Sunday , May 12 2024

Sindicaliștii din primării amenință cu greva foamei în fața Guvernului dacă nu se vor echilibra salariile în administrație

Printre nemulțumiți se numără și polițiștii locali suceveni, care trăiesc în majoritate cu salariul minim pe economie. Sâmbătă, 20 august, în sala mare de ședințe a Primăriei Suceava s-a desfășurat întâlnirea Biroului Executiv al Federației Sindicale Pro – Administrație din România, din care face parte și sindicatul “Stefan cel Mare” al salariaților din Primăria Suceava, condus de Lucian Cuseac 

 
sindicalisti 1


In cursul dimineții de sâmbătă, 20 august a.c., în sala mare de ședințe a Primăriei Suceava s-a desfășurat ședința Biroului Executiv al Federației Sindicale Pro – Administrație din România, din care face parte și sindicatul “Stefan cel Mare” al salariaților din Primăria Suceava, condus de Lucian Cuseac. Temele principale ale întâlnirii au vizat prefigurarea pentru toamna acestui an a unor acțiuni de protest față de modul în care se va pune în aplicare Ordonanța de Guvern 20, dar și Legea salarizării din sistemul bugetar. Silvia Moldovan, președintele Federației Sindicale Pro-Administrație din România, a prezentat principalele nemulțumiri în legătură cu noua legislație a salarizării în sistemul bugetar, arătându-și nemulțumirea față de modul în care se concep și se aplică astfel de legi în sistemul de stat românesc. Prim-vicepreședintele Federației Sindicale Pro-Administrație, Liviu Pop, din Baia Mare, a explicat în ce mod bugetarii cu salarii mici din administrațiile publice locale și județene sunt tratați de către opinia publică, fiind considerați consumatorii banilor publici, în condițiile în care aceștia sunt cam 70.000 la nivel național, în timp ce numărul total al lucrătorilor din administrație reprezintă peste 250.000 la nivel național. Concluzia logică este că diferența de peste două treimi o reprezintă angajați administrativi în Capitala României, la diverite nivele ale administrației centrale. Mai mult, salariile primite de lucrătorii din administrațiile locale sunt cu mult sub nivelul plătit la București. Acestea și altele asemenea ar putea să constituie motive suficiente pentru ca sindicaliștii din administrație să declanșeze acțiuni de protest începând cu luna septembrie a acestui an.
Lucian Cuseac, vicepreședintele la nivel național al Federației Pro – Administrație, lider sindical în cadrul Primăriei Suceava al sindicatului “Stefan cel Mare”, a arătat că membrii de sindicat pe care îi reprezintă sunt deciși să meargă la București, să facă chiar și greva foamei în fața Guvernului, dacă nu se va face o aplicare a legii salarizării într-un mod echitabil, pentru toți lucrătorii din administrația publică din România. La Primăria Suceava, sindicatul condus de Lucian Cuseac numără 72 de membri, în proporție de 90% aceștia fiind polițiști locali. Salariile acestora pleacă de la cel minim pe economie și nu se ridică, după epuizarea tuturor gradelor de devenire profesională, la mai mult de 1.500 de lei net lunar. “Suntem dispuși să facem și greva foamei pentru o aplicare corectă a legislației în domeniul administrației, fără favoritisme și care să ne asigure un trai decent”, a transmis Lucian Cuseac, în asentiment cu ceilalți lideri sindicali prezenți sâmbătă la Suceava. Președintele Silvia Moldovan, alături de ceilalți lideri ai Federației Pro – Administrație – prim vicepreședintele Liviu Pop, dar și vicepreședinții Sabrina Malaicu, Petru Botiș și Lucian Cuseac – au arătat că, indiferent de sprijinul pe care Confederația Cartel Alfa, unde s-au afiliat, îl vor acorda, entitatea sindicală pe care o reprezintă va recurge la proteste din toamnă, dacă punctele lor de vedere nu vor fi luate în considerare la nivel guvernamental. Ca un punct pozitiv în cadrul discuțiilor purtate, s-a apreciat faptul că la Primăria Suceava, dacă nu s-au putut da bani mai mulți la salarii, s-a găsit, cu acceptul consilierilor locali, soluția de a oferi un număr mai mare de zile de concediu de odihnă. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Incendiu la acoperișul unei anexe a stadionului din Siret

Sâmbătă seara, în jurul orei 20.30, un incendiu a izbucnit la acoperișul unei anexe din …

5 comments

  1. Din cei aprox. 263.000 mii de bugetari cum bine spui doamna Maria doar 70.000 mii sunt din administratia publica locala restul sunt din admin. publica centrala si municipiul Bucuresti la care s-au dublat sau chiar triplat salariile iar cei din admin. publica locala traiasc cam 60% cu minimul pe economie dar vrem o administratie moderna la standarde mari performanta cu saraiul de mizerie. Daca salariatii din administratie sunt reprezentanti statului in teritoriu cum ii respecta Statul ? cu aceste salarii de mizerie?. Vrem performanta dar suntem la coada europei. Ma ingrozesc cand ma uit la tv si vad cat se fura, persoane in care aveai oarecum speranta si constati ca sunt niste mafioti care au pradat tara. Ce trebuie sa facem sa ne mutam in alta tara? Ce viitor au copii nostrii? NICI UN VIITOR. Atat cat mai este de furat va mai merge dupa care potopul. Haideti sa ne sustinem reciproc nu sa dam cu piatra asa cum fac unii si alti profita de acest lucru . O zi buna.

  2. Stimate domnule Valer si doamna Cristina,, aici nu este vorba numai de politisti locali ci de toti bugetari care reprezinta aprox. 70.000 mi din cei 263.000 mii, iar din cei 70.000 mii 60% traiasc cu minimul pe economie, iar ceilalti sunt bugetari din admin. central si municipiul Bucuresti, pentru care s-au dublat si chiar triplat salariile. Va rog inainte de a da cu piatra sa va documentati. O zi buna.

  3. valer are dreptate .Gardienii nu fac nimic,cand ai nevoie de ei ,,sunt ocupati,,.

  4. Cuseac daca era la locul lui are acum polițist și avea salariu și pensia mai mare.La cata treaba face .că stă la poarta primăriei are destul salariu.Ce fac angajații și gardienii publici ,au destul salariu,din banul public și din contribuția cetățeanului umil.Se plimbă duduile pe la Penny,fac cumpărături ,shopping la SH,lecții cu copiii,toate în timpul programului.

  5. Adevarul e ca ar trebui marite salariile macar la unele primării dupa cum respecta programul de lucru si cat de serviabili sunt angajatii