Sunday , February 5 2023

Proiectarea reabilitării termice a 26 de blocuri din Suceava va fi făcută de o firmă din Ilfov

Oferta câștigătoare a fost cu 18,25% mai mică decât suma estimată de Primărie. In perioada următoare, Primăria va mai scoate la licitație proiectarea reabilitării termice pentru 76 de blocuri cu circa 3.300 de apartamente. Lucrările efective de reabilitare vor fi scoase la licitație, iar plata se va face 60% din fonduri guvernamentale, 30% de la bugetul local și 10% de proprietarii locuințelor  

Firma „Şantier în Lucru” SRL Domnești (Județul Ilfov) va realiza proiectarea pentru lucrările de reabilitare termică a blocurilor din municipiul Suceava cuprinse în prima grupă pe care municipalitatea suceveană vrea să o includă în cadrul programului de reabilitare termică. Este vorba de aproximativ o mie de apartamente de la 26 de blocuri din cartierul Burdujeni – străzile Privighetorii și Putna – și cartierul George Enescu – Aleea Jupiter.

Primarul Ion Lungu a subliniat că firma din Ilfov va executa serviciile de proiectare contra sumei de 848.117 care reprezintă 81,75% din prețul de pornire al licitației. Potrivit anunțului de participare publicat în SEAP pentru procedura aferentă obiectivului „Servicii de proiectare pentru „Reabilitare termică a blocurilor de locuințe Grupa I””, suma estimată era de 1.037.617,65 lei, fără TVA iar termenul limită de depunere a ofertelor era data de 10 octombrie. La licitație a mai depus ofertă și societatea Consulting Grup Expert SRL Moinești (județul Bacău). Criteriul de atribuire nu este „prețul cel mai scăzut”, ci „cel mai bun raport calitate – preț” numai că, totuși, componenta financiară va reprezenta 90% din punctaj. Diferența de 10% ce înseamnă componenta tehnică se referă la perioada de prestare a serviciilor.

„Este bine că s-a adjudecat licitația pentru că era un blocaj în privința reabilitării termice a blocurilor pentru că oamenii ne întrebat de prețuri. Or, acum prin studiile pe care le va face câștigătorul licitației oamenii vor afla cât costă reabilitarea termică a unei locuințe”, a spus Ion Lungu.

Primăria municipiului Suceava a scos la licitație, pe data de 13 septembrie, serviciile de proiectare pentru proiectul de reabilitare termică a blocurilor de locuințe incluse în Grupa I din cele patru grupe pe care municipalitatea suceveană le are în vedere. Astfel, contractul urmează a fi încheiat pentru o perioadă de 60 de zile și implică prestarea serviciilor de proiectare pentru „Reabilitare termică a blocurilor de locuințe Grupa I” iar proiectarea se va face în următoarele faze: 1. Expertiza tehnică. 2. Audit energetic cu elaborarea certificatului de performanță energetică a blocului de locuințe, corespunzător stării tehnice inițiale. 3. Documentație de avizare pentru lucrările de intervenție. 4. Documentație tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor de intervenție și obținerea avizelor și acordurilor necesare emiterii autorizației de construire. 5. Proiect tehnic și detalii de execuție și verificarea pentru respectarea cerinței «rezistență mecanică și stabilitate» și a cerinței «securitate la incendiu» 6. Caiet de sarcini aferent documentației de atribuire a contractului de execuție lucrări. 7. Asigurare asistență tehnică pe perioada executării lucrărilor de intervenție, inclusiv participarea la inspecția în fazele determinante. 8. Elaborarea raportului privind terminarea lucrarilor, cu ocazia recepției la terminarea lucrărilor, elaborarea certificatului de performanță energetică a blocului de locuințe izolat termic.

În cadrul primului grup de 26 de blocuri din cartierele Burdujeni și George Enescu cu 969 de apartamente sunt, potrivit caietului de sarcini aferent procedurii referitoare la serviciile de proiectare, sunt 18 blocuri (tip P+2 și P+4) cu 495 de apartamente în Burdujeni (zona ANL, conform aceluiași document) care vor fi reabilitate iar în George Enescu sunt 8 blocuri (tip P+4, P+8 și P+10) cu 474 de apartamente.

În urma intervențiilor care vor fi realizate pe baza proiectului tehnic, se urmărește îmbunătățirea performanțelor energetice ale imobilelor, astfel încât la finalizarea lucrărilor consumul de energie să scadă sub 100kWh/m2 arie utilă, în condiții de eficiență economică. Durata minimă de asigurare a parametrilor energetici preconizați prin programul de reabilitare termoenergetică a imobilelor este de minim 20 de ani.

Precizăm că la o conferință de presă susținută în luna august, primarul s-a referit la demararea procedurilor pentru realizarea documentațiilor aferente reabilitării termoenergetice a 102 blocuri (4.295 de apartamente), ceea ce înseamnă că vor fi licitate și alte grupe de blocuri pentru care cetățenii vor dori să facă reabilitare termică la un nivel care să nu implice doar punerea pe pereții exteriori a unor plăci de polestiren expandat și tencuirea ulterioară a pereților. Primarul Ion Lungu afirmase că în Programul de creștere a eficienței energetice a locuințelor din municipiul Suceava sunt prevăzute 5,53 milioane de lei (inclusiv TVA) pentru realizarea documentațiilor la cele 102 blocuri. În cadrul acestui program de reabilitare termică a blocurilor, Guvernul asigură 60% din finanțare, Primăria 30%, iar beneficiarii 10%. Primarul Ion Lungu a declarat că nu poate estima cât vor plăti proprietarii de apartamente pentru anveloparea locuințelor, o estimare mai clară urmând a fi realizată pe baza proiectului tehnic și apoi va rezulta în baza licitațiilor ce vor fi făcute, anii următori, pentru lucrări. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Programul detaliat al manifestărilor organizate de Primărie la împlinirea a 635 de ani de la atestarea documentară a Sucevei

Primăria municipiului Suceava a anunțat, sâmbătă dimineață, programul detaliat al manifestărilor prilejuite de sărbătorirea împlinirii …