ri de reabilitare la sistemul de ap\ potabil\ [i la cel de canalizare, dar [i la sta]ia de tratare – epurare a apelor uzate. ~n urma lucr\rilor realizate la cea de-a treia component\, Suceava s-a ales, practic, cu o nou\ sta]ie de epurare, acest lucru fiind considerat “un c=[tig pentru mediu”. Vechea sta]ie de epurare a func]ionat, o perioad\, `n paralel cu noua sta]ie, iar de c=teva zile nu mai fucn]ioneaz\ dec=t noua unitate. ~n cea mai mare parte a fost finalizat fluxul tehnologic, lucr\rile care au mai r\mas de f\cut sunt fie cele de la c\ile de acces, fie cele legate de probele care trebuie s\ se fac\ `n urm\toarele trei luni. “Ast\zi (ieri – n.red.) facem o recep]ie par]ial\ a lucr\rilor de modernizare a sta]iei de tratare-epurare. Ceea ce s-a realizat aici este func]ional [i vreau s\ v\ spun c\ s-au umplut capacit\]ile cu ap\, func]ioneaz\ corespunz\tor [i nu sunt probleme. Cele trei componenete- ap\, n\mol [i gaz-func]ioneaz\ corespunz\tor. A fost un proiect `nceput `n 2008. Modernizarea a costat aproximativ 14 milioane de euro. Finan]area este din mai multe surse, o mare parte fiind de la Uniunea European\. De asemenea, din partea Prim\riei municipiului Suceava a existat o parte de cofinan]are ob]inut\ dintr-un credit de la Banca de reconstruc]ie [i Dezvoltare a Germaniei KfV [i, nu `n ultimul r=nd, de la Statul Rom=n. Asta pentru c\ finan]area la proiectul ISPA nu se `nchidea financiar la mai multe ora[e din ]ar\. Atunci s-a intervenit de la Guvern cu o sum\ destul de important\ ca s\ se `nchid\ finan]area proiectului”, a declarat, ieri, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.
Lucr\rile la sta]ia de epurare au `nceput `n martie 2008, fiind finalizate la data de 30 iunie, urm=nd ca p=n\ pe data de 15 octombrie 2011, termenul de finalizare a acestui contract, s\ se efectueze testele [i s\ fie ob]inute autoriza]iile necesare din partea autorit\]ilor locale [i centrale. Valoarea total\ a contractului este de aproximativ 13,67 milioane euro, f\r\ TVA, din care circa 5,17 milioane reprezint\ fonduri europene nerambursabile, 1,58 de milioane reprezint\ cofinan]area Prim\riei municipiului Suceava prin creditul accesat de la banca KfV Germania. Ini]ial, de la bugetul de stat fusese preconizat un sprijin de aproximativ 0,75 milioane euro dup\ care, pentru a se “`nchide” din punct de vedere financiar toat\ investi]ia de la sta]ia de tratare- epurare, s-au mai ob]inut `nc\ 6,2 milioane de euro de la statul rom=n printr-o ordonan]\ de urgen]\ emis\ `n 2007. “Nu s-a finalizat sistematizarea pe vertical\, cum s-ar spune `n termeni de specialitate. Se lucreaz\ la finalizarea drumurilor [i a c\ilor de acces, dar cu riscul de a m\ repeta, mai spun `nc\ o dat\ c\ elementele de baz\ sunt func]ionale [i m\ bucur c\ s-au f\cut aceste probe [i c\ am reu[it s\ ne `ncadr\m `n termen `n ceea ce `nseamn\ fluxul tehnologic de func]ionare efectiv\ a instala]iilor. Urmeaz\, conform protocolului, trei luni de probe [i `n final se va face recep]ia final\ cu reprezentan]i de la Uniunea European\”, a declarat primarul Ion Lungu.
Care au fost principalele lucr\ri efectuate
Lucr\rile principale care au fost realizate `n cadrul contractului privind sta]ia de epurare sunt pe trei linii: ap\, n\mol [i biogaz. La linia apei s-au f\cut lucr\ri de m\surare a debitului de intrare `n sta]ia de epurare, cu ajutorul unui senzor ultrasonic de m\surare continu\ a nivelului apei, o sta]ie de pompare a apei brute, o a[a numit\ “cl\dire a gr\tarelor” folosit\ pentru decantare, deznisipator [i separator de gr\simi, decantoare lamelare primare, un reactor biologic cu sistem de aeratoare de suprafa]\, instala]ie de dozare cu clorur\ feric\, decantoare circulare [i un canal pentru m\surarea debitului de ie[ire din sta]ia de epurare. Linia n\molului a inclus sta]ia de pompe n\mol de recirculare [i n\mol `n exces, `ngro[\tor de n\mol `n exces, sta]ia de pompe n\mol primar, `ngro[\tor de n\mol primar, digestor anaerob, central\ termic\, `ngro[\tor de n\mol secundar, cl\dire de deshidratare mecanic\ a n\molului, un siloz cu un volum de 40 de metri cubi [i un sistem de dozare pentru stabilizarea n\molului dezhidratat utiliz=nd var stins, precum [i p\turi de uscare a n\molului `n suprafa]\ de 3.600 de metri p\tra]i. ~n ce prive[te linia gazului, men]ion\m c\ biogazul produs `n urma procesului de fermentare anaerob\ este colectat la suprafa]a digestorului, stocat `n gazometru [i apoi pompat cu ajutorul a dou\ suflante c\tre centrala termic\, unde este utilizat drept combustibil pentru `nc\lzirea apei utilizate `n sistemul de `nc\lzire a n\molului [i pentru sistemul de `nc\lzire a tuturor cl\dirilor din sta]ie. De asemenea, gazul `n exces care nu poate fi stocat este ars `n atmosfer\ cu ajutorul unui arz\tor de gaz. “Avem, din acest moment, o sta]ie modern\ de tratare-epurare, o sta]ie care corespunde din punctul de vedere al normelor europene. Am lucrat `n aceast\ zon\ [i cunosc foarte bine cum ar\ta `nainte toat\ aceast\ sta]ie de epurare [i da]i-mi voie s\ v\ spun c\, ast\zi, este practic o bijuterie aceast\ sta]ie, evident cu condi]ia de a fi finalizate lucr\rile de acces, sistematizare vertical\”, a mai spus Ion Lungu.
Timp de trei luni, Dytras Spania va face toate probele [i reglajele instala]iilor cu ACET Suceava
Controlul automat al echipamentelor se realizeaz\ cu sisteme automate SCADA, ce permit operarea automatizat\ a tuturor instala]iilor existente `n cadrul sta]iei de epurare. Potrivit [efului unit\]ii de implementare a proiectului ISPA, inginerul Ion Postolache, cl\direa administrativ\ a sta]iei de epurare are `n componen]\ camera de control a procesului tehnologic [i laboratorul de analize chimice, fizice [i biologice. Scopul `ntregii investi]ii a fost `ncadrarea apelor uzate epurate `n limitele de calitate admise de standardele rom=ne[ti [i europene.
“Prin investi]ia aceasta, at=t municipiul Suceava c=t [i locuitorii afla]i `n josul r=ului Suceava beneficiaz\ de o reducere a polu\rii aerului, solului [i apelor. Procesul tehnologic const\ `n dou\ componente principale, [i anume linia apei [i linia n\molului. ~ncep=nd de pe 1 iunie, apele uzate au fost receptate `n noua sta]ie de epurare. P=n\ la aceast\ dat\ a func]ionat, `n paralel, sta]ia veche de epurare. De c=teva zile, `ns\, primim apele uzate `n noua sta]ie de epurare. Procesul tehnologic necesit\ o perioad\ de aproximativ trei luni de zile pentru amorsarea treptei biologice. Din acest motiv, firma contractoare Dytras are ca sarcin\, timp de trei luni de zile, s\ participe `mpreun\ cu noi, beneficiarul final, la toate probele [i reglajele”, a declarat directorul tehnic al SC ACET SA Suceava, Mircea Onofreiciuc.
Potrivit acestuia, din tratarea apei rezult\ un n\mol care sufer\ un proces tehnologic [i care, `n termeni de specialitate, se nume[te linia n\molului. “~n urma acestui proces tehnologic rezult\ biogaz [i ceea ce spunem noi, n\molul de suprafa]\, adic\ un n\mol care este stabilizat, nu mai miroase [i nu mai con]ine substan]e toxice [i d\un\toare. Linia apei a fost pus\ `n func]iune, iar linia n\molului vom putea spune, pe m\sur\ ce vor func]iona [i se vor acumula n\moluri, la sf=r[itul celor trei luni de probe, c\ [i aceasta func]ioneaz\ `n procent de 100%”, a mai spus Mircea Onofreiciuc.
Lucr\ri `nt=rziate, recuperate din urm\
Reamintim c\ lucrarea de la sta]ia de tratare-epurare a apelor uzate a fost, la un moment dat, `n impas, exist=nd pericolul real de a nu se finaliza lucr\rile la termen. Pe de o parte, s-a reu[it, `ns\, renegocierea unor termeni [i prelungirea memorandumului de finan]are cu Uniunea European\, iar, pe de alt\ parte, firma Dytras a schimbat abordarea, trimi]=nd la Suceava al]i oameni [i mai mul]i speciali[ti care s\ verifice la fa]a locului situa]ia.
“Vreau s\ `i mul]umesc personal domnului director tehnic Javier, de la firma Dytras. Spun cu toat\ responsabilitatea c\ `n m\sura `n care dumnealui nu st\tea `n acest an aici la Suceava nu erau gata instala]iile [i nu era func]ional\. ~i mul]umesc pentru c\ dumnealui, un om cu autoritate [i experien]\ `n cadrul firmei Dytras, a venit la Suceava [i a impulsionat lucr\rile care r\m\seser\ mult timp `n urm\. Datorit\ domnului Javier am recuperat restan]ele [i ast\zi suntem gata cu sta]ia de tratare – epurare”, a ]inut s\ precizeze primarul Ion Lungu.
~n schimb, reprezentantul firmei Dytras a spus c\ are `n vedere posibilitatea de a gr\bi restul lucr\rilor ce se fac `n perioada de probe [i de a le finaliza mai repede dec=t `n termenul de trei luni. “Vreau s\ v\ mul]umesc tuturor celor care sunte]i aici, cu noi. Vreau s\ mul]umesc [i firmei ACET, `n calitate de beneficiar final al lucr\rilor, [i domnului primar, ca reprezentant oficial al municipiului Suceava. Mul]umesc pentru tot sprijinul acordat ca s\ putem continua cu aceast\ munc\, pentru a termina acest proiect. Mul]umim pentru `ncrederea care au avut-o `n noi [i pentru ajutorul care ni l-au oferit. Am finalizat procesul tehnic, toat\ linia de ap\ func]ioneaz\ perfect, liniile de gaz [i n\mol func]ioneaz\ par]ial. Sper\m c\ `n aproximativ dou\ luni s\ finaliz\m celelalte lucr\ri”, a declarat directorul tehnic al firmei Dytras, Javier Coloma. De men]ionat c\ antreprenorul care a fost desemnat de Dytras s\ deruleze lucrarea a fost firma de construc]ii ACI – AG. Conform directorului general Victor Ciobanu, lucrarea a fost una mai special\, cu un grad de dificultate peste media celor similare pe care le-a vizitat `n ]ar\. “Am colaborat bine [i sper\m s\ `ncheiem bine [i celelalte lucr\ri, acum suntem la partea de drumuri”, a declarat Victor Ciobanu. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Loc de joacă modernizat de firmele de salubrizare lângă biserica Sf. Andrei din Burdujeni

Firmele de salubrizare Diasil și Ritmic fac două noi locuri de joacă în Suceava, unul …