Sunday , April 28 2024

Refacerea Palatului Administrativ se va finaliza în august 2025. Volum impresionant de lucrări

Vineri dimineață, Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, a fost pe șantierul de la Palatul Admnistrativ, clădire grav afectată de un incendiu izbucnit în martie 2021.

Lucrările de „Consolidare, restaurare, reabilitare și dotare Palat Administrativ, județul Suceava” sunt executate de asocierea firmelor  S.C. GENERAL CONSTRUCT S.R.L., S.C. LOIAL IMPEX S.R.L., S.C POLARH DESIGN S.R.L și  S.C. CUBE STRUCTURE ENGINEERING S.R.L., în baza unui contract în valoare totală de 96.013.002,54 lei (inclusiv TVA), cea mai mare parte din sumă fiind asigurată de Compania Națională de Investiții, Consiliul Județean Suceava contribuind cu 1.311.243,50 lei.

Contractul a fost semnat în august 2022 și avea ca durată prevăzută 4 luni pentru proiectare și 18 luni de execuție. Ulterior, după începerea efectivă a lucrărilor, durata a fost extinsă, fiind necesară proiectarea unor noi soluții de consolidare, deoarece în urma sondajelor și investigațiilor in situ s-au relevat aspecte tehnice noi, rezultând un grad de dificultate mult mai ridicat decât cel estimat, atât în elaborarea proiectului, cât și pentru execuția lucrărilor, clădirea ajungând să fie încadrată în clasa I de risc seismic (inițial a fost încadrată în clasa III de risc seimic). Astfel, durata totală a fost extinsă cu 5 luni pentru proiectare (rezultând astfel 9 luni de proiectare) și cu 8  luni pe partea de execuție (constructorul având astfel la dispoziție 26 de luni pentru execuție. Conform celor declarate  de Gheorghe Flutur, în urma acestor noi suplimentări, acum termenul de finalizare a fost stabilit, conform contractului, pe data de 22 august 2025.

Fișa tehnică pusă la dispoziție de constructor arată o complexitate deosebită a lucrărilor necesare pentru refacerea și dotarea Palatului Administrativ. Construcția este formată din trei corpuri ( Corpul A, construit în 1903 având regim de înălțime D+P+2E; Corpurile B și C edificate în 1968 cu regim de înălțime D+P+3E), fiind considerată monument istoric de categorie B și aflată pe lista monumentelor istorice (cod LMI-SV-II-m-B-05481). Suprafața construită este 1.585,07 mp, având o suprafață desfășurată de 6.868,78 mp.

Lucrările presupun  desfacerea a  370 mc pereți de zidărie neconformă; 4.800 mp desfaceri tavane gips carton, lemn, rabitz; 16.000 mp desfaceri tencuieli interioare pereți; 5.300 mp desfaceri pardoseli parchet, mochetă, gresie, marmură; 1.500 mp desfaceri umpluturi grele pe planșee; desfaceri atic corp A și planșeu Sala Ștefan cel Mare.

Pentru consolidarea fundațiilor se folosesc peste 20 tone de oțel-beton și 150 mc beton, la subzidiri din beton armat sub talpa fundațiilor existente pentru creșterea adâncimii și a suprafeței de fundare; centuri la pereții exteriori corp A; fundații pentru pereții noi din zidărie de cărămidă.

Partea de consolidări suprastructură presupune 650 mp planșee noi de beton în locul planșeelor de lemn din corpul A;  700 mp suprabetonări de beton de 7 cm grosime peste bolțisoarele de zidărie; 100 mc rețeseri zone dislocate în zidării; 100 ml injectări fisuri; 200 bucăți înlocuire buiandrugi neconformi la ferestre și uși; 9000 mp cămășuieli pereți prin torcret; 520 mc pereți noi cu sâmburi și centuri de beton armat (520 mc); desfacerea totală si refacerea coșurilor de fum și a aticului pe zona corpului A + centura de rezemare pentru șarpantă metalică; interventii la frontonul fațadei principale prin adosarea unei grinzi principale la baza frontonului și a unor cadre din beton armat, cămășuiala feței interioare și contravântuirea frontonului cu structură metalică; intervențiile la turnul cu ceas prin realizarea unor centuri de încorsetare (atât la interior, cât și la exterior centuri de încorsetare înglobate în zidărie) și cămășuială la interior.

La acoperiș, puternic afectat de incendiu, sunt necesare intervenții: 1600 mp șarpantă nouă preponderent metalică, protejată la foc prin termospumare; 2100 mp învelitoare din tiglă ceramică.

Se execută următoarele semifinisaje: 7000 mp tencuieli interioare la pereti;  750  mp pereti noi de compatimentare din gips carton; 4200 mp șape ușoare perlitice.

Finisajele presupun lucrări 14.000 mp de pereți gletuiti si zugrăviți; tavane: 230 mp casetate, 4200 mp tavane lise de gips carton și 700 mp boltișoare de zidărie aparentă; pardoseli: 850 mp beton elicopterizat la demisol, 450 mp marmură, 350 mp gresie, 2500 mp mochetă.  

Se va înlocui toată tâmplăria exterioară (550 ferestre + 8 usi => 870 mp) și se va înlocui toată tâmplăria interioară (258 usi => 550 mp).

Fațade: 4400 mp se vor curăța și se vor finisa cu vopsea pe bază de var hidraulic; se vor restaura componentele artistice ale fațadei: bosajele de la colțuri pe zona corpului A, vitraliile, balustrada și grilajele metalice, profilele decorative, scările de acces.

La partea de instalații trebuie executate următoarele lucrări: instalații curenți tari (prize, întrerupătoare și peste 1000 de corpuri de iluminat cu led); instalații curenți slabi (detecție și semnalizare incendiu, voce-date, supraveghere video, control acces; instalații sanitare (inclusiv obiecte sanitare); instalații stingere incendiu (hidranți și sistem DSPA – stingere cu aerosoli în zona arhivelor); instalații HVAC (pompă de căldură aer-apă instalată adiacent clădirii; 200 ventiloconvectoare pentru încălzire-răcire; 100 radiatoare/calorifere); instalații canalizare; panouri fotovoltaice.

De asemenea, sarcina Consiliului Județean este să asigure branșamente la utilități și amenajarea peisagistică.

”S-a luat în calcul tot ce înseamnă punerea în siguranță a acestei clădiri, după cum au spus și specialiștii prezenți astăzi pe șantier. Clădirea era categorisită în clasa a 3-a, dar după ce s-a văzut și s-a dezgolit se vede clar că erau anumite zone cu risc seismic foarte ridicat. Erau la etajul doi bolți crăpate longitudinal care puteau să pună în pericol oamenii, mai ales că sub ele erau tavane false și mai greu era de depistat, putea să pună în pericol viața oamenilor. E bine că se intervine, e bine că se intervine profesionist, o firmă care are specializare în domeniu și sper să iasă o treabă bună pentru o perioadă lungă de timp. Sediul Palatului Administrativ trebuie să fie emblematic, să păstrăm și patina de monument istoric, dar să știm că este și o clădire construită în siguranță. Este o lucrare foarte complexă. Compania Națională de Investiții este beneficiarul acum, urmând să ne predea nouă Palatul Administrativ când este gata”, a declarat Gheorghe Flutur la finalul vizitei pe șantier.

Acesta a mai spus că sunt multe  chestiuni legate de vitraliile existente în clădire și alte elemente vechi care trebuie păstrate. ”S-au descoperit anumite elemente în zidărie care pot fi salvate ca niște colțuri specifice unui monument istoric. Trebuie puse în valoare”, a mai precizat președintele Consiliului Județean. (O.S.)

Vezi si

O mașină a luat foc pe centura Sucevei (FOTO, VIDEO)

Duminică, în jurul orei 10.30, un autoturism a luat foc pe  centura ocolitoare a municipiului …

One comment

  1. Petecul din curul pantalonilor. De ce compania nationala de investitii si nu firma de asigurare plateste luctarile?
    Consolidari fundatii? Inlocuiri de plansee?
    Pai nu era mai bine sa se demoleze cu totul si sa se construiasca o cladire noua moderna?
    NuMaine poimaine mutati pe Flurur in cetatea de scaun dupa ce o mai renovati putin nu?