Friday , December 1 2023

Azi încep înscrierile pentru examenul de Bacalaureat. Ce trebuie să conțină dosarul și cine poate solicita echivalarea probelor

Elevii care finalizează studiile liceale în această perioadă se vor înscrie la examenul de Bacalaureat 2022 în perioada 23-27 mai. Potrivit IȘJ Suceava, circa 5.800 elevi de clasa a XII-a și a XIII-a sunt înscriși în acest an școlar în unitățile de învățământ din județul Suceava.

Candidații vor avea nevoie pentru înscrierea la Bacalaureat de dosar, poze ¾ (2 bucăți), copie certificat de naștere și carte de identitate, foaie matricolă, cerere tip care se completează la secretariatul unității școlare absolvite, adeverință recunoaștere probe – pentru candidații din seriile anterioare și cerere către inspectorul școlar general – pentru candidații din alte județe.

Elevii care au luat premii la olimpiadele și la concursurile interne și internaționale recunoscute de Ministerul Educației pot să solicite echivalarea cu probele scrise de la Bacalaureat, iar ei vor primi nota 10 pentru proba respectivă. De asemenea, elevii care au obținut o certificare cu recunoaștere internațională a competențelor lingvistice și/sau o certificare cu recunoaștere europeană a competențelor digitale pot solicita recunoașterea și echivalarea acestora cu proba C și/sau D.

Potrivit calendarului examenului de Bacalaureat, evaluarea competențelor digitale – proba D, va avea loc în perioada 8-10 iunie, iar evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C, se va face între 13 și 16 iunie.

Probele scrise încep pe 20 iunie, cu cea la Limba și literatura română. Pe 21 iunie este programată Proba obligatorie a profilului, pe 22 iunie Proba la alegere a profilului și specializării, iar cea la Limba și literatura maternă va fi susținută în data de 23 iunie. Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00 vor avea loc în data de 27 iunie. După rezolvarea contestațiilor, în data de 1 iulie vor fi afișate rezultatele finale la examenul național de Bacalaureat.

Rata de promovare înregistrată la simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat național 2022 a fost de 46,13%, din totalul de 4.791 elevi prezenți fiind declarați reușiți 2.210. Un singur elev din județul Suceava, de la Colegiul Național ”Nicu Gane” Fălticeni, a obținut media 10 la simularea Bacalaureatului. (Oana NUȚU)

 

 

Vezi si

Bărbat de 39 de ani, găsit mort într-o casă cuprinsă de flăcări, la Huși – Preutești

În noaptea de miercuri spre joi, în jurul orei 02.30, un bărbat din satul Huși, …