Sunday , May 5 2024

REALITATEA DIN ŞCOLILE SUCEVENE: 13.894 elevi nu au dispozitive pentru lecțiile online, 11.688 de elevi nu au acces la internet și 141 de copii nu au curent electric în locuințe

Cifrele prezentate de IŞJ Suceava fac referire doar la elevii din ciclurile de învățământ primar, gimnazial și liceal, fiind exceptat din statistici numărul preșcolarilor și al elevilor din școlile postliceale. “Informațiile sunt transmise de unitățile de învățământ și sunt cu adevărat exacte, reprezintând situația reală din școlile din județ. Toate aceste date au fost transmise Ministerului Educației”, a declarat inspectorul școlar general Grigore Bocanci. În acest an școlar, sunt peste 113.000 de elevi înscriși în sistemul de învățământ din județ

 

Ministerul Educației și Cercetării a solicitat Inspectoratului Şcolar Județean (IŞJ) Suceava, dar și celorlalte inspectorate din țară, să completeze un chestionar care să cuprindă o serie de informații cu privire la elevii care nu au curent electric sau locuiesc în zone în care nu există semnal pentru internet și soluțiile identificate de unitățile de învățământ în vederea continuării procesului de predare-învățare pentru acești copii.

În urma centralizării informațiilor transmise de unitățile de învățământ, a rezultat o situație reală, exactă, a elevilor care nu pot desfășura cursurile online în aceste 30 de zile în care sunt suspendate activitățile didactice care presupun prezența fizică la școală. Potrivit șefului IŞJ Suceava, inspectorul școlar general Grigore Bocanci, în județul nostru sunt 13.894 de elevi fără dispozitive electronice care să le permită să desfășoare lecțiile online, 11.688 de elevi nu au acces la internet, iar 141 elevi nu au curent electric în locuințe, în condițiile în care, în acest an școlar, sunt peste 113.000 de elevi înscriși în sistemul de învățământ din județ. Foarte important de precizat, cifrele prezentate fac referire la elevii din ciclurile de învățământ primar, gimnazial și liceal, fiind exceptat din statistici numărul preșcolarilor și al elevilor din școlile postliceale. ”Informațiile transmise de unitățile de învățământ sunt din SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România), deci acestea sunt cu adevărat exacte și reprezintă situația reală din școlile din județ. Datele transmise până acum fie erau adunate de secretariate, de cadre ddiactice sau prin alte modalități, de aceea au ajuns la noi alte cifre, de fiecare dată mai mari, în ceea ce privește situația elevilor care nu dețin tablete sau dispozitive electronice pentru școala online. Cei 141 de elevi care nu au curent electric acasă provin din 21 de unități școlare din județ, și anume Moldova Sulița, Luca Arbore, Hănțești, Burla, Valea Moldovei, fiind vorba în special despre copii din comunități de romi. Toate aceste date au fost transmise Ministerului Educației”, a declarat inspectorul școlar general Grigore Bocanci.
secretarasite
Întrebările la care a trebuit să răspundă IŞJ Suceava în cadrul chestionarului transmis de Ministerul Educației cuprind informații despre platformele educaționale utilizate de cadrele didactice și despre elevii care nu au curent electric, cei care provin din localități în care nu există semnal pentru internet de la niciun furnizor și cei care nu dețin dispozitive IT, dar și măsurile luate de unitățile de învățământ în vederea continuării procesului de predare-învățare.

Ordinul pentru suspendarea activităților care presupun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ preuniversitar prevede că IșJ și unitățile de învățământ preuniversitar au obligația să asigure resursele educaționale pentru elevii care nu au acces la tehnologie informațională și internet. Astfel, în cazul elevilor și al școlilor care nu dețin tehnologia necesară desfășurării cursurilor online, cadrele didactice vor distribui materiale didactice, astfel încât, până la soluționarea acestei probleme, elevii să continue activitatea didactică. De asemenea, profesorii care nu au dispozitive cu conexiune la internet pot merge la școală pentru a preda lecțiile online din clasă.
Sunt așteptate cele 8.463 de tablete alocate de Ministerul Educației județului nostru în cadrul proiectului ”școala de acasă”, urmând a fi distribuite elevilor care provin din medii defavorizate și nu dețin niciun fel de dispozitiv electronic pe care să îl poată folosi în perioada desfășurării cursurilor exclusiv online. (Oana NUȚU)
secretarasite

Vezi si

Spitalul Clinic Județean – mai mult decât un spital regional. Pacient cu accident vascular cerebral adus la Suceava cu elicopterul SMURD din centrul universitar Cluj

Sâmbătă seara, la Spitalul Clinic Județean de Urgență  Suceava a fost transferat cu elicopterul SMURD, …