Saturday , December 3 2022

Secție de votare la USV pentru alegerile de duminică din Republica Moldova  

Duminică, cetățenii din R. Moldova, dar și moldovenii de peste hotare, vor merge la urne pentru a decide cine va hotărî direcția în care merge Republica Moldova, alegând între cele două veșnice opțiuni, Vest și Est. Așa cum au arătat alegerile din toamna anului trecut, pentru prezidențiale, un rol extrem de important îl au moldovenii din diaspora, relateaza Digi 24.

Atunci au votat la nivelul întregului mapamond, nu mai puțin de 260.000 de basarabeni stabiliți peste hotare. Motiv pentru care au și fost făcute cereri pentru a se suplimenta numărul de secții deschise în afara granițelor și de această dată acestea ajung la 150.

Adică cu 11 secții mai mult față de alegerile din toamna anului trecut pentru președintele Republicii Moldova. O bună parte din ele sunt și peste Ocean, în SUA, dar și în Canada și în alte zone mai depărtate de continentul european.

Chiar dacă Republica Moldova nu știe câți cetățeni are în afara granițelor sale, la fel cum se întâmplă și în România, de această dată un număr record de basarabeni s-a înscris pe lista secțiilor de vot pentru a participa la alegerile din 11 iulie.

Mai exact, vorbim de peste 100.000 de basarabeni care s-au înscris în prealabil pentru a participa la votul din 11 iulie. În România, la fel, nu știm câți basarabeni se află pe teritoriul statului, dar știm exact că la ultimele alegeri au participat puțin peste 19.000 de basarabeni stabiliți în România.

Aceștia pot vota la un un număr mai mic de secții de votare, adică secția de la Oradea a fost eliminată de această dată. Şi acum basarabenii pot vota la cele două secții deschise în București, la AEP și CEC, la universitatea din Craiova, pot vota în Suceava, la Universitatea “Ştefan cel Mare”. Mai pot vota în Constanța, la Universitatea Ovidius, în Galați la Universitatea Dunărea de Jos.

De asemenea, pot vota la Cluj-Napoca în Casa de Cultură a Studenților. Aceștia mai pot vota și la Iași, Bacău, Sibiu și Timișoara. Un total de 12 secții deschise pentru basarabenii care vor să participe la scrutinul din 11 iulie, care va începe odată cu ora șapte și secțiile se vor deschide la ora 21.00.

Vezi si

Peste 23,6 milioane de lei au încasat sucevenii care au cazat refugiați ucraineni

De la începutul războiului în Ucraina, România a cheltuit 75 de milioane de euro pentru …