Thursday , December 8 2022

Recomandări ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru Ziua Bucovinei, Sf. Andrei și Ziua Națională

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților recomandă preoților ca la slujbele din perioada 28 noiembrie – 1 decembrie să vorbească despre rolul pe care Biserica l-a avut în înfăptuirea unirii poporului român într-un stat român unitar, importanța Zilei Bucovinei, a creștinării românilor de către Sfântul Apostol Andrei. Recomandarea a fost publicată pe pagina de internet a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, fiind semnată de consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pr. Constantin Oprea.

„Având în vedere legătura dintre ziua de cinstire a Sfântului Apostol Andrei – Ziua unităţii noastre spirituale de sorginte apostolică şi ziua de 1 Decembrie – Ziua Unităţii Naţionale, precum și Ziua Bucovinei în data de 28 noiembrie se recomandă tuturor unităților de cult din cuprinsul eparhiei ca la la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie din zilele de 28 și 30 noiembrie să fie pomeniți toți eroii care au luptat pentru unitatea neamului românesc, pentru libertatea și demnitatea poporului român și pentru apărarea credinței strămoșești. Totodată, la sfârșitul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii din data de 30 noiembrie sau în ziua de 1 Decembrie se va oficia slujba de Te Deum pentru eroii neamului românesc, care prin jertfa lor au înfăptuit unitatea naţională a românilor în anul 1918 (rânduiala conform cărții de Te Deum) și se va intona Imnul Național al României. Mai mult, se va arbora tricolorul la toate unitățile de cult din cuprinsul eparhiei”, se arată în sursa citată.

La sfârșitul Liturghiei care va fi oficiată în zilele amintite, Arhiepiscopia recomandă credincioșilor – exprimarea este îndeosebi copiilor, dar este lesne de înțeles că de fapt se adresează părinților acestora -să poarte costumul național. De asemenea, recomandarea este ca elevii să susțină un scurt program de poezie și cântece patriotice. (D.P.)

Vezi si

Flutur: Bugetul pe 2023 se situează la nivelul lui 2022. Nu vor fi blocate conturile primăriilor sucevene din cauza proiectului “Utilități și mediu”

Președintele Consiliului Jude­țean Suceava, Gheorghe Flutur nu exclude ca bugetul de stat pe anul viitor …