Record la Bursă: acțiunile BERMAS au crescut luna trecută cu 35%

reportersite
23 februarie 2021, 7:59

Doar o companie din Aiud a înregistrat o creștere ceva mai mare ca pondere decât a celor de la BERMAS – 36,75%. Nicio altă companie dintre cele care au înregistrat creșteri la BRM în cursul lunii trecute nu a depășit 30%. Deși pandemia a afectat turismul, au crescut și acțiunile celor care adminis­trează Best Western 

Una din cele mai spectaculoase creșteri din ultimii ani ale prețului acțiunilor companiei BERMAS SA Suceava – pare-se a fi singurul producător autohton de bere care a rămas pe piață din cei care activau și înainte de 1990 – s-a produs în cursul lunii ianuarie a.c.. Potrivit unei informări recente a Bursei Române de Mărfuri cu privire la situația companiilor ale căror acțiuni sunt listate la bursă, cele ale fabricii sucevene de bere se situează pe locul al doilea ca pondere a creșterii. Astfel, dacă la începutul lunii ianuarie prețul unei acțiuni la BERMAS SA era de 1,6 lei, la finele lunii trecute prețul ajunsese la 2,16 lei ceea ce înseamnă o creștere de 35%.

De altfel, în toată luna ianuarie prețul acțiunilor BERMAS nu s-a tranzacționat la o valoare sub 1,82 lei, ceea ce înseamnă că deși, oficial, a pornit de la un preț de 1,6 lei pe acțiune, de fapt compania a fost destul de interesantă pentru cei care au optat să cumpere acțiunile. Prețul de 2,16 lei pe acțiune cu care a încheiat BERMAS luna trecută este și cel mai mare pe care l-a obținut în cursul lunii trecute.

Doar compania PREBET SA Aiud a înregistrat o creștere ceva mai mare ca pondere decât a celor de la BERMAS și anume de 36,75% la finele lunii ianuarie față de începutul lunii respective. E de precizat că valoarea acțiunilor companiei din Aiud a pornit de la 1,17 lei la începutul lui ianuarie și a ajuns la 1,6 lei pe acțiune la finele lunii ianuarie cu toate că la un moment dat au fost și vârfuri de 1,75 lei pe acțiune.

Nicio altă companie dintre cele care au înregistrat creșteri la BRM în cursul lunii trecute nu a depășit 30% și doar două au înregistrat creșteri de 20% sau mai mult de atât.

Între primele 15 în topul creșterilor valorii acțiunilor în cursul lunii trecute se numără și cealaltă companie suceveană listată la bursă și anume CASA DE BUCOVINA – CLUB DE MUNTE. Cu o creștere în pondere de 12,5% calculată de la începutul la finele lunii ianuarie, compania de turism suceveană s-a situat din acest punct de vedere pe locul 12 în topul BRM de luna trecută, începând cu un preț de 0,08 lei pe acțiune și terminând cu un preț de 0,09 lei, însă a fost șu un „vârf” de 0,091 lei pe acțiune.

Totuși, valoarea tranzacționată de BERMAS în luna ianuarie este una destul de mică și anume 7.400,30 lei la o capitalizare de 46.554.585,84 lei. De asemenea, valoarea tranzacționată de CASA DE BUCOVINA – CLUB DE MUNTE în luna ianuarie este de circa 12 ori mai mare decât cea a BERMAS și anume 99.588,83 lei la o capitalizare de trei ori mai mică decât a companiei sucevene producătoare de bere și anume 14.608.757,08 lei. Este de menționat însă că, la rândul său, operatorul hotelier CASA DE BUCOVINA – CLUB DE MUNTE care deține hotelul Best Western din Gura Humorului este deținută, al rândul ei, de SIF Muntenia. (D.P.)

Spune-ti parerea!