Friday , September 30 2022

Seminarul Teologic şi sediul Arhiepiscopiei, mistuite de foc (FOTO)

Pompierii suceveni au intervenit ieri pentru a stinge flăcările ce au cuprins clădirea Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Dosoftei” . Intervenţia acestora a fost una dificilă din cauză că hidranţii din zonă erau îngheţaţi. Din fericire nimeni nu a fost rănit, însă din păcate pompierii nu au mai putut salva nimic din imobilul în care îşi avea sediul şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor 

incendiu seminar 6

Un incendiu extrem de puternic a făcut ieri scrum Seminarul Teologic şi sediul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Pompierii militari suceveni au intervenit, în jurul orei 08.44, pentru a stinge flăcările imense ce au cuprins clădirea Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Dosoftei”, amplasată în curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. La faţa locului s-au deplasat echipaje de la Detaşamentul de Pompieri Suceava şi Grupa operativă a inspectoratului sub conducerea inspectorului şef, generalul de brigadă Ion Burlui. Acesta a cerut suplimentarea forţelor de intervenţie, astfel încât au fost aduse echipaje şi autospeciale de la subunităţile din Fălticeni, Rădăuţi, Solca, Gura Humorului, dar şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al judeţului Botoşani. De asemenea, au intervenit şi voluntari de la Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, Scheia, Salcea şi Bosanci şi de la Serviciile Private pentru Situaţii de Urgenţă „Ambro” şi CET Suceava.
“Incendiul a fost anunţat cu foarte mare întârziere, iar sursa posibilă a flăcărilor ar fi fost blocul alimentar. Am reuşit să realizăm, în prima fază, un dispozitiv circular, dar din cauza marii cantităţi de material combustibil, incendiul s-a propagat în sistem tunel. Avem în dispozitiv 20 de autospeciale, un efectiv de 120 de oameni cu tot cu jandarmi, pompieri civili, poliţişti, nu avem victime omeneşti, dar pagubele sunt destul de mari. Hidranţii au fost îngheţaţi, asta a fost şi problema pentru care am lucrat atât de greu, am alimentat din reţeaua de hidranţi mai îndepărtaţi. Seminarul Teologic nu avea aviz şi autorizaţie din partea noastră, măsurile care erau luate nu erau tocmai cele mai conforme cu normele de securitate la incendiu”, a declarat şeful ISU Suceava, generalul de brigadă Ion Burlui.
Pompierii au fost ajutaţi de jandarmi, poliţişti, poliţişti locali, lucrători ai E-On Gaz, E-On Electrica, ACET şi „Diasil” Suceava. In total, au participat la intervenţie 213 persoane, din care 146 de militari, 17 agenţi, 23 de voluntari şi 22 de lucrători, cu 33 de autospeciale, din care 22 de intervenţie. Incendiul a fost anunţat cu întârziere, iar materialele combustibile din componenţa construcţiei, majoritatea din lemn, au favorizat propagarea cu repeziciune a focului, astfel încât au ars clădirea semniarului compusă din săli de curs, spaţii de cazare, bucătărie, sală de mese, dar şi birourile Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, cu o suprafaţă contruită de 936 de metri pătraţi şi suprafaţă desfăşurată de 2.700 de metri pătraţi. Flăcările au mai cuprins clădirea centralei termice pe 169 de metri pătraţi şi un alt corp al clădirii în care se aflau o şcoală de muzică şi depozite de cărţi, pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi.
Intervenţia a fost deosebit de grea, din cauza temperaturii scăzute, între -17 şi -14 grade Celsius, care a făcut imposibilă folosirea hidranţilor din zonă, deoarece aceştia erau îngheţaţi, dar şi din cauza blocării efective a căilor de acces din zonă de maşini parcate, care nu au putut fi mutate. Pe de altă parte, temperaturile foarte mari generate de incendiu au forţat pompierii să îndepărteze autospecialele până în zonele în care acestea erau în siguranţă, cu realizarea unei protecţii active şi suficiente a ansamblului de biserici din cadrul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, a celorlalte anexe, dar şi a locuinţelor aflate în imediata vecinătate, care au fost salvate.
Din fericire, nu s-au înregistrat victime omeneşti, în momentul izbucnirii incendiului în clădirea Seminarului Teologic fiind 59 de elevi, cadre didactice şi personal auxiliar, care au reuşit să iasă din imobil, fără ca vreo persoană să fie rănită.
Pompierii nu au stabilit ieri cauza exactă de izbucnire a incendiului de la Seminarul Teologic „Mitropolit Dosoftei”, însă martorii susţin că focul ar fi pornit de la tabloul electric principal al clădirii.
Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Mitropolitul Dosoftei” a fost înfiinţat în anul 1991, aici studiind peste 200 de elevi, repartizaţi în şase clase de învăţământ la zi filieră vocaţională, profil teologic, specializarea pastorală şi trei clase de învăţământ cu frecvenţă redusă filieră teoretică, profil uman, specializarea filologie. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor IPS Pimen nu a vrut să dea niciun fel de declaraţie, a asistat la stingerea focului, după care s-a retras la mănăstire.
Primarul Lungu vrea să aloce bani de la bugetul local pentru reconstrucţia Seminarului 
lungu la foc
 
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, va propune în şedinţa Consiliului Local să fie alocat, din bugetul pentru 2015, fonduri necesare susţinerii refacerii clădirii care a găzduit Seminarul Teologic „Mitropolit Dosoftei” şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. „Am avut o discuţie preliminară în acest sens cu Inalt Prea Sfinţia Sa Pimen”, a declarat, ieri, primarul Ion Lungu, adăugând că şi în cursul zilei de azi va avea o discuţie cu IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Ion Lungu a evitat să facă referire la o sumă anume de bani, însă a precizat că are în vedere şi obţinerea unui ajutor guvernamental. De asemenea, Ion Lungu a declarat că a discutat, în cursul zilei de ieri, cu conducerea Seminarului Teologic şi a Arhiepiscopiei în scopul de a muta activitatea Seminarului în clădirea Colegiului Tehnic „Petru Muşat”, unde de altfel a mai funcţionat cu vreo 15 ani în urmă. Potrivit primarului, Colegiul Tehnic „Petru Muşat” ar putea pune la dispoziţie Seminarului Teologic şapte săli de clasă şi 80 de locuri de cazare.
Senatorul Steliana Miron donează jumătate din indemnizaţie pentru refacerea Seminarului Teologic şi iniţiază o campanie de strângere de fonduri
steliana miron la miting iasi [800x600]
Senatorul PNL de Suceava, Steliana Vasilica Miron, îşi va dona jumătate din indemnizaţia sa pentru refacerea Seminarului Teologic de la Suceava şi acest gest îl face în ideea iniţierii unei campanii de strângere de fonduri în scopul de a ajuta la refacerea cât mai grabnică a respectivei clădiri. „Voi demara o campanie de strângere de fonduri pentru a ajuta la refacerea clădirii. Pentru că puterea exemplului funcţionează, voi dona şi eu jumătate din indemnizaţia de senator pe luna ianuarie pentru reconstrucţie. Totodată voi adresa o cerere către Guvernul României pentru a ajuta financiar, din Fondul de Rezervă la reconstrucţia clădirii Seminarului Teologic”, a precizat senatorul liberal Steliana Vasilica Miron, pe pagina de facebook, la puţin timp după ce flăcările au mistuiit cu totul clădirea de lemn care găzduia atât Seminarul Teologic şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. „Am aflat despre incendiul violent izbucnit în clădirea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor chiar în această dimineaţă. Imi exprim regretul pentru acest accident nefericit şi fac un apel public la comunitatea suceveana să sprijine financiar refacerea cât mai rapidă a acestei instituţii de prestigiu”, a ţinut să precizeze, de la bun început, senatorul liberal Steliana Vasilica Miron. (Dan PRICOPE, Constantin ZUZEAC)
 

Vezi si

Leii ucraineni refugiați la Rădăuți au ajuns în Africa de Sud

Simba și Mir, cei doi lei care luni au fost preluați de la Grădina Zoologică …

2 comments

  1. si D-zeu s-a saturat de atitia popi , misuna ca guzanii peste tot , nu muncesc , ard gazul Biserica ortodoxa e plina de bani , de ce sa platim din buget constructia unei alte cladiri? Vrei voturi Lungule ? Nici autorizatie de constructie nu au avut.

  2. 1. COLEGIUL NATIONAL STEFAN CEL MARE SUCEAVA ARE AUTORIZATIE DE FUNCTIONARE PSI?
    2. COLEGIUL NATIONAL PETRU RARES SUCEAVA ARE AUTORIZATIE DE FUNCTIONARE PSI?
    3. LICEUL DE ARTA SUCEAVA ARE AUTORIZATIE DE FUNCTIONARE PSI?
    …….
    SI MULTE ALTELE ……….