Friday , April 26 2024

Record de copii născuți prematur în Suceava. Aproape 80 de nou-născuți sunt internați la secția de Neonatologie a Spitalului Județean

”Există o legătură de cauzalitate între nașterile premature și pandemia de coronavirus”, consideră medicul neonatolog Dana Murariu, șefa secției de Neonatologie de la Spitalul Județean Suceava. Multe femei care au fost pozitive în perioada sarcinii au născut prematur. De frica infectării, unele viitoare mame au evitat controalele de rutină și vizitele la medicul de familie. În prezent, sunt internați 78 de nou-născuți, iar secția are doar 8 paturi de Terapie Intensivă

Spitalul Județean Suceava se confruntă cu o criză acută de paturi de terapie intensivă atât pentru adulți, cât și pentru nou-născuți, în prezent în secția de Neonatologie a unității spitalicești fiind internați 78 de copii cu vîrsta de până într-un an, copii care au nevoie de atenție și îngrijire specială, iar mulți dintre ei au nevoie de Terapie Intensivă. ”Avem foarte mulți pacienți internați, sunt 78 de copii. Nu toți sunt născuți prematur, sunt și copii internați cu diferite afecțiuni, care încă nu au împlinit un an, sunt și cazuri de Covid. După toate analizele, este clar că există o legătură de cauzalitate între pandemia de coronavirus și nașterile premature. Au fost multe mame pozitive în timpul sarcinii, iar virusul a afectat dezvoltarea fătului. Ne descurcăm greu, dar încercăm să facem față situației, numărul copiilor internați este mult mai mare decât capacitatea secției”, a declarat medicul neonatolog Dana Murariu, șefa secției de Neonatologie din cadrul Spitalului Județean Suceava.

Secția Neonatologie are 72 de paturi, dintre care Compartimentul de Terapie Intensivă are 8 paturi, Compartimentul de Prematuri are 12 paturi, iar Compartimentul de Rooming-in are 52 paturi.

Medicii suceveni pediatri și neonatologi sunt îngrijorați de numărul tot mai mare de nașteri premature și spun că toate acestea au legătură cu pandemia. Situația este complicată pentru că Ministerul Sănătății a blocat fondurile destinate programelor de sănătate dedicate prematurilor, ceea ce inevitabil va duce la creșterea mortalității infantile. Medicii suceveni au zilnic cel puțin câte un caz de copil nou-născut prematur care are nevoie de terapie intensivă. Numărul de transferuri către maternitățile din Iași a fost mult mai mare anul acesta decât cel de anul trecut. Din saloanele de terapie intensivă ale secției de Neonatologie, s-a alocat spațiu și pentru izolarea pacienților suspecți sau COVID pozitiv, reducându-se astfel capacitatea de îngrijire.

”Pandemia a înghețat fondurile destinate programelor dedicate tratării nou-născuților prematur, punând practic medicii în situația de a se descurca fiecare cum poate”, susțin cadrele medicale.

Pe lângă alocarea fondurilor necesare tratării acestor copii, medicii neonatologi cer autorităților suplimentarea de echipamente medicale, cu predilecție incubatoare, dar și alocarea de personal specializat.

Pe lângă virusul SarsCov 2, care a afectat femeile însărcinate, multe femei care au născut prematur copii cu diferite probleme de sănătate au povestit medicilor că au evitat controalele medicale, controalele de rutină și vizitele la medicul de familie, tocmai pentru a încerca să-și protejeze copilul nenăscut, intrând în contact cu cât mai puține persoane.

Dacă tinerii și copiii au fost mai puțin afectați de primele tulpini ale coronavirusului, acum, în valul 4, sunt în spitale familii întregi internate, de la bebeluși de o lună până la adolescenți de 16-17 ani, împreună cu părinții lor. Medicii se tem de ce este mai rău și spun că, deși repetă de un an și jumătate ce măsuri de protecție ar trebui respectate, acestea sunt ignorate în multe cazuri, iar un număr mare de suceveni nu poate fi convins să se vaccineze.

Mulți pacienți COVID ajung la spital târziu, cu forme grave, uneori abia când este prea târziu și multe mame, chiar dacă știu că sunt pozitive, stau acasă cu bebelușii până starea acestora se agravează foarte mult. (Cristina RUȘTI)

 

Vezi si

Cinci eleve au obținut premii la Olimpiada Națională de Limba Germană, iar Alexandra Oniceanu, de la ”Ștefan”, s-a calificat în lotul lărgit

Trei dintre elevele premiate sunt de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, fiind coordonate …