Wednesday , October 4 2023

Promovabilitate de 56% la simularea examenelor de BAC

Rezultatele cele mai bune la simulare au fost la Colegiul Militar din Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, Colegiul Naţional “Petru Rareş“, Colegiul Naţional “{tefan cel Mare” , {coala Filadelfia, Liceul Tehnologic Special Bivolărie, Colegiul Naţional “Dragoş Vodă”, Colegiul “Alexandru cel Bun”, la polul opus aflându-se liceele tehnologice şi o parte din liceele particulare u la prima simulare, elevii suceveni au obţinut 11.404 note cuprinse între 1 şi 4,99, iar un număr de 39 de elevi au obţinut nota 10

Rezultatele preliminare de la prima simulare a examenului de Bacalaureat arată că elevii suceveni s-au descurcat bine la simularea de la Limbă şi Literatură Română, la Istorie, la Chimie, Sociologie şi Filozofie. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat la Matematică, Fizică şi Biologie (clasele a IX a şi a X a) unde subiectele i-au cam pus în dificultate. Potrivit celor spuse de Gheorghe Lazăr, la Biologie “există o justificare-elevii au făcut materia în clasele a IX a şi a X a şi poate că nici nu au recapitulat suficient”. Cu toate acestea, în urma reuniunii manageriale pe care au avut-o inspectorii şcolari cu directorii de liceu din luna ianuarie a acestui an, când s-a dezbătut problema legată de desfăşurarea Bacalaureatului, s-a observat că toţi directorii, profesorii şi elevii s-au mobilizat, drept rezultat fiind prezenţa foarte mare a elevilor la aceste probe: 99% la simularea de la Limba şi Literatura Română, respectiv 98,5% la cea de-a doua probă. “Toată simularea a decurs fără incidente deosebite. Elevii s-au obişnuit cu probele de Bacalaureat, au intrat în febra examenului şi în felul în care au intrat în examen, vor şti ce vor face la BAC. Trecerea notelor în cataloage a fost stimulativă pentru elevi, subiectele propuse au fost în conformitate cu modelele transmise de Ministerul ~nvăţământului. Fiecare elev şi-a dat seama la ce nivel este cu pregătirea pentru aceste examene. Va fi un punct de plecare pentru finalizarea pregătirii în vederea obţinerii unor rezultate bune la aceste examene”, a declarat Gheorghe Lazăr, inspector şcolar general în cadrul I{J Suceava. Procentul de promovabilitate la această simulare, numai pentru cele două probe, a fost de 56,06%. La prima probă de la simulare, respectiv la Limba şi Literatura Română, din cei 6.658 de elevi s-au prezentat 6.601, fiind prezenţi astfel 99% dintre aceştia. La cea de-a doua probă, Matematică sau Istorie, au fost prezenţi 6.528 de elevi, ( procentul prezenţei fiind de 98,5%), iar la cea de-a treia 5.677 de elevi. Reprezentanţii I{J au fost mulţumiţi de seriozitatea cu care elevii s-au prezentat şi au încercat să rezolve subiectele.
11.404 note cuprinse între 1-4,99 şi 39 de note de 10 la prima simulare a examenului de Bacalaureat
~n ceea ce priveşte rezultatele obţinute de elevii suceveni la această primă simulare, 11.404 au obţinut note cuprinse între 1-4,99, iar un număr de 39 de elevi au obţinut note de 10. Au fost note mari la Chimie Organică, la Biologie (clasele a XI a şi a XII a). Printre rezultatele cele mai bune, cu promovabilitate 89%-98%, la Limba şi Literatura Română s-au situat Colegiul Militar din Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, Colegiul Naţional “Petru Rareş“, Colegiul Naţional “{tefan cel Mare” şi {coala Filadelfia. Deasemeni, la Matematică, note mari au obţinut, cu procente între 87,5%-90%, Colegiul Militar, {coala Filadelfia şi Liceul Tehnologic Special Bivolărie. La Istorie, cu procente între 67%-80% s-au remarcat Colegiul Naţional “Dragoş Vodă”, Colegiul “Alexandru cel Bun” şi Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”. La polul opus, cu rezultatele cele mai slabe s-au aflat liceele tehnologice şi o parte din liceele particulare. Camerele de supraveghere video nu au lipsit din instituţiile în care au avut loc simulările la aceste discipline şi în ciuda faptului că supraveghetorii au fost din şcoli, nu a însemnat că profesorii au fost indulgenţi. “Personal, am vizitat câteva li-cee şi am văzut în ce măsură elevii s-au angrenat în acest lucru şi după cum am văzut pe camerele de supraveghere, s-au comportat foarte bine. Chiar dacă supraveghetorii au fost din şcoli, exigenţa a fost maximă, iar rezultatele sunt cele pe care noi le-am aşteptat”, a mai spus Gheorghe Lazăr. Acolo unde s-au obţinut note slabe la simularea de anul acesta, dar şi la şcolile unde anul trecut s-au obţinut procente mari la examenul de Bacalaureat se va desfăşura în aprilie, timp de două săptămâni un control specific tematic. Deasemeni, va mai fi o săptămână de control la finele celui de-al doilea semestru şi o inspecţie de specialitate. Elevii mai au posibilitatea să recupereze materia până la cea de-a doua simulare care va avea loc în luna mai a acestui an şcolar. ~n perioada imediat următoare, reprezentanţii I{J au spus că vor face o analiză concretă cu directorii de licee, pe procente, pe aspectele care nu au funcţionat suficient de bine. (Georgiana GROZA)
 

Vezi si

Proiectele Sucevei, discutate de primarul Lungu la ministerele Dezvoltării, Finanțelor, Energiei și la CNI

Miercuri, 4 octombrie, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a avut la București mai multe întâlniri …