Saturday , December 10 2022

Suceava a ajuns pe locul II la nivel național la numărul de noi cazuri de rujeolă

După cum reiese din datele Institutului Național de Sănătate Publică, în județul nostru s-au înregistrat numai în cursul săptămânii trecute şapte cazuri noi de rujeolă. Pe locul I se află județul Braşov cu 29 de cazuri. In ciuda numeroaselor campanii pro-vaccinare, sunt zone rurale, unde acoperirea vaccinală nu depăşeşte 60%

96721713 – close up skin baby infected, hand foot and mouth disease.

După cum reiese din datele făcute publice de reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică, județul nostru ocupă îngrijorătorul loc II în ceea ce priveşte numărul cazurilor nou diagnosticate de rujeolă. Astfel, în ultimele şapte zile, în Suceava au fost diagnosticați încă şapte copii cu această infecție. Conducerea Direcției de Sănătate Publică Suceava nu a reuşit nici de această dată să convingă părinții să-şi vaccineze copiii iar după « campaniile derulate », această boală a câştigat teren în județul nostru şi am ajuns din nou pe locul II. Alte 40 de îmbolnăviri s-au înregistrat în cursul săptămânii trecute în şase județe.

De la începutul acestui an s-a înregistrat o creştere alarmantă a numărului cazurilor de rujeolă. Vă reamintim că din luna ianuarie, la nivelul județului nostru au fost declarate şapte focare comunitare de rujeolă, în zonele rurale din Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului şi Rădăuți, fiind 233 de cazuri de rujeolă confirmate serologic. Deşi județului nostru i-au fost repartizate în acest an, peste 14.000 de doze de vaccin ROR, care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, sunt zone rurale unde acoperirea vaccinală abia depăşeşte procentul de 60%.

Rujeola este o boală respiratorie severă, produsă de un virus, foarte contagioasă şi uneori mortală. Rujeola debutează ca o răceală banală cu febră mare, secreții nazale, ochi înroşiți şi erupție măruntă. Aceasta începe pe pielea feței şi a capului şi se extinde apoi pe restul corpului. Starea generală a bolnavului este profund alterată. Complicațiile rujeolei sunt frecvente şi grave. Unul din patru copii ajunge la spital din cauza gravității bolii, unul din 1.000 de cazuri prezintă inflamație a creierului, ce poate duce la deteriorarea funcției lui şi unul sau două cazuri din 1.000 se pot solda cu deces, în ciuda celor mai bune îngrijiri medicale. O persoană bolnavă poate infecta nouă din zece persoane cu care intră în contact. Riscul este major pentru copiii mai mici de nouă luni, care nu pot fi vaccinați şi care, dacă se îmbolnăvesc, pot avea forme grave ale afecțiunii. O categorie vulnerabilă o reprezintă şi femeile însărcinate, care riscă avort sau naştere prematură în situația în care nu au protecție prin boală anterioară sau prin vaccinare. Si fătul poate fi afectat de virus. Cele mai afectate categorii sunt bebeluşii şi copiii cu vârsta de până la cinci ani, în rândul cărora au fost înregistrate şi cele mai multe decese. Cazuri de rujeolă, soldate inclusiv cu decese, s-au înregistrat şi la adulți. In aceste cazuri, decesele au intervenit, în general, pe fondul complicațiilor la persoane care sufereau şi de alte afecțiuni.

Campania de vaccinare cu vaccinul ROR se adresează copiilor cu vârste între nouă luni şi nouă ani, care nu s-au îmbolnăvit până acum de rujeolă. In momentul în care copilul ajunge bolnav la medic, vaccinarea nu mai este permisă. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Amendă de 40.000 lei pentru o firmă de dezmembrări auto din comuna Moara

Garda de Mediu Suceava a primit o sesizare privind disconfortul provocat vecinătăților prin zgomot, fum …