Friday , September 30 2022

Studenții Creștini Ortodocși de la USV vor organiza o campanie de donare de sânge

Evenimentul “Donează Sânge, Salvează Vieți!” se va derula în perioada 5-7 martie, la Centrul Județean de Transfuzie Suceava

Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Suceava va organiza în perioada 5-7 martie, o campanie de donare de sânge, eveniment ce se va derula sub numele”Donează Sânge, Salvează Vieți!”. Campania are ca scop informarea publicului larg cu privire la importanța donării de sânge. „Sângele este un dar neprețuit, care nu poate fi cumpărat, ci poate fi donat de la o persoană la alta. Este ceva ce poți oferi din inimă!”, au declarat organizatorii acestui .

După cum reiese din datele statistice ale Centrului Județean de Transfuzie Suceava, în ultima vreme sucevenii au fost mai receptivi în ceea ce privește donarea de sânge, dacă facem referire la faptul că pe tot parcurusl anului 2018, numărul donatorilor a crescut cu aproape 300 de persoane, comparativ cu anul 2017.

Donarea de sânge prezintă o serie de beneficii pentru organism, cum ar fi: sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește, riscul de paralizie și accident vascular se poate reduce cu 30%. În urma donării de sânge, rezistența organismului la șocuri crește, astfel că, dacă donatorul va suferi un accident, reacția organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obișnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui. Potrivit legii, pot să dea sânge persoanele peste 18 ani, dar care nu au mai mult de 62 de ani și cele care nu cântăresc sub 50 de kg. Donatorii nu trebuie să aibă boli pulmonare, de inimă, piele, diabet, hepatită, sifilis, ulcer, TBC sau HIV/SIDA. Pe de altă parte, nu este permisă donarea de sânge în cazul persoanelor care fac sex neprotejat, au afețiuni acute sau boli psihice. În schimb, pot da sânge hipertensivii cu valori ale tensiunii arteriale de până în 200 mm/Hg. Legea mai spune că între donări ar trebui să treacă minimum 72 de zile, interval de timp necesar pentru ca sângele să-și refacă compoziția. Cu 48 de ore înainte de donare nu se bea alcool, iar în ziua anterioară nu se consumă grăsimi, deoarece ele pot influența rezultatele testelor.

La o donare se recoltează 400 ml de sânge, cantitate care nu presupune niciun risc pentru donator deoarece organismul are permanent în rezervă 300-400 ml de sânge, pe care îl folosește când se depun eforturi fizice mari. Sângele donat se reface repede, în trei-patru ore din punct de vedere cantitativ și în 14 zile din punct de vedere calitativ. Persoanele care donează sânge primesc tichete de masă în valoare de 65 de lei, au gratuitate pe mijloacele de transport în comun și beneficiază de liber de la serviciu în ziua donării. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Zeci de șoferi amendați, în urma unei razii a Poliției la Rădăuți

Având în vedere evoluţia situaţiei operative şi a indicatorilor dinamici pe linie de poliţie rutieră …