Friday , April 26 2024

Spitalul Judeţean nu a cheltuit banii pentru programul de transplant deoarece nu a fost găsit niciun donator

Cadrele medicale sucevene nu au identificat niciun potenţial donator de la începutul acestui an u în cursul anului trecut au fost cinci potenţiali donatori. La un singur caz a avut loc şi prelevarea de organe

Spitalul judetean Sueava, 17 nov 2011 (26) [800x600]


Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sfântul Ioan cel Nou”, a primit la începutul anului din partea Ministerului Sănătăţii suma de 15.000 lei, pentru continuarea programului de transplant, program ce se derulează la Suceava începând cu data de 1 iulie 2014. Această sumă este destinată derulării programului de transplant până pe data de 31 martie 2015, dar până în prezent cadrele medicale sucevene nu au identificat nici un posibil donator. “De la începutul acestui an nu am avut nici un potenţial donator. Fie depăşea limita de vârstă permisă, fie afecţiunile de care sufe-rea nu-i permiteau să devină donator de organe”, am aflat de la doctorul Tiberius Brădăţan, director medical în cadrul Spitalului Judeţean. Aşa cum reiese din declaraţiile cadrelor medicale sucevene care coordonează acest program, au fost cazuri când familia a refuzat donarea de organe, motivând convingeri religioase.
De menţionat că pentru anul trecut, spitalul sucevean a beneficiat de 60.000 de lei, bani care au fost cheltuiţi pentru cei cinci potenţiali donatori. La una dintre cele cinci persoane, a avut loc şi prelevarea de organe, fiind primul caz când echipa de medici suceveni a obţinut acordul familiei. Au fost prelevate, pe data de 26 septembrie 2014, organele unei femei, în vârstă de 54 de ani, victima unei hemoragii cerebrale cu inundaţie tetraventriculară, prin ruptură de anevrism. Ministerul Sănătaţii a acreditat Spitalul Judeţean pentru activitatea de prelevare de organe ca urmare a amplelor investiţii în re-novarea şi dotarea cu echipamente a secţiilor, inclusiv a celei de Anestezie şi Terapie Intensivă.
“Am avut cazuri în care rudele pacienţilor aflaţi în moarte cerebrală ar fi vrut să doneze organele, pentru a salva alte vieţi, însă prelevarea nu se putea face deoarece unitatea medicală nu avea dotările necesare. Acum, după ce am trecut printr-un amplu proces de modernizare, avem toate dotările necesare pentru prelevări de organe. Banii sunt folosiţi pentru achiziţionarea substanţelor necesare menţinerii în viaţă a organelor prelevate dar şi pentru a acoperi cheltuielile de înmormântare ale donatorului”, a declarat doctorul Tiberius Brădăţan, directorul medical al Spitalului Judeţean Suceava. Din banii primiţi pentru derularea programului de transplant în cursul anului trecut, Spitalul Judeţean a returnat doar suma de 906 lei, bani rămaşi necheltuiţi. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Transport ilegal de lemn, depistat de polițiști la Crucea

Miercuri seara, la ora 19.40, pe drumul forestier Bârnărel, pe raza comunei Crucea, polițiștii au …