Friday , April 26 2024

Rocada brazilor de Crăciun: cel din centrul Sucevei, cam sărăcuț și ciufulit, a fost pus în locul celui din Burdujeni, mai înalt și mai ochios

Vă amintiți, poate, de Bradul de Crăciun instalat miercuri în centrul Sucevei și care a stârnit râsul feisbuciștilor? Ei bine, acum îl veți putea vedea în Burdujeni. Și acolo pare să arate mai bine. Iar în centrul orașului, joi seara, după oleacă de peripeții, a ”răsărit” bradul care a ratat Burdujeniul pentru că e mai frumos și mai înalt.

Practic, Bradul de Crăciun care a fost instalat până la urmă în Burdujeni era “eșecul din centrul orașului”. În fața Casei de Cultură fusese inițial adus un brad de la Brădățel (nu e o glumă, ci chiar așa se numește pădurea situată lângă o mănăstire pe raza comunei Cornu Luncii), dar ajunsese la Suceava, din păcate, cu niște crengi rupte.

Însă nu asta i-ar fi determinat pe cei de la Primărie și de la Direcția Domeniului Public să îl scoată și să îl trimită în Burdujeni. Dimpotrivă, așa cum au putut vedea cei care au trecut prin centrul orașului, Bradul de Crăciun a fost așezat pe Esplanada din centru chiar ciuntit fiind. S-au încercat și variante de “pansare a rănilor”, adică așezarea crengilor rupte în brad, dar nu a ținut. S-a crezut apoi că noua instalație care a fost comandată la o firmă de la Cluj urma să acopere tot “eșecul”.

Bradul instalat inițial în centrul orașului (foto: Facebook)

După cum avea să ne explice aseară directorul de la Domeniul Public, Marian Andronache, tocmai observațiile celor de la Cluj i-au determinat pe ai noștri să mute bradul în Burdujeni. Clujenii le-ar fi spus celor de la Domeniul Public că instalația comandată pentru iluminatul bradului – de peste 40 de ori mai scumpă decât bradul (circa 500 lei bradul de la Brădățel, fără transport; peste 20 mii lei instalația de la Cluj) – nu putea să asigure jocul de lumini corespunzător dacă nu era așezată cum trebuie. Deja devenea tot mai dificilă situația. Numai că joi a ajuns la Suceava și acel brad de Crăciun pentru Burdujeni. Acesta avea cel puțin 17 metri înălțime. Mai înalt și mai bogat în crengi, bradul adus de data asta de la Bogata arăta a brad, nu a eșec. S-a făcut ”ochiometric” o comparație și s-a decis, după cum avea să ne declare Marian Andronache, amplasarea în centrul orașului a celui care era destinat inițial să fie pus în zona giratoriului din Burdujeni.

Ajuns la Burdujeni, bradul din centrul orașului nu mai arată așa de “eșuat”! Nu e nicio minune la mijloc și nici bășcălie ieftină. Bradul din centrul orașului a mai fost “retezat” un pic la partea inferioară înainte de a fi pus la locul prestabilit de la Burdujeni. Cel puțin doi – trei metri. De altfel, datorită specificului terenului în zona giratoriului din Burdujeni înălțimea recomandată este în jur de 13 metri; desigur, nu vorbim aici de “precizie chirurgicală”. Și iată cum bradul adus din centrul orașului la Burdujeni, cu câteva retușuri, poate să arate bine. Atât de bine că Marian Andronache ar fi tentat să pună unul asemănător la Primărie, doar că acolo nu are posibilitatea pe care o are în centru și nici în Burdujeni, pentru că în zona respectivă se recomandă unul ceva mai subțire și cu o înălțime de maximum 10-11 metri.

Cu siguranță, pot fi puse și câteva întrebări, cum ar fi de ce nu putea fi lăsat bradul de la Bogata (de vreo 16-17 metri înălțime) pentru Burdujeni și retușurile să fie făcute la bradul care era instalat în centrul orașului? De ce a mai fost necesară munca asta suplimentară? Ei bine, tot de la instalația de la Cluj ar fi problema. Înălțimea recomandată ca optimă (conform comenzii de la Primărie, de altfel) a fost de circa 15-16 metri. Cu alte cuvinte, așezată pe un brad de 12-13 metri iar nu ar fi arătat chiar cum trebuie.

Iar ca să se adeverească faptul că un lucru care de la bun început pornește cu stângul este greu de îndreptat, iată că bradul care trebuia să fie pus inițial la Burdujeni și pe care, până la urmă, voiau să îl înlocuiască în zona centrală nu prea a vrut să stea acolo. Nu e o glumă. Potrivit lui Marian Andronache, bradul mutat din centrul orașului în Burdujeni a putut fi așezat bine la noul amplasament, în timp ce bradul care trebuia să fie pentru Burdujeni nu prea se lăsa ușor pus pe Esplanadă. De fiecare dată când era pus în locul său se “așeza” mai strâmb.  Vreo trei ore au fost nevoiți cei de la Domeniul Public să se chinuie până au reușit să așeze cum trebuie bradul din centrul orașului. Dar până la Crăciun mai este ceva timp, așa că bradul care a ratat Burdujeniul tremură acum de frică în centrul Sucevei ca nu cumva să treacă prin zonă vreun frate de-al său și mai falnic, care să-i determine pe cei de la Domeniul Public să decidă o nouă intervenție. (D.P.)

Vezi si

Cinci eleve au obținut premii la Olimpiada Națională de Limba Germană, iar Alexandra Oniceanu, de la ”Ștefan”, s-a calificat în lotul lărgit

Trei dintre elevele premiate sunt de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, fiind coordonate …