Friday , August 19 2022

Rezultatele recensământului nu sunt “un dezastru” pentru Suceava

Primarul Sucevei susține că Recensământul Populației și Locuințelor (RPL) 2021 nu va modifica finanțarea, numărul de mandate și nici al polițiștilor locali, în ciuda rezultatelor care diferă semnificativ de baza de date cu privire la persoanele care domiciliază în municipiul reședință de județ.

„Rezultatele recensământului nu sunt un dezastru”, a susținut primarul Ion Lungu, în cadrul conferinței de presă de miercuri, 3 august. El a ținut să se delimiteze de abordările diferite care au fost exprimate public până acum cu privire la aceste rezultate. Edilul a explicat că la acest recensământ s-a urmărit în primul rând o evidențiere, la data de 1 decembrie 2021, a populației stabile, care se referă îndeobște la cei care locuiesc efectiv pentru o perioadă îndelungată pe raza unei localități. Prin urmare, nu este vorba despre persoanele care domiciliază.

Fără să-l menționeze expres pe viceprimarul Lucian Harșovschi care a făcut unele afirmații săptămâna trecute, Ion Lungu a spus că datele RPL nu vor afecta bugetul local și nici pe cele cu privire la numărul de mandate de consilieri locali, pentru că se va lua ca referință numărul persoanelor cu domiciliul în municipiul Suceava – baza de date fiind actualizată la un interval de șase luni – iar nu datele RPL care se iau o dată la 10 ani.

Întrebat în acest sens, primarul a spus că nici numărul de polițiști locali nu va fi diminuat pentru că referința va fi numărul celor cu domiciliul în Suceava – peste 127 de mii, nu cel care ar părea că rezultă din datele colectate și care este de circa 80 de mii de locuitori. Asta pentru că referințele de la Institutul Național de Statistică pentru data de 1 decembrie 2021 erau pentru o populație stabilă care abia depășea 85 de mii de locuitori.Practic, INS asta și urmărea să vadă în ce măsură datele pe care le avea pentru perioada respectivă sunt realiste.

În ceea ce privește municipiul Suceava, judecând numai după datele preluate – nu și prelucrate – estimarea a fost corectă în măsură de peste 90%. Ion Lungu nu a specificat un procent exact, ci s-a referit doar la modul general la o pondere de „peste 90%”, de unde concluzia care s-ar putea trage este aceea că populația stabilă ar fi de cel puțin 76,5 mii locuitori. Primarul crede însă că, în mod real, populația stabilă a municipiului trece de 100 de mii de locuitori pentru că – este opinia lui pe care nu a argumentat-o cu date tehnice, clare – din cei puțin peste 127 de mii de oameni care figurează cu domiciliul în municipiul Suceava sunt cam 20 de mii care fie sunt plecați pentru o perioadă îndelungată la muncă peste hotare sau sunt cetățeni ai Republicii Moldova și, eventual, ai Cernăuților, care pentru obținerea cetățeniei române au figurat cu un domiciliu în municipiul reședință de județ. Totuși, primarul Ion Lungu a precizat că ține de Direcția Județeană de Statistică să explice de ce la recensământ a rezultat aproape 80 de mii.

Directorul Direcției Județene de Statistică, Daniela Ştirbu, ne-a declarat însă că nu se poate trage concluzia unanimă că datele colectate până la 31 iulie ar reprezenta populația stabilă. Asta pentru că – invocând și unele clarificări din partea Institutului Național de Statistică – nu s-a finalizat prelucrarea datelor de la centrele deschise în ultima perioadă în diferite localități și, cum acolo nu s-a făcut recenzarea la locuință, nu se poate spune cu exactitate în ce măsură datele colectate de acolo coincid 100% cu cele ale unor categorii care pot fi încadrate în „populația stabilă” a localității de unde este centrul respectiv. În atare situație, din considerente ce țin de prudență, s-a preferat a se comunica date, care sunt doar cu caracter orientativ, cu privire la populație recenzată la fiecare județ, nu și la nivelul fiecărei unități administrativ teritoriale, cu atât mai mult la nivelul fiecărei localități componente ale acestei UAT. Primele date provizorii se vor comunica, cel mai probabil, înspre finalul anului iar datele finale se vor public la finele lui 2023. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Periplu al ministrului Dezvoltării la obiective de investiții în zona Fălticeniului

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a participat, ieri, la Fălticeni, la deschiderea șantierului pentru construirea primei …