Saturday , April 27 2024

Procesiune cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou în tot județul Suceava

O nouă procesiune cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava are loc zilele acestea prin județul Suceava. Astfel, luni, 11 octombrie, moaștele Sfântului s-au aflat în procesiune, cu începere de la ora 06:00, de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, urmând, a făcut un popas la Mănăstirea Dragomirna, după care a mers spre Siret și Rădăuți, unde s-a oprit la Așezământul Sf. Ier. Leontie și la Mănăstirea Bogdana. Ulterior, racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava va poposi la Mănăstirea Sihăstria Putnei, la Mănăstirea Putna, Mănăstirea Sucevița și la Mănăstirea, printre comunele unde va trece racla cu sfintele moaște fiind și Frumosu și Vama iar de aici urmând să ajungă în municipiul Câmpulung Moldovenesc după care în zona Dornelor, respectiv în municipiul Vatra Dornei și la Mănăstirea Gheorghițeni din comuna Dorna Arini.Pe traseul de întoarcere, racla cu moaștele Sfântului ocrotitor al Sucevei și al Moldovei va ajunge și la Mănăstirea Rarău, precum și în orașul Broșteni, în comuna Ostra, orașul Gura Humorului iar la revenirea în municipiul Suceava va fi o oprire la Spitalul Județean de Urgență care poartă numele sfântului. Estimarea este că racla se va întoarce la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou în jurul orele 18:00.

Procesiunea va continua, marți, 12 octombrie, tot cu începere de la ora 06:00, când racla cu sfintele moaște va pleca din Suceava, de la mănăstire spre orașul Salcea, ulterior se va îndrepta spre Liteni și de acolo spre Mănăstirea Probota din orașul Dolhasca, după care cortegiul cu moaștele sfântului va trece prin satele Valea Bourei, Manolea, Udești, Forăști, Roșiori și Vadu Moldovei, pentru ca o scurtă perioadă să mai poposească la Mănăstirile Cămârzani, Râșca, Sihăstria Râșcăi și de acolo, trecând prin municipiul Fălticeni, la Mănăstirile Slatina, Voroneț, Mănăstirea Humorului și mai departe la Cacica, Botoșana și întoarcerea urmând să fie pe la Mihoveni, comuna Șcheia.

Precizăm că procesiunea a început duminică, 10 octombrie 2021, începând cu ora 15:00, când „pentru a aduce liniște și mângâiere credincioșilor în această perioadă de grea încercare, astăzi, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, icoana și racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou au fost purtate cu cinste și cu rugăciune pe străzile municipiului Suceava”. În procesiunea de la Suceava, racla cu moaștele „Sfântului mare făcător de minuni şi ocrotitor al cetății Sfântului Voievod Ștefan cel Mare” – după cum este specificat într-un articol de pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților – a fost însoțită de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop – Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, clerici de la Centrul Eparhial Suceava, un sobor de preoți și diaconi de la Catedrala Arhiepiscopală – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, condus de starețul arhimandrit Serafim Grigoraș, împreună cu protoiereii Protopopiatelor Suceava I și II, precum și primarul Ion Lungu.

Procesiunea din municipiul Suceava a debutat cu săvârșirea unei slujbe speciale în biserica ce poartă hramul „Sfântul Gheorghe” – lăcașul de cult care adăpostește moaștele Sf. M. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava, ctitorit de domnitorii Bogdan al III-lea și Ștefăniță Vodă și care, în prezent, este catedrală arhiepiscopală – la slujbă luând parte și arhimandritul Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în cadrul căreia au fost rostite rugăciuni pentru încetarea răspândirii bolii molipsitoare, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical, precum și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui. Procesiunea cu moaștele Sfântului Ioan s-a îndreptat, apoi, către bisericile municipiului: „Sfânta Înviere”, Domnițelor, „Sfântul Gheorghe” – Mirăuți (vechea catedrală medievală), „Sfântul Andrei”, Mănăstirea Teodoreni, „Sfânta Treime”, „Sfântul Gheorghe” – Gară, „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, „Sfântul Dumitru”, „Sfântul Nicolae”, „Nașterea Maicii Domnului”, „Nașterea Domnului”, „Sfânta Cruce”. De asemenea, icoana și racla cu moaștele Sfântului au ajuns și la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou”, la Spitalul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Mucenic Zenovie Doctorul” și la căminul de bătrâni din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, „locuri în care ierarhul, alături de soborul însoțitor, a înălțat rugăciuni pentru însănătoșirea celor aflați pe patul durerii, pentru cei cuprinși de boală și de neputințe trupești și sufletești, dar și pentru cei care se ostenesc în îngrijirea și alinarea acestora”. La finalul procesiunii, racla cu moaștele Sfântului ocrotitor al Sucevei a fost așezată în Catedrala Arhiepiscopală, moment în care Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul le-a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a procesiunii, subliniind faptul că ajutorul Sfântului Ioan a fost simțit de credincioși și de cadrele medicale la fiecare procesiune organizată în ultimul an. (D.P.)

 

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …