Sunday , April 28 2024

Ruta culturală a bisericilor de lemn din Bucovina a fost recunoscută şi certificată

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat, vineri, că a fost recunoscută şi certificată a cincea rută culturală propusă de CJ, respectiv “Ruta culturală a bisericilor de lemn din Bucovina”, ce face parte din ”Ruta culturală naţională a bisericilor de lemn din România“, alături de cele din Bihor, Cluj, Satu Mare şi Maramures.

Biserica de lemn „Nașterea Maicii Domnului” din Câmpulung Moldovenesc, cea mai mare biserică de lemn din ţară

Potrivit lui Flutur, bisericile de lemn se alătură bisericilor pictate, monumente inestimabile UNESCO, ce reprezintă o atracţie deosebită pentru turiştii care vor să viziteze judeţul Suceava.
“Astfel, Bucovina continuă să fie tot mai atractivă, numărul mare de turişti din ultima perioadă fiind un indiciu clar că judeţul Suceava este un judeţ sigur”, a spus Flutur.
Preşedintele CJ Suceava consideră că ruta bisericilor de lemn din Bucovina va contribui la promovarea valorilor culturale şi spirituale ale civilizaţiei lemnului în această regiune, prelucrarea lemnului fiind principala ocupaţie a locuitorilor din zona de munte a judeţului, care are cea mai mare suprafaţă împădurită din ţară.

Biserica de lemn „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Putna – Biserica de lemn a lui Dragoș Vodă, cea mai veche biserică de lemn din România

În opinia lui Flutur, cele aproximativ o sută de biserici de lemn din Bucovina, dintre care 29 incluse în Lista monumentelor istorice, adevărate opere de artă ale meşterilor populari, de cele mai multe ori anonimi, vorbesc nu doar despre trăinicia lemnului, despre iscusinţa meşterilor lemnari, ci şi despre credinţa înaintaşilor noştri, relateaza Agerpres.

Biserici de lemn incluse în ruta bucovineană

“Ruta culturală a bisericilor de lemn din Bucovina” a fost recunoscută de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin Direcția Generală Turism ca Rută Cultural Turistică, ca parte integrantă în Ruta Cultural Turistică Națională.

Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din satul Colacu

Conform CJ Suceava, ruta include urmatoarele atracții turistice: Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Spiridon” din Drăgușeni, Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din lForăști, Biserica de lemn „Sfântul Mercurie și Sfânta Ecaterina” din Rădășeni, Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Bănești-Fântânele, Biserica de lemn „Înălțarea Domnului” din Vama, adăpostită astăzi în Muzeul Satului Bucovinean din Suceava, Biserica de lemn „Sfântul Dumitru”, cunoscută și sub denumirea de Biserica Veche, din Adâncata, Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Humoreni, comuna Comănești, Biserica de lemn „Sfântul Dumitru” din Botoșana, Biserica de lemn „Înălțarea Sfintei Cruci” din localitatea Horodnic de Jos, Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din Bilca, Biserica de lemn „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Putna, cunoscută și ca Biserica Veche a Putnei – Biserica de lemn a lui Dragoș Vodă, cea mai veche biserică de lemn din România, una dintre cele mai vechi din Europa și singura biserică medievală de lemn păstrată pe teritoriul României, Biserica de lemn „Sfântul Dumitru” din localitatea Horodnic de Sus, Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Vama, Biserica de lemn „Nașterea Maicii Domnului” din Câmpulung Moldovenesc, cea mai mare biserică de lemn din ţară, Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din satul Colacu, adevărat monument de arhitectură și Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Broșteni.

Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din localitatea Broșteni

 

Vezi si

Suceveanca Lăcrimioara Perijoc, argint la Campionatele Europene de box de la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc a pierdut, sâmbătă, meciul disputat cu reprezentanta Serbiei, Sara Cirkovic, în …

No comments

  1. In lista ce compune “Ruta culturală a bisericilor de lemn din Bucovina” nu se regaseste Biserica de lemn Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril Partestii de Sus, com. Cacica. Obiectivul face parte din Lista monumentelor istorice din județul Suceava, cod de clasificare SV-II-a-B-05582. Care sunt criteriile ce au stat la baza certificarii acestei liste ? https://www.youtube.com/watch?v=fwhFAxsIuuA