Thursday , February 9 2023

Soconi Group în faliment, cu datorii de peste 120 de miliarde

sconi [800x600]

După ce în nume propriu, administratorul SC Soconi Group SRL, Nelu Opincaru a cerut insolvenţa firmei, invocând datorii de 58 de miliarde de lei vechi creditorii au năvălit peste el, solicitările de restituire a datoriilor depăşind acum 110 miliarde de lei vechi. Pe acest fond, Tribunalul a dispus deschiderea procedurii de faliment împotriva firmei lui Opincaru, care şi-a transferat deja activele şi afacerile pe numele firmei Soconi Grand Goup, aparţinând fiului său

 
Luna trecută, Tribunalul Suceava a dispus declanşarea procedurii de faliment pentru firma Soconi Group SRL, aparţinând afaceristului sucevean Nelu Opincaru. Acesta ceruse în nume propriu, ca administrator al SC Soconi Group SRL Suceava, în luna ianuarie a anului trecut, deschiderea procedurii insolvenţei la firma sa, argumentând că treaba nu mai merge, din cauza crizei economice, a raporturilor tot mai tensionate cu creditorii, a lipsei de comenzi etc. A făcut şi un calcul la acea vreme arătând judecătorului sindic căruia i-a cerut acceptarea insolvenţei că datorează 58 de miliarde de lei vechi pe care nu are de unde să îi plătească. Numai că, Nelu Opincaru a omis să arate că numai cu o lună înainte, în decembrie 2012, vânduse toate activele importante ale firmei, la preţuri de nimic, către Soconi Grand Group, o societate nou înfiinţată pe numele fiului său. La un an şi jumătate de la solicitarea de deschidere a insolvenţei şi după ce în tabelul creditorilor s-au înscris creditori ale căror pretenţii au dublat estimările făcute de fostul administrator, atingând peste 110 miliarde de lei vechi (11 milioane de lei – cam 2,5 milioane de euro, n.r.), instanţa a tras concluzia că nu mai poate fi vorba de pus în practică a niciunui plan de reorganizare judiciară, dispunând trecerea firmei Soconi Group în faliment. Ce se va mai putea valorifica şi la ce preţ, din activele societăţii pentru a acoperi măcar în parte datoriile către bănci, parteneri de afaceri, bugetul consolidat al statului, este greu de apreciat. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 7 octombrie 2.14.
Cum a fost înstrăinată averea Soconi Group de către Nelu Opincaru, înainte de a cere insolvenţa firmei
Nelu Opincaru, în calitate de asociat unic şi administrator al firmei de construcţii sucevene Soconi Group a vândut un număr de 24 autotomobile şi utilaje la un preţ derizoriu de 23.386 lei, (mai puţin de 1.000 de lei per utilaj sau automobil, n.r.), conform contractului de vânzare –cumpărare nr. 199 din 15.10.2012, înregistrat la un notar public local. Cumpărătorul este nimeni altul decât SC Soconi Grand Construct SRL, firmă înfiinţată în 2010, cu acelaşi obiect de activitate – lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, avându-l ca patron pe fiul lui Nelu Opincaru, Alin. După ce a vândut tot ce a putut vinde către firmele rudelor sale, Nelu Opincaru, patronul SC Soconi Group SRL, a cerut în nume propriu deschiderea procedurii insolvenţei la această firmă. Pornind de la o datorie anunţată de 5,8 milioane de lei, în tabelul creditorilor au trebuit să fie înscrise, de la o lună la alta, debite suplimentare cuare depăşesc acum 11 milioane de lei.
Suma cea mai mare este datorată în principal către BRD – 4,32 milioane de lei. Intre cei aproape 100 de creditori înscrişi la masa credală, pe lângă societăţi comerciale şi bănci se regăsesc şi unităţi administrative – teritoriale, precum Hânţeşti, , Sadova, Dorna Candrenilor dar şi unităţi şcolare precum Colegiul Naţional “Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi sau Liceul Tehnologic din Cajvana.
Cercetare penală împotriva firmei Soconi, după ce comuna Hânţeşti a fost ţepuită cu 6,6 miliarde de lei vechi
In luna mai a acestui an, împotriva firmei SOCONI Group SRL procurorii au dispus începerea urmăririi penale in-rem (asupra faptei săvârşite), în urma plângerilor depuse de primarul comunei Hânţeşti, Daniel Olariu, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava şi la Serviciul Teritorial Suceava al DNA. Cele două plângeri au fost preluate de către ofiţerii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din IPJ Suceava, au fost conexate iar cercetarea penală îşi desfăşoară de-acum cursul normal, pentru a se stabili în ce măsură Nelu Opincaru, patronul Soconi Group SRL, este responsabil de infracţiunile indicate în plângerile depuse la sfârşitul anului trecut de primarul comunei Hânţeşti.
In luna februarie a acestui an, primarul Daniel Olariu de la Hânţeşti a depus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava o plângere penală împotriva patronului firmei Soconi Group SRL Nelu Opincaru, a fostului primar Filaret Galan şi a dirigintelui de şantier Vasile Lungu pentru că, pe baza unor falsuri şi uzuri de fals au prejudiciat bugetul primăriei cu 6,66 miliarde de lei vechi. O plângere având acelaşi conţinut, a ajuns şi la Serviciul Teritorial Suceava al DNA de la acelaşi expeditor. In urmă cu şase ani, s-a aprobat pentru comună un proiect de construire a unei reţele de alimentare cu apă în comună, care să deservească o populaţie de 2.380 de persoane, finanţarea fiind asigurată prin OG 577 de la bugetul de stat. Conform devizului, lucrările urmau să coste în total 16 miliarde de lei vechi. Licitaţia a fost adjudecată de firma lui Opincaru, Soconi Group care s-a angajat să termine lucrările în 2009. Acest lucru nu s-a întâmplat, dar patronul a reuşit să îl determine pe primarul de la acea vreme Filaret Galan să accepte decontarea unui volum de lucrări cu mult mai mare decât cel realizat faptic. Conform calculelor făcute de noua conducere a primăriei din localitate, lucrările au fost realizate doar în proporţie de 28% în vreme ce decontarea s-a făcut pentru un volum total de 78% lucrări executate. In acest fel, în vistieria firmei lui Opincaru au intrat, cu acte asumate de fostul primar Galan şi de dirigintele de şantier Lungu 6,6 miliarde de lei vechi în plus, reprezentând lucrări plătite dar neefectuate. Nici cu miliarde încasate în plus, Soconi nu a dus lucrarea la bun sfârşit. (Neculai ROSCA)
 

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …