Wednesday , February 1 2023

Spitalele din județ se pregătesc pentru valul cinci de covid 19

Fiecare unitate spitalicească a făcut inventarul materialelor de protecție, al medicamentelor dar și al necesarului de personal medical. Cele mai multe paturi destinate pacienților Covid vor fi la Spitalul Județean. Creșterea numărului de paturi se va face progresiv, în funcție de creșterea cazurilor

Unitățile spitalicești din județ se pregătesc de un nou val al pandemiei de Covid 19 și avertizează populația în ceea ce privește noua tulpină a coronavirusului. Săptămânal, se transmite către Ministerul Sănătății situația pacienților aflați pe tratament medicamentele aflate în schema de tratament pentru Covid 19, dar și informații la zi, legate de numărul de flacoane aflate în stocul unităților spitalicești. Ministerul Sănătății, în baza acestor raportări ale unităților medicale, repartizează medicamente, din rezerva de care dispune.

Unitățile spitalicești din județ au finalizat planul de reziliență ce urmează a fi aplicat în situația unui nou val pandemic.
Spitalul Județean Suceava este pregătit să alece un număr de 312 paturi pentru pacienții diagnosticați pozitiv cu Covid 19, dintre care 18 vor fi pentru Terapie Intensivă Covid și două paturi pentru pacienții care necesită dializă. Cele mai multe paturi destinate acestor pacienți sunt în secția de Boli Infecțioase, și anume 92, în cazul creșterii numărului de pacienți, urmând să se aloce alte 70 de paturi în secția de Pneumologie, câte 20 de paturi în secțiile Dermatologie și Îngrijiri Paliative, urmând să se alăture și secții din spitalul nou. Dacă numărul de pacienți va fi mai mare decât capacitatea pavilioanelor din spitalul vechi, va urma secția de Medicină Internă care va aloca 25 de paturi pentru pacienții Covid, iar secțiile de Gastroenterologie și Nefrologie au pregătite câte zece paturi. În acest plan pentru a face față cât mai bine unui nou val de infectări, urmează secția de Cardiologie cu 12 paturi, Chirurgie generală cu opt paturi, 15 paturi sunt pregătite în secția de Pediatrie, cinci în secția de Ginecologie și două în secția de Neonatologie. Secția de Terapie Intensivă Covid va avea tot 18 paturi, la care se mai adaugă două destinate pacienților care necesită dializă, acesta fiind numărul maxim. ”Creșterea numărului de paturi va fi progresivă în toate secțiile. S-au menționat și propuneri privind necesarul de materiale de protecție și materiale sanitare, de medicamente, dispozitive medicale și aparatură medicală pentru asigurarea gestionării episodului de recrudescență a Covid 19”, a menționat medicul Alexandru Calancea, managerul Spitalului Județean Suceava.

În situația unui nou val pandemic, unitatea spitalicească județeană ar mai avea nevoie și de personal medical, deficitul actual la nivelul organigramei fiind de 28 de asistenți și medici, la aceștia adăugându-se și un necesar suplimentar ajungând la peste 90 de posturi destinate personalului medical.

Spitalul Județean are 447 de prize de oxigen, acesta fiind și numărul maxim de pacienți la care se poate aplica oxigenoterapia în condiții de siguranță.

Spitalul Municipal Rădăuți va putea avea funcționale 126 de paturi Covid, în cazul unui nou val pandemic. Alte 27 de paturi vor fi disponibile la Spitalul Municipal din Vatra Dornei, 69 la unitatea spitalicească din Gura Humorului, 58 la Spitalul din Câmpulung Moldovenesc, 101 la Spitalul Municipal Fălticeni și 62 de paturi la Spitalul Orășenesc Siret.

Medicii recomandă în continuare vaccinarea anti Covid deoarece vaccinurile actuale s-au dovedit efeciente împotriva tuturor variantelor virale ce au circulat până acum, în special împotriva evoluției severe a Covid 19, a spitalizării și a deceselor. ”Este puțin probabil ca situația să fie total diferită în cazul variatei  Omicron și să revenim la perioada pandemiei în care vaccinurile nu erau disponibile. De asemenea, în momentul de față în Europa și în majoritatea lumii, varianta dominantă este Delta, față de care știm deja că vaccinurile actuale protejează. Trebuie să respectăm măsurile de protecție și să ne vaccinăm în număr cât mai mare”, au transmis reprezentanții DSP Suceava. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Un tânăr de 18 ani din Bunești, prins de jandarmii din Fălticeni după ce a lovit un bărbat cu o bâtă

În data de 30 ianuarie a.c., pe timpul executării serviciului de patrulare, jandarmii din municipiul …