Colegiul Național ”Ştefan cel Mare” Suceava este singurul liceu din județ cu 100% rată de promovare a examenului de Bacalaureat

reportersite
1/07/20 ora:8:04am

4 absolvenți ai Colegiului Național ”Petru Rareș” Suceava, 3 ai Colegiului Național ”Ştefan cel Mare” Suceava, alți 3 de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava și câte un absolvent de la colegiile ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți și ”Nicu Gane” Fălticeni și de la Liceul Tehnologic ”Ion Nistor” Vicovu de Sus au reușit performanța de a promova Bacalaureatul din acest an cu media 10. Procentul de promovare a examenului de Bacalaureat din județul Suceava este 65,4, mai mic decât cel de anul trecut

Liceu, Obiectiv, Suceava, Colegiul National Stefan cel Mare

Colegiul National Stefan cel Mare

Rezultatele la Bacalaureat, mult așteptate de absolvenții de liceu, au fost publicate ieri, sub formă ­ano­nimată, prin înlocuirea numelor candidaților cu niște coduri, iar notele primite la probele scrise arată că peste 65% dintre candidați din județul Suceava au promovat examenul maturității.

13 candidați au reușit performanța de a promova Bacalaureatul din acest an cu media 10. Este vorba despre 4 absolvenți ai Colegiului Național ”Petru Rareș” Suceava, 3 ai Colegiului Național ”Ştefan cel Mare” Suceava, alți 3 de la Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Suceava și câte un absolvent de la colegiile ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți și ”Nicu Gane” Fălticeni și de la Liceul Tehnologic ”Ion Nistor” Vicovu de Sus.

Din totalul candidaților care au susținut probele scrise, 3.897 au reușit să obțină media minimă 6, promovând astfel examenul de Bacalaureat, astfel că procentul de promovare înaintea soluționării contestațiilor este 65,4%.

79 de candidați au obținut nota 10 la proba de Limba și literatura română, unul a obținut nota 10 la proba de Limba și literatura maternă, 207 au obținut nota 10 la proba obligatorie a profilului, iar alți 294 au fost notați cu 10 la proba la alegere a profilului și a specializării.

Potrivit Inspectoratului școlar Județean (IșJ) Suceava, din promoția curentă rata de promovare este 72,34%, iar din promoțiile anterioare 26,47%. ”Dintr-un total de 5.960 candidați prezenți (5.057 promoția curentă și 903 promoția anterioară), în sesiunea iunie-iulie 2020, au promovat 3.897 de candidați. Dintre aceștia, 3.658 candidați sunt din promoția curentă, iar 239 de candidați sunt din promoțiile anterioare. Precizăm că 329 candidați au absentat, iar 5 candidați au fost ­elimi­nați pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Aceștia nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni ale examenului național de Bacalaureat”, a precizat purtătorul de cuvânt al IșJ Suceava, inspectorul Cezar Anuței.

La loc de cinste se situează Colegiul Național ”Ştefan cel Mare” Suceava, care se mândrește cu 100% rată de promovare a examenului de Bacalaureat, cu 185 de candidați, toți prezenți. Rezultate remarcabile au și liceele cu un singur candidat nepromovat, fiind vorba despre Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava și Colegiul Național Militar ”Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc. Topul liceelor cu rate foarte mari de promovare este completat de Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava, cu un procent de promovare de 97,73%, Colegiul Național ”Nicu Gane” Fălticeni, unde au promovat 97,46% dintre candidați, Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, care are 96,34% dintre candidați promovați, Liceul ”Filadelfia”, cu 92,3% candidați reușiți, și Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava, cu 83,78% rată de promovare.

3 licee au câte un singur candidat promovat

Unitățile liceale din județ care au înregistrat procente bune de promovare sunt Colegiul Național ”Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc, care are un procent de promovare de 78,57%, Colegiul Economic ”Dimitrie Cantemir” Suceava cu 78,53% rată de promovare, Liceul ”Iorgu Vîrnav Liteanu” Liteni, cu 77,2% candidați promovați, și Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni, unde au promovat 70,6% dintre candidații prezenți la probe. De menționat că 68,16% dintre candidații de la Colegiul de Informatică ”Spiru Haret” Suceava au promovat, la Colegiul Tehnic ”Lațcu Vodă” Siret au promovat Bacalaureatul 62,7% dintre absolvenții prezenți, Colegiul Tehnic Rădăuți are un procent de promovare de 60%, la Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului rata de promovare este 57,79%, Liceul cu Program Sportiv are 52,79% dintre candidați reușiți, iar la Liceul Tehnologic ”Ion Nistor” Vicovu de Sus, unde s-a înregistrat o medie de 10, procentul de promovare este de 52,2%.

În ceea ce privește colegiile tehnice din municipiul reședință de județ, cea mai mare rată de promovare s-a înregistrat la Colegiul ”Al. I. Cuza” Suceava, și anume 40,98, urmat de Colegiul Tehnic ”Petru Mușat” Suceava, unde au promovat 38,6% dintre candidații prezenți, la Colegiul Tehnic ”Samuil Isopescu” Suceava doar 31,7% dintre candidați au reușit, iar la Colegiul de Industrie Alimentară Suceava sunt 27,4% elevi promovați.

Fruntașe pe lista rușinii sunt Liceul Tehnologic ”Vasile Deac” Vatra Dornei, unde un singur candidat din cei 13 prezenți a reușit să promoveze examenul de Bacalaureat, Liceul Tehnologic ”Vasile Gherasim” Marginea, tot cu un candidat promovat, din cei 11 prezenți la ­e­xamene, și Centrul de Studii ”Ştefan cel Mare și Sfânt” Bucovina Câmpulung Moldovenesc, cu unul din cei 10 candidați promovat. Urmează Liceul Tehnologic ”Virgil Madgearu” Suceava, unde sunt doar 4 promovați din 24 candidați prezenți.

Contestațiile vor putea fi depuse atât în format fizic, cât și electronic și azi, în intervalul orar 8:00 – 12:00. În acest caz, candidații completează, semnează și depun sau transmit electronic și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții sau reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi anunțate duminică, 5 iulie.

Anul trecut cinci candidați au reușit să obțină media 10 în urma susținerii probelor din cadrul examenului de final de liceu, unul dintre ei primind punctajul maxim după contestații. Rata de promovare de anul trecut la nivelul județului Suceava, după soluționarea contestațiilor, a fost 69,62%, în timp ce media pe țară a fost de 69,1%. (Oana NUȚU)

 

Spune-ti parerea!