Saturday , March 25 2023

Reacția Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților după concluzia legiștilor din București cu privire la moartea bebelușului creștinat la biserica din Zamca

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a transmis, joi, un comunicat referitor la cazul bebelușului din Suceava care a murit acum doi ani, după ce a fost scufundat în cristelniță în timpul Botezului. Arhiepiscopia susține că raportul IML București este contradictoriu cu cel din Suceava, iar contestarea este normală în această situație și că ancheta nu este finalizată, deci nu se poate lua o decizie în cazul preotului.

Arhiepiscopia a mai spus că s-a transmis preoților ”o recomandare privind atenția sporită în cazurile în care pruncii au afecțiuni pe care părinții le fac cunoscute”:

Comunicatul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților:

Ca urmare a publicării raportului IML București referitor la motivul decesului bebelușului după botezul săvârșit la biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” din cartierul Zamca, se impun următoarele precizări:
– întrucât raportul publicat de IML București este în contradictoriu cu cel de la Suceava, o contestație a raportului este un demers firesc, pentru a avea o constantă a concluziilor;
– ancheta nu este finalizată, motiv pentru care părintelui Alexandru Mazarache nu îi poate fi aplicată o decizie, alta decât de permisiune de slujire;
– ne arătăm sprijinul necondiționat față de familia pruncului decedat, ca datorie morală și firească, manifestată în relația credincios-Biserică;
– rânduiala săvârșirii Botezului nu a fost modificată, fiind transmisă preoților doar o recomandare privind atenția sporită în cazurile în care pruncii au afecțiuni pe care părinții le fac cunoscute.

În cazul în care se va decide în sensul vinovăției părintelui Mazarache, se vor impune procedurile canonice și statutare în vederea sancționării.

Pr. Alexandru Flavian Sava,
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Reamintim că bebelușul de 6 săptămâni a fost botezat în iarna lui 2021, la Biserica „Constantin și Elena” din Zamca, însă la scurt timp după ce copilul a fost scufundat de preot în cristelniță a intrat în stop cardio-respirator. El a fost resuscitat de un echipaj SMURD chiar în biserică, apoi transportat la spital, unde a decedat. Legiștii suceveni au stabilit drept cauză principală a morții bronhopneumonie, în timp ce expertiza efectuată la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici București evidențiază „o moarte violentă”. (O.S.)

Vezi si

Bucovina Rădăuți s-a impus în derby-ul cu Foresta. Ambele echipe vor juca în play-off pentru promovarea în Liga a II-a

Bucovina Rădăuți a câștigat ultimul derby al sezonului regular al Ligii a III-a, după ce …