Tuesday , February 27 2024

Spitalul Județean Suceava a fost dotat cu un aparat modern de diagnosticare a septicemiilor

Spitalul Județean Suceava este primul din țară care are în dotare aparatul T2 Dx. Un astfel de aparat mai există doar la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” București

 Folosirea metodelor moleculare în diagnosticul septicemiei la Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a devenit realitate. Spitalul s-a dotat cu un aparat T2 Dx.

Prin tehnicile de microbiologie clasică rezultatul de hemocultură pozitivă este generat la 15 ore de la prelevarea probei, iar identificarea si testarea sensibilității la antibiotice necesită în total 72 de ore. În acest interval terapia cu antibiotice este inițiată empiric, conform ghidurilor în vigoare și profilului local de sensibilitate a tulpinilor izolate la antibiotice. Întârzierea în inițierea corectă a antibioterapiei în sepsis duce la eșec terapeutic. Identificarea rapidă a microorganismului este esențială pentru inițierea antibioterapiei țintite și eficiente la pacienții cu infecții severe, iar pe primul loc se află septicemia.

Analizorul T2 Dx transferă tehnicile de biologie moleculară din laborator la patul bolnavului. Sistemul utilizează tehnologia rezonanței magnetice, care măsoară modul în care moleculele de apă interacționează în prezența câmpului magnetic, realizează detecția non optică și elimină astfel necesitatea purificării probei. Rezultatul nu este influențat de începerea tratamentului antimicrobian. Permite detectarea simultană, din proba de sânge integral a următoarelor specii bacteriene: Acinetobacter baumannii, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus și folosind kiturile adecvate și a următoarelor specii de Candida: albicans, tropicalis, parapsilosis, krusei, glabrata.

A doua posibilitate a analizorului este detectarea mecanismului de rezistență a agentului etiologic, cu evidențierea următoarelor markere de rezistență: KPC, OXA-18, NDM/VIM/IMP, CTX-M15/14, Amp C. Sensibilitatea este de mai puțin de 10 Unități formatoare de colonii/ ml de sânge, ceea ce reprezintă un avantaj foarte important. Timpul de generare a rezultatului privind specia bacteriană/fungică este de 5 ore în medie.

Aplicarea acestei noi posibilități de diagnostic în cadrul Spitalului Județean de Urgență Suceava este rezultatul colaborării între Comisia de antibiotice condusă de doctorul Cristina Nicolae și laboratorul BK – Biologie Moleculara condus de doctorul Roxana Filip cu sprijinul permanent al conducerii spitalului, manager doctorul Alexandru Calancea și director medical doctorul Dimitrie Siriopol.

Astfel , Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava devine primul și singurul spital județean din țară în care se lucrează această tehnică; celălalt analizor T2 se află în dotarea Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” București. (C.R.)

 

Vezi si

FOTO. 13 pisici și 3 câini, ținuți în cuști mici, fără să se poată mișca, au fost descoperiți în curtea unei femei de pe strada Cernăuți

13 pisici și 3 câini ținuți în condiții îngrozitoare într-o gospodărie de pe strada Cernăuți …

One comment

  1. Partea proasta este ca aparatele astea folosesc consumabile si reactivi care costa.
    Sa nu uitam mentenanta calibrare si cerificarea periodica.
    Pe scurt pronosticul meu este ca va fi acoperit cu praf in scurt timp.