Wednesday , June 7 2023

Sindicaliști din învățământul sucevean vor protesta azi în fața Guvernului pentru salarii decente

Azi, începând cu ora 12.00, circa 1.000 de sindicaliști din sistemul de învățământ vor picheta sediul Guvernului, protestând pentru salarii decente. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație ”SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală ”ALMA MATER“ au transmis că salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1800-2300 de lei, iar creșterea inflației (16.4% în luna decembrie 2022), concomitent cu creșterea prețurilor la produsele de bază și la utilități au condus la creșterea gradului de sărăcire. și membri de sindicat din județul Suceava participă la protest, pentru a transmite nemulțumirile angajaților din sistem, după cum a transmis președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, Giani Leonte.

”Federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar și superior, consideră că, în perioada imediat următoare, Guvernul României trebuie să adopte un act normativ prin care personalului nedidactic să i se acorde salariile de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022, concomitent cu acordarea sporurilor pentru condiții de muncă pentru toate categoriile de salariați din învățământ. De asemenea, este absolut necesară adoptarea unui act normativ care să repoziționeze salariații din învățământ în ierarhia funcțiilor bugetare, astfel încât funcțiile didactice să nu se mai regăsească în pătrimea inferioară, ci, să fie poziționate în raport cu nivelul de calificare profesională și importanța pentru societate a activității de educare a tinerelor generații”, se arată într-un comunicat transmis de către federațiile sindicale din sistem.

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava, afiliată la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, a organizat, înainte de vacanța de iarnă a elevilor, un protest în fața Instituției Prefectului – Județul Suceava, la care au participat circa 150 de membri. Astfel de forme de protest au avut loc în mai toate orașele din țară, la mijlocul lunii decembrie, anul trecut, iar sindicaliștii au transmis că anul 2023 va fi un an al mișcărilor sindicale în educație, cu acțiuni multiple, dacă revendicările lor nu vor fi soluționate. (O. N.)

 

Vezi si

Ambulanța Suceava nu are furnizori de piese pentru Mercedesurile din dotare. 35 din 59 de utilitare au peste 10 ani de funcționare

Parcul auto al Serviciului de Ambulanță Județean Suceava este cât se poate de divers, cu …