Sunday , January 29 2023

Sase persoane, din cele două grupări de contrabandişti de ţigări destructurate de DIICOT, au ajuns în Arestul IPJ Suceava

 Claudiu Roman, Elena Tăranu, Cezar Olariu, Ovidiu Gherasă, Andrei Mutrescu şi Ionuţ Sîicu au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă. Procurorii DIICOT împreună cu poliţiştii suceveni au făcut vineri 54 de percheziţii în judeţele Suceava, Iaşi, Vaslui, Prahova, Olt şi Brăila, pentru a destructura două grupări de contrabandişti de ţigări care acţionau în zona Siret şi Fălticeni. 20 persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, într-un dosar în care prejudiciul a fost estimat de anchetatori la peste 2,5 milioane de lei  

perchezitii 1 [800x600]

Tribunalul Suceava a admis propunerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Suceava şi a dispus arestare preventivă pentru 30 de zile a inculpaţilor Claudiu Roman, Elena Tăranu – Osoianu zisă „Baba”, de 45 de ani, din Buneşti, Cezar – Andrei Olariu zis „Cici” sau „Ciuntu”, de 31 de ani, din Siret, Gabriel – Ovidiu Gherasă, de 28 de ani, din Siret, Alexandru – Andrei Mutrescu zis „Regat”, de 22 de ani, din Siret şi Ionuţ Elvis Sîicu, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă. Totodată, judecătorii suceveni au respins, ca neîntemeiată, propunerea de arestare preventivă formulată de procurori faţă de inculpatul Ionuţ – Tiberiu Coroliuc zis „Tibi”, în prezent deţinut în Penitenciarul Botoşani.
Amintim că vineri dimineaţă, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au desfăşurat, sub coordonarea procurorilor din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, 54 de percheziţii în judeţele Suceava, Olt, Prahova, Vaslui, Brăila şi Iaşi, fiind vizate două grupări cu preocupări infracţionale în sfera contrabandei cu ţigări. 20 de persoane bănuite de introducerea, transportul, depozitarea sau comercializarea ţigărilor de contrabandă au fost reţinute pentru 24 de ore. Activitatea infracţională a fost desfăşurată în perioada 2014 – 2015, iar prejudiciul estimat este de peste 2,5 milioane de lei.
Pe perioada cercetărilor şi a executării percheziţiilor au fost confiscate 34.000 de pachete de ţigări de contrabandă. De asemenea, în cadrul percheziţiilor au fost ridicate şi indisponibilizate patru autovehicule, 76 de telefoane mobile, sume de bani şi băuturi alcoolice. Totodată, au fost ridicate documente şi înscrisuri cu valoare probatorie la dosar.
Unul dintre indivizii aduşi la audieri a declarat că „eu sunt infractorul de serviciu. Când nu au unde face percheziţii, vin la mine şi mă verifică”.
Activităţile poliţiştilor suceveni, sub coordonarea procurorilor din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, au fost desfăşurate până în seară târziu, fiind făcute audieri de persoane şi administrându-se material probator, în vederea stabilirii cu exactitate a gradului de participaţie a persoanelor bănuite cu privire la punerea în executare a rezoluţiei infracţionale, urmând a se dispune măsuri preventive faţă de acestea.
Dosarul penal în cadrul căruia Tribunalul Suceava a emis autorizaţiile de percheziţie este instrumentat de DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava în cooperare cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice – Biroul Fraude Vamale, iar suportul informativ a fost asigurat de sprijinul SRI, DOS şi DIPI.
Anchetatorii au stabilit că pe raza judeţului Suceava acţionau două grupări de contrabandişti, cea coordonată de Claudiu Roman, din Fălticeni, care se ocupa cu preluarea, transportul şi valorificarea mărfii şi cea coordonată de Cezar Olariu şi Gabriel Gherasă, care acţiona în zona Siret şi avea rolul de colectare a ţigărilor introduse în România prin fâşia verde de la graniţa cu Ucraina. Gruparea care îşi ducea veacul în zona Siretului aproviziona cu ţigări cea din zona Fălticeni, care la rândul ei distribuia marfa către Iaşi, Vaslui, Prahova, Olt şi Brăila. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Peste 4.000 de cereri de azil, înregistrate anul trecut la Centrul Regional de la Rădăuți. 3.086 de permise de ședere, acordate ucrainenilor refugiați

Peste 4.000 de cereri de azil au fost gestionate în anul 2022 de polițiștii de …