Friday , May 17 2024

Spitalul Fălticeni nu va fi gata prea curând – acum este nevoie de o stație de tratare a apelor uzate

Noua unitate spitalicească din municipiul Fălticeni, începută în 1991, nu poate fi dată în folosință, fiind nevoie de stație de tratare a apelor uzate, după ce la începutul anului s-a solicitat montarea unei scări exterioare de acces. Valoarea totală a lucrărilor este de 71.204.000 lei

Noul Spital din municipiul Fălticeni mai are nevoie de aproximativ 500.000 de lei pentru construcția unei stații de tratare a apelor uzate, fără de aceasta, unitatea spitalicească neputând fi dată în folosință. Se pare că mereu apre câte ceva, iar fălticenenii sunt nevoiți să solicite asistență medicală în același spital vechi de peste 100 de ani. După cum au explicat cei din conducerea spitalului, se impune existența unei astfel de stații de tratare a apelor uzate care să dețină tehnologie eficientă și care să permită îndepărtarea bacteriilor în proporție de 90%. La începutul anului, planurile de inaugurare au fost date peste cap, după ce a fost nevoie de o nouă investiție în valoare de aproximativ 4,5 milioane de lei, bani din care trebuia să se construiască o scară exterioară de acces, care să fie folosită în caz de incendiu. Valoa­rea totală a investiției din Fălticeni, se ridică la suma de 71.204.000.

Menționăm că lucrările la această unitate spitalicească au fost începute în urmă cu 27 de ani, mai exact în anul 1991. Proiectul este realizat în proporție de aproape 99%, iar bolnavii sunt tratați în continuare într-un spital vechi de peste 150 de ani.

Primul termen pentru finalizarea spitalului a fost anul 1995, după care au urmat alte și alte termene, toate nerespectate. Proiectul inițial a fost modificat de mai multe ori, din cauza schimbărilor apărute în legislația din domeniul medical, a noilor cerințe din domeniul sanitar și al situațiilor de urgență. Noua unitate medicală ar trebui să aibă 250 de paturi, săli moderne de operație, camere cu sistem de ventilație și grupuri sanitare individuale, circuite pentru fluide medicale și aparatură de ultimă generație și ar trebui să deservească o populație de 150.000 de lo­cuitori din municipiul Fălticeni și 20 de comune limitrofe. În anul 2000, lucrările au fost blocate, la acea dată spunându-se că vor fi sistate definitiv și invocându-se faptul că nici nu ar mai fi nevoie de un nou spital sau chiar de vechiul spital de la Fălticeni, ci cel mult de niște secții externalizate ale Spitalului Județean de Urgență Suceava. Motivul invocat era cel legat de distanța mică între municipiul Fălticeni și municipiul Suceava. Lucrările la noul spital din Fălticeni au fost reluate în anul 2011.

Actualul spital funcționează cu șase clădiri dispersate pe o zonă de cinci kilometri. Dintre aceste imobile doar două au fost construite cu destinația de spital și au o vechime de peste 100 de ani. Celelalte patru clădiri sunt amenajate în case particulare, școli și grădinițe. Spitalul, care asigură în prezent asistența medicală pentru populația din oraș și din teritoriul arondat, are un număr de 385 de paturi. Indicele de aco­perire a populației cu paturi este 2,82 la mia de locuitori, cu mult sub media pe județ. Acest fapt determină o aglomerație permanentă a spitalului, aglomerație care în condițiile precare de spitalizare constituie un impediment serios în administrarea serviciilor medicale de calitate. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Doi bărbați cu arsuri grave în urma exploziei unui cazan de țuică, la Frasin

Miercuri seara, în jurul orei 20.50, o instalație artizanală de produs țuică a explodat în …