Wednesday , May 8 2024

Restituirea imobilelor preluate abuziv de comunişti, bună pe hârtie, dar greu de aplicat în teren

casa-nationalizata

In doi ani se doreşte să se rezolve ce nu s-a rezolvat în 23 n finanţarea lucrărilor de măsurare a terenurilor – numai în Suceava sunt 855.350 de hectare e lăsată pe seama primăriilor, care au vistieriile goale. Directorul OCPI Suceava, Vasile Mocanu, enumeră riscurile care ar putea duce la nerespectarea termenelor prevăzute de lege

 
 
Legea 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România dă mari bătăi de cap celor puşi să o aplice. Termenele de actul normativ, cerute de foştii proprietari dar şi de CEDO, riscă să nu fie respectate din cauza inerţiei la nivelul primăriilor ori a structurilor de stat deţinătoare de terenuri, dar şi din cauza faptului că finanţarea operaţiunii de inventariere, în care, numai în judeţul nostru sunt angrenaţi 67 de specialişti în măsurători – persoane fizice şi juridice autorizate private este lăsată în seama primăriilor, care au oricum bugetele goale. Nu mai vorbim de faptul că primarii localităţilor nu mai au putere de decizie în cadrul noilor comisii de inventariere şi, în consecinţă, interesul lor de a operativiza activitatea acestora este practic, inexistent.
Deocamdată, activitatea de aplicare a prevederilor legii sus-amintite, a demarat. “Comisiile locale de inventariere a terenurilor, conform Legii 165/2013 şi-au început treaba încă din luna august, organizându-se şedinţe de stabilire a atribuţiilor în cadrul acţiunii de investariere, întocmindu-se anexele care vor centraliza cererile nesoluţionate. In consecinţă, după data de 15 septembrie a.c., vom cunoaşte necesarul de teren agricol şi forestier pe fiecare din cele 114 unităţi administrativ – teritoriale”, a declarat Vasile Mocanu, directorul OCPI Suceava.care a adăugat că nu este işor să fie inventariate 855.350 de hectare de teren, reprezentând suprafaţa totală a judeţului. In plus, din această suprafaţă, peste 190.000 de hectare sunt revendicate de Fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina, aflată în proces cu Statul Român, prin Direcţia Silvică Suceava, ceea ce complică şi mai mult lucrurile.
In această operaţiune sunt mobilizaţi 40 de salariaţi ai OCPI Suceava şi 67 specialişti în măsurători – persoane fizice şi juridice autorizate de către ANCPI. Vasile Mocanu a arătat că această acţiune, conflor
Legii 165, trebuie încheiată până pe data de 15 ianuarie 2014. După acea dată ar urma să alte etape succesive, astfel încât, până în 2016, problema funciară a retrocedărilor să fie rezolvată definitiv.
Un deziderat de mare anvergură, o recunoaşte chiar directorul OCPI Suceava, în condiţiile în care această problemă nu a fost rezolvată în 23 de ani, printr-o sumedenie de legi succesive vizând fondul funciar.  El are deja stabilită o listă a riscurilor de a nu fi respectate termenele stabilite prin Legea 165.  Mai întâi, la primării nu există o ţinere la zi a evidenţei cu terenurile retrocedate de către comisiile de fond funciar conduse de primarii localităţilor. Acum, ca urmare a faptului că aceştia nu au mai fost desemnaţi ca preşedinţi ale noilor comisii de inventariere, mulţi dintre ei, s-a constatat deja, încearcă să obstrucţioneze aplicarea noii legi, prin întârzieri în furnizarea datelor solicitate.Un alt risc major care ar putea duce la întârzierea aplicării legii îl constituie faptul că nu a fost stabilit în cadrul acesteia modul de finanţare al lucrărilor prestate de persoanele fizice şi juridice autorizate, lăsându-se la latitudinea primăriilor încheierea de contracte cu cele dintâi, în baza legii achiziţiilor publice. Primăriile în general au bugete insuficiente pentru alte priorităţi şi nu au de unde să asigure fondurile necesare pentru aceste lucrări.
Legea 165/2013 obligă deţinătorii de terenuri persoane juridice cu capital de stat ori agenţii de stat deţinătoare de terenuri să pună la dispoziţia comisiilor locale situaţia suprafeţelor deţinute în proprietate. Este vorba despre CANDR, ROMSILVA, CFR, ADS, ANIF<AMPA, etc. Vasile Mocanu a constatat că în relaţia de colaborare cu comisiile locale de inventariere cele dintâi întârzie transmiterea datelor solicitate, ceea ce poate constitui de asemenea un motiv potenţial de nerespectare a termenelor prevăzute de lege.
Directorul OCPI Suceava a arătat că în perioada imediat următoare, în paralel cu activitatea comisiilor de inventariere, vor trebui găsite soluţii la nivelul decidenţilor politici şi guvernamentali pentru eliminarea riscurilor enumerate ce pun sub semnul întrebării respectarea termenelor stabilite de Legea 165/2013.(Neculai ROSCA)

Vezi si

Astăzi începe ultimul modul din acest an școlar, în care elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a au de susținut Evaluarea Națională

Miercuri, 8 mai, elevii și preșcolarii revin la cursuri, în modulul 5, ultimul din actualul …