Thursday , December 8 2022

PSD Suceava: “Bugetul majorităţii ministerelor a crescut”

psd

«In această săptamână în comisiile de specialitate ale Parlamentului României s-a dezbătut proiectul de buget al ţării pentru anul 2018.

Rareori un buget (fie că e vorba de o societate comercială, o familie sau un stat) poate satisface toate necesităţile sau solicitările. Totuşi între această realitate şi opinia exprimată în presă de parlamentarii liberali suceveni este o mare diferenţă. Negarea evidenţei este o atitudine specifică li­beralilor suceveni însa realismul cifrelor poate străpunge platoşa demagogiei dumnealor.

Exista date, ignorate cu obstinenţă de liderii liberali judeţeni, care demonstrează faptul că, datorită creşterii economice a României din 2017, bugetul anului 2018 este superior anilor precedenţi. Astfel bugetul majorităţii ministerelor a crescut. Bugetul Ministerului Apărarii Naţionale a crescut cu 11,3%, al Ministerului Dezvoltării Regionale cu 30,6%, al Ministerului Transporturilor cu 0,9%, al Educaţiei Naţionale cu 240,9%, al Sănătaţii cu 4,6%, al Culturii cu 50,4%, al Afacerilor Externe cu 21,9%, al Afacerilor Interne 20,7%, al Agriculturii cu 20,6%, al Justiţiei cu 0,8%, al Tineretului şi Sportului cu 15,3%, al Economiei cu 104,4%, al Turismului cu 39,8%, al Mediului de afaceri cu 13,6%, al Românilor de Pretutindeni cu 44,6%, al Apelor si Pă­durilor cu 26,8. La câteva ministere bugetul a scăzut. La Ministerul Muncii a scăzut cu 13,2 %, la Ministerul Energiei cu 36%, la ministerul Mediului cu 5,4%.

La îngrijorarea pe care liberalii suceveni o manifestă pentru domeniul educaţiei le reamintim două din ultimele iniţiative ale Ministerului Educaţiei Naţionale.

Astfel, marţi 5 decembrie, au fost lansate prin POR trei apeluri de proiecte în valoare de 258 milioane euro ce pot fi accesaţi de autorităţile publice locale pentru construcţia sau reabilitarea infrastructurii şcolare. Pentru profesori ministerul alocă în această lună 145 milioane lei pentru plata sumelor obţinute în instanţă, iar începând cu anul viitor se vor plăti şi dobânzile aferente. Considerăm că demersurile concrete ale gu­­vernării social-democrate reprezintă un răspuns concludent la mesajele de dezinformare ale parlamentarilor liberali suce­veni », se arată într-un comunicat transmis redacţiei, ieri, de către Departamentul de comunicare al PSD Suceava.

Vezi si

Flutur: Bugetul pe 2023 se situează la nivelul lui 2022. Nu vor fi blocate conturile primăriilor sucevene din cauza proiectului “Utilități și mediu”

Președintele Consiliului Jude­țean Suceava, Gheorghe Flutur nu exclude ca bugetul de stat pe anul viitor …